Programul francez "Chrysalide": Ce probleme a trebuit să rezolve Franța pentru a trimite rachete SCALP cu rază lungă de acțiune în Ucraina?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

Ucraina, care se confruntă cu dificultăți pe linia frontului, îi îndeamnă pe aliații occidentali să sporească și să accelereze livrarea de arme care sunt necesare pentru a contracara atacul Rusiei.

Armele cu rază lungă de acțiune se află pe lista nevoilor prioritare, cum ar fi rachetele de croazieră, pe care Franța a început să le furnizeze Kievului, urmând exemplul Marii Britanii.

Într-un articol publicat în exclusivitate de RFI este prezentat modul în care guvernul francez a reușit să organizeze furnizarea de rachete SCALP către Forțele Armate Ucrainene, menținându-și în același timp propriile rezerve strategice - ''Operațiunea SCALP: De ce furnizarea de rachete pentru a-i lovi pe ruși a devenit o provocare pentru Franța''.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat noi livrări de arme către Ucraina, inclusiv "40 de rachete SCALP", în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc pe 16 ianuarie 2024.

Era vorba despre al doilea lot de rachete de croazieră de concepție franco-britanică pe care Parisul le-a pus la dispoziţia forțelor ucrainene.

Cum a reușit Franța să organizeze livrarea acestor arme, pe care experții militari le consideră strategice?

Ucraina a primit rachete SCALP scoase din uz, unele ajunse la sfârșitul duratei de viață și altele erau utilizate pentru piese de schimb, printr-un proces de recondiționare. Apropo, programul de furnizare de rachete SCALP către Ucraina a fost denumit "Chrysalide" ("păpușă fluture"; uneori "cocon").

Acestea sunt supuse unei revizii care durează trei luni pentru a restabili funcționalitatea prin înlocuirea fiecărei rachete, precum și pentru efectuarea testelor și recalibrărilor necesare.

Lucrările au fost efectuate în cadrul unei proceduri accelerate și simplificate, deoarece rachetele SCALP trimise în Ucraina nu erau destinate depozitării ulterioare, ci doar utilizării lor pe câmpul de luptă în următoarele săptămâni. Operațiunea a început în ianuarie, imediat ce președintele Macron a anunțat transferul de rachete.

Furnizarea rachetelor către Ucraina nu a necesitat cheltuieli semnificative. Potrivit surselor RFI, fiecare rachetă recondiționată a costat "un sfert din valoarea unei SCALP nou-nouțe".

Operațiunea a fost finanțată integral din fondul special de ajutor pentru Ucraina alocat de Franța pentru achiziția de arme de la producătorii francezi.

În plus, "o astfel de schemă de furnizare nu are niciun impact asupra stării arsenalelor și a nevoilor armatei franceze", a precizat una dintre sursele consultate de RFI.

Pe lângă acest program francez "Chrysalide", care ar trebui să fie finalizat în acest an, guvernul francez caută astfel de arme și în afara țării. Racheta SCALP a fost produsă și este produsă, în special, într-o versiune "export" pentru a fi vândută altor țări.

Dar nu este atât de simplu. Dacă aceste rachete sunt găsite pentru a fi achiziționate pentru Ucraina, versiunea de export a SCALP mai trebuie să fie modificată pentru a fi compatibilă cu sistemul de ghidare furnizat de Paris Kievului.

Prima utilizare cunoscută a SCALP pe frontul din Ucraina a fost momentul când ucrainenii au vizat un post de comandă rusesc din Luhansk, care până acum rămăsese în afara razei de acțiune a forțelor armate ucrainene.

Dar, în primul rând, rachetele SCALP, cu raza lor de acțiune de 300 de kilometri, au avut o contribuție semnificativă la victoria obținută de Ucraina în Marea Neagră.

Astfel, Kievul a apărat portul Odesa și a asigurat un coridor maritim de-a lungul coastei pentru reluarea exporturilor de cereale. De asemenea, rachetele SCALP au fost folosite pentru a lovi lanțurile de aprovizionare rusești de pe linia frontului.

Focosul penetrant al rachetei este capabil să distrugă fortificațiile subterane. Cu o rază de acțiune de 300 km, racheta poate trece cu uşurinţă prin blocuri de beton, aflate o adâncime de câțiva metri, după care partea principală a focosului de 450 de kilograme se detonează. Datorită preciziei sale ridicate, poate crea o gaură prin care poate fi direcționată o a doua rachetă pentru a se obţine o distrugere şi mai mare obiectivului ţintit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel