În ciuda invaziei ruse, care a început în februarie 2022, ucrainenii au îndeplinit termenii tratatului, parțial la insistențele vecinilor, în principal a Ungariei și Slovaciei.
Dar liderii ucraineni au anunțat încă din vară că nu vor prelungi contractul.
Ungaria, Slovacia, Serbia și Republica Moldova erau printre ultimele țări care primeau petrol rusesc prin gazoductele care traversau Ucraina.
Ungaria și Serbia mai primesc gaz rusesc doar prin TurkStream - prin Marea Neagră - şi prelungirea acestuia, Balkan Stream.
Austria poate importa gaze din Italia și din Germania, dar și din depozitele interne. Slovacia are o legătură puternică cu Germania prin Republica Cehă prin care își poate asigura importul celor 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Republica Moldova se află într-o situație specială. Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Gazul ajungea în regiunea separatistă Transnistria, la centrala de la Cuciurgan care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei.
Gazprom încearcă să folosească suspendarea tranzitului de gaze prin Ucraina pentru a crea o criză de energie artificială pentru a destabiliza Moldova, subliniază ISW.
Șantajul Rusiei a fost temporar dejucat - cea mai mare parte a necesarului Republicii Moldova, 62%, va fi acoperită prin importuri din România. Cu toate acestea, situația din Transnistria rămâne una dramatică. Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.
Ce pierderi vor avea Rusia și Ucraina în caz de oprire a tranzitului gazelor
Analiștii ISW au remarcat că, după oprirea tranzitului de gaze rusești de la 1 ianuarie, oficialii ruși și propaganda rusă și-au exprimat în cea mai mare parte încrederea că oprirea livrărilor de gaze prin Ucraina ar dăuna Europei, dar nu Rusiei.
Cu toate acestea, pierderile pentru Rusia sunt majore.
În 2015-2019, când volumele de tranzit erau semnificative, veniturile din exporturile de gaze către Europa (inclusiv către Ucraina) s-au ridicat la 5-10% din bugetul Rusiei.
Economistul ucrainean Anatoly Amelin, citat de NV, remarcă faptul că rolul ponderea gazelor rusești pe piața UE tinde către zero, în condițiile în care, în 2021, statele UE importau gaz rusesc în proporție de 45%.
Bloomberg a estimat că Gazprom va pierde aproximativ 6 miliarde de dolari din venituri din gaze pe an din cauza încetării transportului de gaze prin Ucraina.
O evaluare similară vine și de la Serhii Makohon, fostul șef al GTS (Transgazul ucrainean).
Fostul oficial estima care sunt pierderile suferite de Rusia și Ucraina de pe urma opririi furnizării și tranzitului de gaze:
”Rușii câștigă aproximativ 11 miliarde de dolari anual din exportul de transportatori de energie prin teritoriul Ucrainei, și anume petrol și gaze. Adică aproximativ 6 miliarde de dolari în rezerve de petrol și aproximativ 5 miliarde de dolari în gaze.
Ucraina primește aproximativ un miliard de dolari pentru tranzitul total (aproximativ 500 de milioane de dolari din tranzitul de gaze - n.r). Adică rușii câștigă de 10 sau 11 ori mai mult decât Ucraina
Având în vedere faptul că avem un război de uzură, mi se pare că nu putem permite rușilor să câștige astfel de fonduri”, explica Serhii Makohon.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News