Ce ne poate învăța conflictul din Ucraina despre viitorul războiului? Trupele britanice se pregătesc deja pentru utilizarea dronelor de tip FPV

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă FPV operată de un militar ucrainean din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Sursa foto: Brigada 35 de Pușcași - Armata Ucraineană.
Dronă FPV operată de un militar ucrainean din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Sursa foto: Brigada 35 de Pușcași - Armata Ucraineană.

Atunci când trupele ruse au trecut granița în Ucraina la 24 februarie 2022, puțini au prevăzut că invazia va continua doi ani mai târziu. Pe câmpurile de luptă din Ucraina, viitorul războiului se transformă rapid în prezent. Mii de drone împânzesc cerul. Aceste drone și operatorii lor folosesc sisteme de inteligență artificială pentru a evita obstacolele și a identifica potențialele ținte. Datorită acestor sisteme, soldații ucraineni distrug tancuri și chiar doboară elicoptere cu o eficiență uimitoare. Astfel, impresionate de rapiditatea cu care evoluează câmpul de luptă, trupele britanice se pregătesc deja pentru utilizarea dronelor de tip FPV.

 

Potrivit presei britanice, în cadrul unui exercițiu recent desfășurat în poligonul militar Fingeringhoe Ranges, soldații armatei britanice și-au perfecționat abilitățile de pilotare a dronelor, concentrându-se pe utilizarea sistemelor avansate de aeronave fără pilot (UAS) de tip First Person View (FPV), ca parte a unui efort depus pentru dobândirea unor noi tactici. Astfel, militarii au înţeles potențialul dronelor pe câmpul de luptă și au exersat utilizarea lor în diverse scenarii de luptă.

„O unitate de infanterie echipată cu UAS FPV le poate pilota pentru a ataca ținte pe care altfel ar trebui să apeleze la mortiere, artilerie sau la un atac aerian pentru a le lovi”, a explicat sergentul Adam Barnes din cadrul 2nd Battalion The Parachute Regiment (2 PARA).

În același timp, militarii britanici s-au confruntat cu dificultăți în înţelegerea noii tehnologii. În special caporalul Morgan McConnell de la Batalionul 3 Paraşutişti a declarat că modul de operare pentru dronele FPV a fost mult mai dificil decât dronele de recunoaștere britanice Parrot.

„Parrot are practic un pilot automat și poți fi destul de încrezător în a o pilota în câteva ore. FPV necesită mult mai mult efort și îndemânare pentru că ai controlul total asupra dispozitivului și va dura ceva timp până vei ajunge să îl pilotezi instinctiv, a precizat McConnell.

Ca parte a Proiectului Lewes - eforturile ample ale armatei britanice de a integra noi tehnologii și capacități în cadrul forțelor sale armata pentru a îmbunătăți letalitatea - trupele sunt instruite să piloteze UAS FPV pe măsură ce se perfecționează utilizarea acestei tehnologii.

Pentru a opera drone, inclusiv noile drone FPV pentru Regatul Unit, militarii urmează un curs de formare de trei săptămâni la Academia de drone jHub.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, pe lângă pregătirea pentru utilizarea dronelor de atac, armata britanică exersează, de asemenea, metode adecvate de apărare și contracarare a dronelor.

În special, soldații Regimentului 13 de Sprijin pentru Asaltul Aerian au exersat țintirea și interceptarea dronelor folosind puști de asalt echipate cu lunete SmartShooter SMASH.

Sistemul SmartShooter poate identifica o țintă, îi poate urmări mișcarea și o poate menține pe țintă, chiar și atunci când ținta sau soldatul este în mișcare. Acest sistem este capabil să urmărească ținte precum UAV-uri și oameni aflaţi la distanțe de până la 250 de metri.

 

Războiul dronelor din Ucraina, imaginea de început a desfăşurării viitoarelor conflicte militare

 

Pe parcursul războiului în curs din Ucraina, dronele comerciale de mici dimensiuni au revoluționat războiul modern, permițând forțelor ucrainene să țintească eficient tancurile și pozițiile rusești.

Dronele comerciale de mici dimensiuni care transportă muniție modificată și munițiile speciale de tip „loitering” s-au dovedit a fi două elemente care schimbă regulile jocului pe durata războiului modern din Ucraina. Încă din primele zile ale confruntărilor, soldații ucraineni au folosit sisteme aeriene fără pilot (UAS) pentru a ținti blindatele rusești. 

Rusia a răspuns prin desfășurarea propriilor drone pentru a ataca trupele ucrainene și, ca urmare, ambele părți lucrează acum la dezvoltarea unei tehnologii de contracarare a dronelor.

În urmă cu doi ani, dronele au început să remodeleze câmpul de luptă modern, iar unii au deplâns că acest lucru a însemnat sfârșitul tancurilor de luptă principale (MBT) - deoarece mastodonții greoi s-au dovedit vulnerabili în fața unor drone foarte ieftine. Dar, pentru fiecare nou sistem de arme, se depun eforturi pentru a fi contracarat

Acum, războiul electronic (EW) remodelează din nou câmpul de luptă. O adevărată cursă a înarmărilor este în curs de desfășurare, deoarece fiecare parte pare să contracareze dronele celeilalte cu dispozitive de bruiaj, în timp ce, la rândul său, se fac eforturi pentru a depăși cele mai recente tehnologii antidronă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel