Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Călin Georgescu, foto: Agerpres

Răspunsul natural ar trebui să fie tot. Sunt însă câteva nuanțe la care m-aș opri puțin.

Dar înainte, ca să citez o burtieră celebră de la un post de televiziune din România, „Cum, Doamne iartă-mă, s-a ajuns aici?”.

Incompetența, lipsa totală de pregătire pe teme simple și obligatorii și gafe după care de multe ori îmi era mie rușine de rușinea ei nu au oprit-o pe Elena Lasconi din drumul spre turul 2. Emoția și mobilizarea bulei coroborat cu eșecul partidelor tradiționale care au mimat o pendulare între putere și opoziție într-un balet de tipul „adio, dar rămân cu tine” au propulsat-o pe Elena Lasconi în turul 2 pe un vot al multora care nu a fost în definitiv pentru ea, ci mai degrabă unul de conjunctură și de avarie. La toate acestea s-a adăugat furia românilor împotriva celor 10 ani de mandat în ignoranță a președintelui Klaus Iohannis, un adevărat bolovan (cu „v„ nu „j”) legat de glezna lui Nicolae Ciucă.

Surpriza care a lovit ca un trăsnet a fost însă intrarea lui Călin Georgescu în turul 2 de pe primul loc (!!!). Fără partid, fără puterea de finanțare a campaniilor partidelor parlamentare, doar cu un mesaj mesianic și o rețea cel puțin dubioasă pe Tik Tok formată din 5.000 de conturi false plus o „armată de teracotă” de boți.

Toate ingredientele unui război hibrid. În definitiv Elena Lasconi a căutat fabricile de boți la independentul greșit. Dar dacă ne mințim că algoritmul de pe Tik Tok a pus ștampila de 2.120.401 de ori pe un asemenea candidat iar Călin Georgescu e doar un accident al social media înseamnă că nu am înțeles nimic din votul de duminică.

Iar cine crede azi că turul 2 va fi o plimbare prin parc se înșală. Cu un discurs mesianic, populist, fariseist ce face referire la Dumnezeu la fiecare a treia propoziție - credința e ceva intim până la urmă -, cu un apel la iubire și unitate Georgescu a virat deja spre un bulevard. Și știți de ce suntem într-un moment mai periculos decât în anul 2000? Pentru că Georgescu are un alt tip de mesaj și e un orator mult mai bun. Bazinul electoral al lui Vadim era limitat de mesajul ultraradical de tipul „execuțiilor pe stadioane”, pe când acum bazinul are capacitate mare de extindere și pe fondul unor foarte probabile erori a celeilalte părți. Cordonul sanitar din 2000 când toate televiziunile și presa l-au izolat pe Vadim nu mai e posibil în epoca internetului și a social media. 

 

Ce mă sperie la Călin Georgescu

 

Călin Georgescu, un globalist care și-a desfășurat întreaga carieră prin ministere, diplomație și în instituții subordonate ONU, devenit azi un cavaler ideologic al suveranismului ce luptă împotriva globalismului.

Negarea pandemiei, apelul la izolaționism și trecerea de la retorică la un sistem național-ceaușist sau negarea faptului că oamenii au ajuns pe Lună - asta deși 12 astronauți au pus de-a lungul istoriei piciorul pe satelitul Pământului - sunt doar câteva din caracteristicile celui mai votat român în primul tur al prezidențialelor.

Dar cel mai mult mă sperie, în discursul său pe care l-am ascultat foarte atent ieri, apelul la neutralitate. Inclusiv militară. Știu și știți foarte bine ce înseamnă asta în termeni geopolitici. Neutralitatea nu e ceea ce definește literalmente DEX-ul ci e, sub un mesaj fals al păcii și mirajul „nici cu Vestul, dar nici cu Estul” intrarea în sfera de influență a Federației Ruse. Neutralitatea e vehiculul folosit de Moscova pentru a încerca controlul politic în Moldova, Georgia sau Ucraina. 

Adăugați la apelul la neutralitate al „celui mai votat candidat al poporului” și declarațiile de tipul „NATO e cea mai slabă alianță din istorie” ori „scutul american de la Deveselu este o rușine diplomatică” și aveți toate ingredientele întoarcerii la trecut. 

Direcția României nu s-ar fi schimbat indiferent dacă alegerile ar fi fost câștigate de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi sau chiar și George Simion care s-ar fi „domesticit” pe modelul Georgia Meloni. Sigur că diferențe majore ar fi fost în chestiuni ce țin mai degrabă de nuanță și modul în care și-ar fi pus fiecare amprenta pe teme de impact.

Dar de data aceasta lucrurile sunt cât se poate de serioase căci în joc e schimbarea direcției României, cu consecințe geopolitice și economice ce pot fi devastatoare.

Primul și poate cel mai important colac de salvare e duminică la alegerile Parlamentare care desigur nu sunt atât de atrăgătoare precum prezidențialele, dar pot juca un rol crucial în cazul unui cataclism pe 8 decembrie în turul 2. Va fi esențială o majoritate solidă a partidelor pro-occidentale, majoritate formată din cele două partide tradiționale a căror conducere politică a fost decapitată zilele acestea la urne și a celor din afara zonei de mainstream. Nu pentru a guverna împreună căci acest lucru e imposibil ci pentru a bloca, la nevoie, instituția Președintelui.

Ne confruntăm, pentru prima dată după multe decenii, cu riscul subminării Pactului de la Snagov care ne dorim să fie ireversibil.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel