Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Ultimul mare război în care China a fost implicată este conflictul chino-vietnamez din 1979. Sigur că de atunci au trecut foarte mulți ani iar Armata de Eliberare a Poporului s-a schimbat și tehnologizat radical.

Cauza războiului din 1979, care a fost unul foarte scurt, de doar 27 de zile, a reprezentat-o invazia vietnamezilor în Cambodgia pentru a slăbi mișcarea comunistă  „Khmerii Roșii”, susținută de China. Și, bineînțeles, un alt motiv, deși neoficial, a fost apropierea Vietnamului de URSS.

Deși ambele sunt state comuniste, China chiar implicându-se împotriva SUA în Războiul din Vietnam, temerea Beijingului, aflat în conflict cu Moscova, era că Republica Populară Chineză va fi încercuită. Acest lucru i-a făcut pe chinezi să acționeze și să își invadeze „sora comunistă”.

Războiul însă a fost un eșec pentru chinezi, cu toate că atât China, cât și Vietnamul și-au proclamat victoria. China nu face azi nicio referire la acel război care e oricum incompatibil cu retorica „pacifistă” a Beijingului.

 

China a invadat Vietnamul cu forțe impresionante, dar totul a fost un eșec

 

Revenind la cele petrecute în 1979, Business Insider, într-o amplă analiză, amintește că Armata de Eliberare a Poporului a avut performanțe slabe, în ciuda faptului că a invadat Vietnamul, în doar câteva ore, cu 200.000 de soldați. În total au fost desfășurați 400.000 de soldați, sute de tancuri și 7.000 de sisteme de artilerie.

În ciuda progreselor din primele zile, chinezii s-au trezit implicați într-un război costisitor, devenind tot mai clar că Beijingul nu va putea să dea o lecție rapidă, așa cum dorea, Vietnamului.

Militarii chinezi și-au dovedit ineficiența în ceea ce privește pregătirea, multe atacuri ale Armatei de Eliberare a Poporului fiind necoordonate, fapt ce a dus la pierderi mari de vieți omenești și la prelungirea luptelor. A existat o mare lacună în ceea ce privește comunicarea între infanterie și unitățile de tancuri. Vietnamezii au susținut că au distrus sau avariat grav peste 280 de tancuri și vehicule de luptă ale Chinei. Beijingul a interzis implicarea Forțelor Aeriene și a Marinei în conflict, pentru a nu risca o escaladare cu Moscova. 

Nici China, cât nici Vietnamul nu au dat numere oficiale ale pierderilor. China a declarat însă că Armata de Eliberare a Poporului a ucis sau rănit 57.000 de soldați vietnamezi, în timp ce Vietnamul a susținut că peste 60.000 de soldați chinezi au fost uciși sau răniți. Estimările mai realiste variază între 20 și 30.000 de victime de ambele părți. Indiferent, cifrele sunt foarte mari având în vedere că vorbim de un conflict de aproape doar trei săptămâni.

 

Lecția despre ultimul mare război al Chinei nu este una militară

 

În analiza lor, experții de la Business Insider subliniază foarte corect că acest război nu este relevant cu situația actuală, din punct de vedere militar, mai ales că în momentul de față China reprezintă o super putere militară și economică. Și bineînțeles, Armata de Eliberare a Poporului nu a beneficiat de sprijinul aviației militare și Marinei.

Așadar, ultimul mare război în care China a fost implicată nu este elocvent dacă dorim să analizăm cum s-ar comporta Armata de Eliberare a Poporului într-un război modern în zilele noastre.

Ceea ce este însă relevant, atrage atenția sursa citată, e mesajul pe care China l-a dat și motivul pentru care a intrat în război, iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă și în ceea ce privește situația actuală.

Expertul Timothy Heath, pentru Business Insider, subliniază că în 1979 „China a fost dispusă să săvârșească un act de agresiune împotriva Vietnamului, un vecin al ei, pentru a trimite un mesaj clar că alianțele cu o putere externă (n.a. - URSS) pe care China o consideră o amenințare reprezintă un motiv serios pentru care Beijingul e dispus să meargă la război”.

De acest mesaj ar trebui să se țină cont pentru că SUA își construiesc alianțe și parteneriate în Asia, iar concurența cu China se intensifică”, mai spune Heath care e de părere că „fantomele acelui eșec militar din Vietnam încă bântuie Armata de Eliberare a Poporului și îi dau un anumit grad de anxietate cu privire la modul în care vor performa pe câmpul de luptă într-un viitor conflict”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel