În ciuda mobilizării uriașe a Rusiei și a unei finanțări uriașe a oligarhului fugar Ilan Șor, aflat la Moscova, Maia Sandu a zdrobit candidatul pro-rus.
Bătălia a fost una teribilă, Rusia a folosit toate instrumentele de război hibrid. Pe lângă acest lucru turismul electoral a fost dus la un nivel inimaginabil: Sute de moldoveni cărora li s-au „găsit pașapoartele” au fost duși să voteze la Moscova, în Belarus, Turcia sau Azerbaidjan. Turismul electoral a atins un alt nivel în contextul în care, pentru prima dată, rușii au folosit avioane pentru a aduce la vot aceste persoane. Inclusiv din Orientul Îndepărtat, din Peninsula Kamchatka!
La acestea s-au adăugat mobilizarea masivă a populației din Găgăuzia și transportul a zeci de mii de transnistreni din regiunea separatistă pentru a vota cu Stoianoglo.
E greu de imaginat în cifre ce înseamnă ca finanțare o asemenea operațiune.
Ce scrie propaganda rusă după mobilizarea exemplară a Diasporei și votul covârșitor pentru Maia Sandu care l-a spulberat pe Stoianoglo
Maia Sandu și Aleksandr Stoianoglo, foto: Agerpres
În 2020, când Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon, în Diaspora a fost un vot record de peste 260.000 de oameni. Observatorii spuneau că va fi cumplit de greu ca acest record să fie doborât. Ieri, la alegeri, peste 310.000 moldoveni din Diaspora și-au exercitat dreptul la vot! Pentru a realiza dimensiunea operațiunii ruse de a fraudare în Diaspora e suficient să arătăm că dacă în 2020 un procent de 93% din Diaspora a votat pentru Maia Sandu, acum procentul a fost de 82%. Diferența e mobilizarea masivă a rușilor finanțată de Ilan Șor. Cu alte cuvinte nu au putut ei fura cât au putut moldovenii din Occident vota.
Așa cum era de așteptat propaganda rusă a speculat mobilizarea masivă a Diasporei occidentale moldovenești acuzând ... fraudarea alegerilor. La unison presa rusă merge doar pe ideea că Stoianoglo a câștigat în țară cu 51%, dar nu scrie nimic de mobilizarea masivă din Găgăuzia, Transnistria, operațiunile de cumpărare a voturilor. Cu atât mai mult nimic despre operațiunile ruse de turism electoral, inclusiv aviatic, care au format cozi uriașe la secțiile de votare din Moscova, Istanbul sau Baku.
Narativul e exemplificat de publicația rusă de propagandă pro-război Vzglyad care pune sub semnul întrebării integritatea alegerilor din Moldova și amintește că vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosachev, a declarat că victoria Maiei Sandu a fost „deterinată de voturile din Diaspora unde organizatorii au creat în mod deliberat climatul unei oportunități exclusive pentru Maia Sandu și i-au defavorizat pe cei care preferau contracandidatul președintei Moldovei”.
Rușii acuză ceea ce numesc „manipulare nerușinată a procesului electoral” și o „trădare a valorilor democratice” de către Occident.
„Forțele române vor suprima protestatarii pașnici”
Maia Sandu, președinta R. Moldova, primită la Cotroceni, în România, de președintele Klaus Iohannis
Propaganda rusă continuă și o acuză pe Maia Sandu că are cetățenia română, „la fec ca toată conducerea Moldovei”. Fără să spună nimic despre faptul că și Alksandr Stoianoglo, cel care se descurcă foarte greu în limba română, are cetățenie română.
Rușii merg mai departe și spun că deși există „suspiciuni rezonabile” despre fraudarea alegerilor, proteste nu vor fi posibile în Moldova căci „forțele de securitate române” vor suprima orice protestatar pașnic
„Nu ar trebui să ne așteptăm la proteste în masă. Mitingurile sunt posibile, dar cu caracter local. Stoianoglo nu a chemat oamenii în stradă pentru că înțelege că forțele de securitate române vor reprima protestatarii. Ar fi un scenariu nedorit de Moldova”, arată site-ul citat de propagandă rusă care face apel ca opoziția să strângă rândurile pentru parlamentarele din 2025.
â
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News