Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Descoperirea de microelectronică de fabricație americană în armele rusești confiscate în Ucraina ridică semne de întrebare alarmante cu privire la eficacitatea sancțiunilor și a controalelor la export ale SUA. În ciuda eforturilor de a preveni acest lucru, tehnologia americană alimentează în mod involuntar mașina de război a Rusiei. Situația evidențiază nevoia urgentă de supraveghere mai strictă a lanțurilor de aprovizionare globale și dezvăluie provocările complexe în prevenirea deturnării tehnologiilor cu dublă utilizare către adversari.

Senatorii americani au discutat cu principalele companii producătoare de microelectronice despre motivul pentru care cipuri și componente electronice americane se găsesc în armele rusești confiscate pe câmpul de luptă din Ucraina.

După cum a relatat Vocea Americii, vicepreședinții AMD, Analog Devices, Texas Instruments și Intel Corporation au depus mărturie în cadrul audierii ,,US Technologies Powering Russia's War Machine'', care a avut loc în Senatul SUA la 10 septembrie.

Senatorul Richard Blumenthal a prezidat audierea și a vorbit despre documentele care i-au fost înmânate de autoritățile ucrainene, care conțin date despre aproape 25 000 de componente recuperate de la armele rusești de pe câmpul de luptă.

„Marea majoritate a acestora - 73% - provin de la companii americane. După cum am aflat, 1 005 - 40% - provin de la companiile dumneavoastră”, s-a adresat Blumenthal celor audiați.

Reprezentanții companiilor au subliniat că se conformează sancțiunilor și iau măsuri de precauție din proprie inițiativă, chiar dacă acest lucru nu este impus de lege, pentru a preveni ca bunurile lor să ajungă în armele rusești.

În plus, reprezentanții companiilor au indicat că majoritatea componentelor pe care le-ar fi găsit pe câmpul de luptă din Ucraina erau microcipuri de bază care nu făceau obiectul restricțiilor la export și care au fost produse înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

 

Electronice noi, tehnologii noi pentru armele rusești


Blumenthal a răspuns exprimându-și îndoiala că noile cipuri nu au fost livrate Rusiei și citând informații din Ucraina: „Autoritățile ucrainene mi-au dat 900 de pagini de documente. Ei mi-au spus: „Acestea sunt cipuri noi”. Acestea sunt electronice noi, tehnologii noi. Rușii nu se bazează pe cipuri vechi de 15 ani pentru a-și face cele mai moderne și mai mortale rachete hipersonice, de exemplu”.

El a îndemnat companiile nu numai să răspundă la solicitările de a depista un anumit microcip, ci și să trimită delegații în Ucraina pentru a examina ele însele dovezile. „Aș dori să vă uitați la aceste documente, aș dori să trimiteți echipe acolo, aș dori să nu-mi spuneți ce credeți pe baza a doar câteva solicitări de identificare”, a spus Blumenthal.

„Scopul este să afecteze, să împiedice, să încetinească” - așa a descris Matthew Axelrod, adjunctul secretarului american al comerțului, rolul restricțiilor internaționale impuse asupra comerțului cu microcipuri și produse electronice cu Rusia. Cu toate acestea, oficialul a remarcat că aceste bunuri sunt atât de răspândite încât este nerealist să se oprească complet fluxul lor către Rusia.

„Dacă vă uitați la microelectronicele americane care sunt utilizate în sistemele de rachete și dronele rusești. Ne concentrăm intens asupra acestui aspect. Nu vom ajunge niciodată la zero, dar vrem să reducem aceste fluxuri comerciale”, a declarat Axelrod la un eveniment găzduit de Centrul american pentru Studii Strategice pe 12 septembrie.

Statisticile arată că, după ce aliații Ucrainei au interzis livrările de microcipuri către Rusia în 2022, comerțul Rusiei cu aceste bunuri cu Turcia, Kazahstan și Georgia a crescut, a declarat senatorul Richard Blumenthal.

Pentru a reduce fluxul de astfel de bunuri prin țări terțe, Axelrod spune că poartă discuții cu țările care se învecinează cu Rusia.

„De aceea, în urmă cu aproximativ o lună am fost în Turcia, le-am arătat statistici și le-am spus: „Uitați-vă la toate aceste bunuri care trec prin țara voastră către Rusia”. Am avut discuții relevante cu chinezii atunci când am fost la Beijing. Și, de asemenea, când am fost în Kazahstan și Kârgâzstan”, spune Axelrod.

Reprezentanții companiilor au asigurat că efectuează verificări periodice ale respectării restricțiilor la export, inclusiv a datelor distribuitorilor lor. În ceea ce privește eludarea restricțiilor prin intermediul altor țări, Intel, AMD și Analog Devices au indicat că și-au consolidat supravegherea vânzărilor către țările cu risc ridicat, care au crescut fluxul de cipuri către Rusia. Texas Instruments a declarat că nu a găsit nicio dovadă că produsele sale sunt destinate Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel