Potrivit serviciilor ucrainene de informaţii, este posibil ca Rusia să încerce să mobilizeze între unu și trei milioane de persoane. Acest lucru este indicat, în mod indirect, de scoaterea din conservare și transferul către trupe a armelor și echipamentelor militare învechite. Este evident că Rusia nu are capacitatea de a dota un număr atât de mare de trupe cu echipament modern într-o perioadă atât de scurtă de timp.
Din mai 2022, rușii mizează pe o superioritate absolută a capacităţii lor de distrugere, datorită unui număr mai mare de sisteme de artilerie și a unei cantități practic nelimitate de muniție.
În ciuda anumitor succese pe care trupele rusești au reușit să le obțină datorită acestui lucru în Lisichansk și Severodonetsk, acestea nu au reușit să schimbe cursul războiului. Ofensiva reușită a trupelor ucrainene în regiunea Harkov în septembrie a fost un indicator clar că, fără o schimbare semnificativă a strategiei, rușii ar putea suferi o înfrângere zdrobitoare.
Atunci când și-a planificat nouă strategie, conducerea rusă s-a concentrat în mod evident pe obținerea unui avantaj cantitativ în ceea ce privește efectivele sale militare.
Această decizie s-a datorat probabil faptului că Rusia - cu o populație de 144 de milioane de locuitori - dispune de o resursă de mobilizare mai mare (25-27 de milioane de oameni) decât Ucraina, cu o populație de aproximativ 40 de milioane. O creștere semnificativă a numărului de trupe, așa cum au planificat rușii, ar trebui să consolideze apărarea teritoriilor deja ocupate, precum și să le permită să desfășoare operațiuni ofensive din nord, inclusiv de pe teritoriul Belarusului.
Fără îndoială, într-o astfel de situație, Ucraina va trebui, de asemenea, să mărească numărul propriilor trupe și să creeze cel puțin 25-30 de noi brigăzi, susţine Oleksandr Daniliuk, în analiza sa pentru tank-ului britanic de apărare și securitate RUSI.org.
Ucraina nu ar trebui să se concentreze pe obținerea unui avantaj numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
În același timp, pentru a înfrunta cu succes agresiunea rusă în această nouă etapă, Ucraina nu ar trebui să se concentreze pe obținerea unui avantaj numeric, având în vedere imposibilitatea de a-l obține.
Ținând cont de experiența acumulată de NATO în timpul Războiului Rece și reflectată în conceptele strategice FAFO și AirLand Battle, Ucraina ar trebui să urmărească obținerea unei superiorități tehnologice, având capacitatea de a lovi punctele de control, sistemele de apărare aeriană, sistemele de război electronic, trupele și logistica militară inamică la o distanţă de până la 200-300 km.
Astfel, pentru îndeplinirea acestor obiective, Ucraina va avea nevoie în primul rând de sisteme de rachete tactice, precum și de un număr semnificativ de aeronave de atac - atât avioane, cât și elicoptere. Ucraina a folosit propriile rachete tactice Tochka-U cu destul de mult succes încă de la începutul invaziei rusești.
Cu toate acestea, rezervele sale nu sunt infinite și este practic imposibil să aibă o producție constantă în fața atacurilor cu rachete venite dinspre Rusia. Într-o astfel de situație, singura modalitate de a umple acest gol este asistența militară tehnică internațională.
Creșterea semnificativă a numărului de trupe rusești pe câmpul de lupta crează unele oportunități pentru armata ucraineană
Cu toate acestea, creșterea semnificativă a numărului de trupe rusești creează nu numai provocări pentru Ucraina, ci și oportunități. Dificultățile apărute în procesul de mobilizare în Rusia - în special, numărul mare de persoane care au fugit în străinătate pentru a evita să fie înrolate - au forțat guvernul rus să folosească măsuri coercitive asupra recruților.
Lipsa unei pregătiri adecvate și trimiterea acestor persoane pe linia frontului imediat după mobilizare va duce la o creștere semnificativă a numărului de victime în rândul personalului militar rus, contribuind şi mai mult la nivelul deja scăzut al moralului, stării psihologice și a motivației slabe a militarilor ruși. Proporția rușilor care exprimă o atitudine negativă față de mobilizare a crescut deja la peste 70%.
Se poate spune cu siguranță că, în legătură cu mobilizarea civililor, regimul lui Vladimir Putin se confruntă cu cea mai mare criză internă din ultimii ani. Acest lucru este indicat și de criticile la adresa mobilizării nu numai din partea opoziției, ci și a reprezentanților guvernului rus și chiar a propagandiștilor.
Creșterea inevitabilă a sentimentelor anti-război și anti-guvernamentale în Rusia creează condiții pentru pregătirea populației rusești în vederea recunoașterii falsității politicii agresive a regimului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News