Vechiul tanc T-62 are șanse minime în războiul modern. Rușii îi aduc îmbunătățiri care vor fi inutile în fața Stugna-P sau Javelin - expert

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia se confruntă cu o situație de neimaginat înainte de invazia din Ucraina - o mare parte din tancurile aflate în dotate, calul de bătaie al armatei ruse, fiind distrusă în cele 14 luni de război.

Forțele ucrainene estimează maximal că Moscova a pierdut peste 3.700, o evaluare ușor temperată de site-ul de analiză Oryx. Totuși, chiar și publicația citată a documentat foto-video în jur de 2.000 de tancuri distruse, ceea ce înseamnă o evaluare minimă; probabil pierderile ruse sunt undeva la mijloc.

În acest context, planificatorii militari de la Kremlin au apelat la soluții de urgență, precum revitalizarea tancurilor T-54 și T-55, aflate în conservare în depozitele din Extremul Orient rus.

Tanc T-54

Imaginile apărute pe rețelele de socializare, confirmate, printre alții, și de analiștii ministerului britanic al apărării, dezvăluiau cum zeci de tancuri erau aduse pe calea ferată în zona de război din Ucraina, urmând a fi folosite, probabil, ca elemente defensive de artilerie, pentru a încetini contraofnsiva ucraineană.

Evident, Rusia a scos din depozite și mai tinerele T-62, pe care le ”modernizează” pentru a face față focului inamic. Una dintre problemele rușilor este că ritmul de reparații pentru aceste tancuri este unul lent, de câteva blindate pe lună, susține Ivan Kirichevski, de la publicația Defense Express.

Tanc T-62 cu protecție reactivă

La rândul său, expertul militar Oleksandr Kovalenko remarcă faptul că modernizarea tancului sovietic T-62 (prin instalarea blindajului reactiv ”Kontakt-1”) nu este doar ineficientă împotriva armelor moderne, dar va cauza și defecțiuni la șasiul blindatelor.

„T-62M au fost „îmbunătățite” prin instalarea de protecție pasivă, sub formă de blocuri metal-polimer și protecție dinamică „Kontakt-1”. La prima vedere, acest lucru ar trebui să mărească protecția blindajului tancului. De fapt, nu. Mai exact, un categoric „NU”.

Lansator portabil antitanc RPG-7

Potrivit expertului, folosirea blindajului reactiv „Kontakt-1” pe tancurile T-62 a fost utilă în anii 60. Protecția era eficientă și creștea capacitatea de supraviețuire împotriva tancurilor din acea perioadă, adică tunuri cu un calibru de până la 115 mm, precum și împotriva lansatoarelor antitanc, folosite de infanterie, de tip RPG-7.

După cum a remarcat Kovalenko, această soluție este neputincioasă împotriva mijloacelor moderne care folosesc priectile de calibru mare, precum și a sistemelor antitanc moai moderne, precum Stugna-P, ”ca să nu mai vorbim de Javelin, care lovesc ca un pumn prin acest foietaj”.

În plus, expertul a descris impactul negativ al unei astfel de „protecții” asupra tancului: „Când s-au instalat blocuri de blindaj reactiv pe T-62, impactul asupra trenului său de rulare a fost semnificativ crescut. Presiunea crescută asupra rolelor de susținere a dus la deformarea roților și la uzura sporită. În plus, tancul, care oricum nu strălucea la capitolul mobilitate și dezvolta un maxim de 50 km/h, și-a redus semnificativ caracteristicile după instalarea kitului de protecție pasivă.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel