Analistul militar Peter Suciu ţine să reamintească în articolul său că dronele construite în Turcia au fost folosite în Siria şi Libia pentru a distruge mai multe sisteme de apărare aeriană fabricate în Rusia.
Acesta susţine că, chiar dacă Moscova a contestat că sisteme ruseşti de apărare aeriană (cum ar Pantsir-S1) au fost distruse cu uşurinţă de drone turce, Rusia cotinuă să-și exprime interesul pentru UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) produse în Turcia.
Publicaţia Ahval News aminteşte că ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia ar fi dispusă să vândă drone Rusiei dacă Moscova le dorește.
„Turcia își vinde dronele celor care au nevoie de ele”, a declarat Cavusoglu la postul de televiziune Haber Turk, potrivit agenţie ruse de presă Tass.
Ucraina e deja un client important al dronelor turcești Bayraktar TB2
Ucraina a cumpărat deja binecunoscutele drone Bayraktar TB2 din Turcia și intenționează să le înarmeze cu muniții ghidate MAM-L construite în Turcia. Ucraina este, de asemenea, interesată să construiască împreună cu Turcia drone Bayraktar TB2.
Chiar dacă Ucraina, care este angajată într-un conflict tensionat cu Rusia, are drone turcești și chiar a folosit o dronă Bayraktar TB2 împotriva separatiștilor susținuți de ruși, Cavusoglu a susținut că asta nu înseamnă că Ankara nu le poate vinde și Moscovei.
„Acordul [cu Ucraina] nu vizează Rusia”, a spus el. „Dacă Rusia are nevoie să cumpere produsele noastre, le poate cumpăra, la fel cum noi am achiziționat anterior S-400 [sistemele de apărare aeriană]”, potrivit lui Cavusoglu.
Nu se precizează despre ce drone ar fi vorba, dar e totuși puțin probabil ca Rusia să achiziționeze UAV-uri turcești Bayraktar TB2 sau Akinci
De menţionat că ministrul turc de externe nu este foarte clar în privinţa tipului de drone pe care Rusia ar putea să le achiziţioneze din Turcia. Puţin probabil că Rusia să poată cumpăra drone de tip Bayraktar TB2 sau Akinci, deoarece industria ucraineană de apărare ar deja o contribuţie destul de solidă la dezvoltarea de UAV-uri de provenienţa turcă.
Două aspecte foarte importante care trebuie menţionate şi care fac ca cele susţinute mai sus să stea în picioare:
- Motoarele AI-450T care propulsează drona Bayraktar Akinci (cel mai recent produs al industriei militare turce) sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”.
- Ucraina va începe o producție de serie a vehiculelor aeriene fără pilot Bayraktar- informaţie comunicată de noiembrie de ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar. Plus că ministerul ucrainean al Apărării și compania turcă Bayraktar au semnat pe 29 septembrie un memorandum de cooperare. Potrivit actului, Bayraktar va construi pe un teren în afara Kievului, deținut de ministerul ucrainean al Apărării, un centru de întreținere, reparații curente și modernizare a UAV-urilor. Centrul va instrui și recalifica și personalul care operează aceste drone.
Greu de crezut în aceste condiții că Turcia ar fi dispusă să strice relaţiile cu Ucraina pentru câteva drone vândute Rusiei. Momentan informaţiile apărute în revista National Interest ar trebuit tratate mai multe ca speculaţii şi mai puţin ca pe ceva concret.
Cavusoglu a reiterat, de asemenea, că Turcia continuă negocierile cu Rusia pentru cumpărarea celui de-al doilea regiment de sisteme de apărare aeriană S-400 – chiar dacă Statele Unite și NATO s-au opus şi se vor opune în continuarea ca Ankara să achiziţioneze tehnic militară de fabricaţie rusească.
Turcia a fost exclusă din programul Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter, deoarece Statele Unite au susținut că sistemele S-400 și F-35 nu sunt compatibile și că, dacă Turcia le-ar opera pe ambele, ar compromite securitatea aeronavei stealth de generația a cincea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News