Ce scrie presa internațională despre misterioasa țintă „vânată” de MiG-21 LanceR pe cerul României. Balonul chinezesc schimbă abordarea

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române
MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române

În cursul acestei săptămâni Ministerul Apărării Naționale a anunțat că pe radarele Forțelor Aeriene Române a fost identificat un obiect zburător. Imediat două avioane MiG-21 LanceR au fost direcționate în zona respectivă.

Știrea a făcut înconjurul lumii, fiind preluată inclusiv de cei de la Reuters care au vorbit de misterioasa țintă aeriană detectată de radarele românești. Și cei de la Sky News au abordat subiectul, precum multe alte mari agenții de presă internațională.

Anunțul Ministerului Apărării a trezit cu atât mai mult interesul cu cât americanii au doborât mai multe obiecte zburătoare neidentificate, la doar câteva zile de la celebrul balon chinezesc doborât de un F-22 Raptor.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României”, transmite MApN.

Imediat, la doar 10 minute, două avioane MiG-21 LanceR aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat și au fost direcționate în zonă. Doar că bătrânele MiG-21 LanceR, care vor ieși din serviciu de luptă în mai 2023, nu au găsit nimic.

„Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană de pe care au decolat”, se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării din această săptămână.

 

Balonul chinezesc doborât de SUA a schimbat modul în care țările se raportează la țintele aeriene pe radar?

 

2. Sistem rad... (anfps-117-radar-mapn_08170000.jpg)

Sistem radar AN/FPS-117. Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Cunoscuta publicație britanică IFLScience abordează și ea subiectul misterioasei ținte apărute pe radarele Armatei române.

Sursa citată ajunge la concluzia că după ce un F-22 Raptor a doborât un balon de spionaj rusesc, multe state acordă o atenție sporită țintelor mai mici surprinse pe radare.

„Este posibil ca România, asemenea multor altor state, să facă la fel și să investigheze amănunțit obiecte de mici dimensiuni identificate de radare. China însăși susține că a identificat și ea un astfel de obiect zburător”, conchid cei de la IFL Science.

De remarcat că și cei de la New York Times au avut în aceste zile o explicație similară cu privire la șirul de obiecte zburătoare neidentificate pe care F-22 și F-16 americane le-au doborât deasupra SUA și Canadei la câteva zile de la doborârea balonului chinez. Americanii s-au ferit să numească obiectele respective baloane.

Cei de la NYTimes spun că incidentul produs de balonul de supraveghere chinez, care a tranzitat teritoriul SUA timp de o săptămână, i-a determinat pe cei de la Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) să ajusteze sistemul radar care a devenit astfel mai sensibil cu identificarea țintelor aeriene.

CITEȘTE ȘI: Incidente pe cerul Americii. De ce au folosit F-22 și F-16 rachete de milioane de dolari împotriva obiectelor neidentificate?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel