Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est

Darius Muresan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

 vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I. Achiziția se face prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

FMS este un program interguvernamental în care Departamentul Apărării al Statelor Unite prin intermediul Agenției de Securitate și Cooperare în domeniul Apărării (DSCA) achiziționează sisteme de apărare în numele guvernelor aliate, protejându-le astfel de riscurile contractuale în negocierile cu industria de armament și oferind beneficiile contractuale.

România va achiziționa varianta F-35A.

Contractul va fi probabil semnat anul acesta, astfel încât România speră ca undeva în 2030 să fie livrate primele avioane.

Costul estimativ al programului este de aproximativ 6.5 miliarde USD, dar fără TVA. F-35 va fi astfel cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

 

Ce presupune achiziția în contractul de F-35, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est

 

Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Apărării, „Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD”.

2. F-35 Light... (f-35-motor-pratt---whitney-f-135_21870100.jpg)

F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

Achiziția de F-35 de către România a fost analizată DefenseRomania pe site-ul oficial al Agenției de Securitate și Cooperare în domeniul Apărării (DSCA), unde americanii au publicat documentul prin care se aprobă achiziția celor 32 de avioane.

Astfel, pe lângă avioane acordul include și motorizarea. E vorba de 32 de motoare fabricate de Pratt & Whitney pentru fiecare aeronavă, plus un motor de rezervă. România va achiziționa așadar 32 de avioane și 33 de motoare.

Multe altele sunt incluse în contract, dar printre cele mai importante de menționat ar fi sisteme de navigație, comunicații și sisteme criptografice, muniție și armament - nu se precizează tipul -, sisteme software și de război electronic, dar și instruirea piloților și tehnicienilor de la sol. Toate acestea sunt incluse în costul achiziției

Prima fază vizează așadar achiziția a 32 de avioane F-35A. Într-o a doua fază România intenționează să cumpere încă o escadrilă formată din 16 avioane suplimentare.

Dacă ambele faze vor fi implementate România va fi cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est și Centrală.

3. F-35 (mode... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-41-3_40972000.jpeg)

F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

Polonia a semnat și ea pentru F-35. E vorba de 32 de avioane, după ce Varșovia a încheiat în 2020 un acord de 4,6 miliarde de dolari cu Washington pentru avioanele din configurația convențională F-35A, cu decolare și aterizare normală. La finalul lunii trecut producătorul Lockheed Martin a prezentat cu mare fast guvernului polonez primul F-35A Lightning II destinat Poloniei. Dacă e să urmărim calendarul implementat de polonezi, care au semnat contractul în 2020, e posibil ca în 2030 să avem primul F-35 românesc în țară.

În Euorpa Centrală și de Est, pe lângă Polonia și România, Cehia a ales și ea F-35 Lightning II.

Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35. Achiziția a fost anunțată anul trecut și interesant e că Cehia va achita pentru cele 24 de avioane F-35 aceeași sumă pe care România o va achita pentru 32 de avioane.

Alte state de pe Flanc care își modernizează aviația militară au făcut alte alegeri. Slovacia și Bulgaria au ales cea mai modernă versiune a F-16, e vorba de F-16 Block 70 Viper care include elemente și de generația a 5-a. Croația, mult timp prizonieră și ea aviației bătrâne sovietice, a ales achiziția a 12 avioane de luptă franceze Rafale.

CITEȘTE ȘI: Avioane F-35 cu rachete Meteor, dintr-un capăt în altul al Flancului? O soluție ce ar putea fi aleasă nu doar de România

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel