Ce înseamnă Planurile de Pace, gândite de Orban pe model rusesc: Un sfert din Ucraina rămâne sub controlul Federației Ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie

Orban, Putin și Xi încearcă să ne convingă că 25% din Ucraina trebuie să rămână sub controlul Federației Ruse, ca urmare a invaziei declanșate la 24 februarie 2022. Acest lucru nu e doar împotriva oricărei norme de drept internațional, dar ar putea însemna un precedent la care să se raporteze și alte state care-și doresc teritorii ce nu le aparțin.

Pacea dreaptă cerută de Kiev se bazează pe dreptul internațional și pe principiile Cartei ONU privind integritatea teritorială și suveranitatea oricărui stat.

Soluțiile alternative de pace, propuse de apropiații lui Putin presupun, practic, recunoașterea anexării de către Federația Rusă a teritoriilor ucrainene invadate.

Orban s-a transformat în principalul sol de pace al Kremlinului.

După un turneu diplomatic care a inclus Kievul, Moscova, Beijingul și Mar-a-Lago (complexul din Florida, transformat de Trump în loc de întâlniri cu liderii lumii), premierul ungar a trimis o scrisoare-raport către președintele Consiliului European, document care a avut grijă să ajungă la toată presa internațională.

Cu ocazia vizitei de la Kiev, Orban a propus un „armistiu imediat” care ar îngheța actualul front de luptă. În mod paradoxal, conform planului său, Rusia ar ceda chiar mai puțin decât în ​​formula avansată de Moscova

Ulterior, Orban a spus că fostul președinte Donald Trump este pregătit să negocieze „imediat” pentru pacea în Ucraina dacă ar câștiga alegerile din 2024. Orban a adăugat că Trump a articulat „planuri detaliate și bine întemeiate” pentru a intermedia pacea.

 

Metoda ”accidentul”, folosită de Orban pentru a-i speria pe europeni

 

Pentru a-și argumenta poziția, Orban încearcă să convingă Occidentul că ce s-a întâmplat până acum e nimic față de pierderile pe care le va înregistra Ucraina în lunile următoare. 

Declarațiile liderului ungar ne amintesc de tehnici de manipulare utilizate de persoane inventive care folosesc metoda ”accidentul”. Astfel, Orban încearcă să inducă ideea că singura soluție pentru pace în Ucraina este ca Europa să accepte agresiunea Rusiei și să grăbească negocierile, chiar și în condiții vădit defavorabile pentru Ucraina.

Pacea trebuie negociată rapid, mai spune Orban care a avertizat, de asemenea, că o victorie a lui Trump în noiembrie ar reduce ajutorul SUA, făcând principalul susținător al UE Ucrainei, un rol care ar avea un cost semnificativ pentru UE, așa cum arăta materialul WP.

De fapt, gestul ar trebui să vină din partea Rusiei, care ar pune capăt războiului dacă și-ar retrage pur și simplu trupele din Ucraina.

 

25% din teritoriu va rămâne sub controlul Federației Ruse

 

Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022 și în prezent deține controlul asupra unei părți însemnate din teritoriul Ucrainei.

În cazul unei încetări a focului fără retragerea trupelor de ocupație, un sfert din teritoriul ucrainean va rămâne sub controlul Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, într-un interviu pentru euronews.tr.

„Multe țări au propus ideea de încetare a focului, dar nimeni nu se gândește la ce înseamnă aceasta”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, o astfel de întorsătură a evenimentelor ar da Rusiei „timp să-și consolideze capacitățile și să reia atacurile asupra Ucrainei”.

Bodnar a subliniat importanța protejării integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul dreptului internațional pentru a rezolva problema ocupației ruse.

„Orice altă propunere nu trebuie luată în considerare, și de aceea am respins-o”, a spus ambasadorul „Metodele noastre pentru atingerea păcii sunt foarte simple: retragerea trupelor ruse și protecția dreptului internațional, iar apoi putem începe să vorbim despre alte opțiuni”.

Vorbind despre posibila aderare la NATO, Bodnar a spus că Ucraina nu are intenția de a provoca Rusia sau de a crea schimbări geopolitice, scopul fiind doar securitatea și „pace durabilă”:

„NATO este singura instituție care poate răspunde nevoilor de securitate ale lumii moderne, cel puțin pe hârtie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel