Ce impact are distrugerea crucișătorului Moscova asupra capacității de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

În seara zilei de 13.04.2022, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul purtător de rachete Moscova, a fost avariată în urma unei explozii puternice la bord. În timp ce reprezentanții ucraineni susțin că nava a fost lovită cu două rachete ale complexului de coastă Neptun, partea rusă afirmă că avarierea s-a produs ca urmare a exploziei muniției din cauza unui incendiu izbucnit la bordul navei.

Pierdere grea pentru FRMN

Crucișătorul purtător de rachete Moscova era singura navă de grad I din compunerea FRMN și una dintre cele trei nave de acest tip rămase în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse. Celelate două crucișătoare rusești Proiect 1164 (clasa Atlant), Varyag de la Flota din Oceanul Pacific și Mareșal Ustinov de la Flota de Nord, îndeplinesc în prezent misiuni în Marea Mediterană, pentru contracararea portavioanelor NATO aflate în regiune.

Pe lângă portavionul Amiral Kuznețov și crucișătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, cele trei nave de luptă, moștenite din perioada sovietică, reprezintă mândria flotei rusești.

La bordul navelor sunt instalate puternicele complexe de rachete P-1000 Vulkan cu câte 16 rachete de croazieră, cu o bătaie de peste 700 de kilometri. De asemenea, acestea au în dotare complexe de rachete antiaeriene de tip S-300 Fort, capabile să asigure protecția unui întreg raion sau a unei escadre navale împotriva atacurilor aeriene ale adversarului.

Trebuie precizat faptul că, în timpul campaniei militare din Siria, crucișătorul Moscova al FRMN a fost dislocat timp de multe luni în estul Mării Mediterane, de unde a asigurat apărarea antiaeriană a zonei, pe parcursul atacurilor executate de navele rusești asupra țintelor insurgenților de pe teritoriul Siriei.

În aceste condiții, este greu de crezut că nava amiral a FRMN ar fi putut fi distrusă de o rachetă ucraineană. Însă, acest lucru nu poate fi exclus în totalitate, ținând cont de faptul că, de o lună și jumătate, militarii ruși care iau parte la războiul împotriva Ucrainei se comportă de parcă ar fi anesteziați și fac o serie de greșeli neforțate, “c-așa-i în tenis”.

 

Împactul asupra capacității de luptă a FRMN

 

Încă din perioada sovietică, la Sevastopol a funcționat, cu mici sincope, Divizia 30 Nave de Suprafață, care includea cele mai puternice nave de luptă ale Flotei din Marea Neagră.

Înaintea integrării Peninsulei Crimeea în Federația Rusă, adică până în anul 2014, marea unitate avea în compunere cinci nave de luptă, între care două de rang I și trei de rang II. Este vorba despre crucișătorul Moscova, nava mare antisubmarin (distrugător) Kerch și navele de patrulare (fregate) Smetlivy (fost distrugător), Ladny și Pytlivy.

Ulterior, distrugătorul Kerch a fost retras din înzestrare, în urma unui incendiu devastator, iar fregata Smetlivy a fost transformată în muzeu, fiind considerată una dintre cele mai aspectuoase nave din dotarea Forțelor Armate ale Rusiei.

Celelalte trei nave rămase, respectiv crucișătorul Moscova și fregatele Ladny și Pytlivy au trecut oarecum în plan secund, aflându-se mai mult în reparații planificate.

Locul acestora a fost luat treptat, de noile platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, care au început să sosească la FRMN chiar din anul 2014. Astfel, Divizia 30 Nave de Suprafață de la Sevastopol a fost completată cu trei fregate noi Proiect 11356R, iar la Novorossiysk a fost formată Brigada 4 Submarine, dotată cu șase submarine Proiect 636.3. În paralel, la Sevastopol și Novorossiiysk, au fost completate două brigăzi cu nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și nave de patrulare Proiect 22160.

În prezent, baza FRMN este formată din cele 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, care includ: trei fregate Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), șase submarine Proiect 636.3 (Novorossiysk, Rostov pe Don, Stary Oskol, Krasnodar, Veliky Novgorod și Kolpino), patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia și Grayvoron) și trei nave de patrulare Proiect 22160 (Vasily Bykov, Dmitri Rogachev și Pavel Derzhavin).

Este foarte posibil ca la acestea să se fi adăugat deja alte două platforme de acest tip: nava mică purtătoare de rachete Tsiklon (Proiect 22800) și nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160), care trebuiau introduse în dotarea FRMN la sfârșitul anului 2021, dar au înregistrat ușoare întârzieri în programele de testare. Ocupate cu campania din Ucraina, autoritățile ruse nu au mai anunțat nimic despre soarta acestora.

În concluzie, se poate constata că accentul dotării FRMN a fost mutat de pe cele cinci nave din perioada sovietică, pe 16 sau chiar 18 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (nave de suprafață și submarine). În cadrul conflictului cu Ucraina, acestea din urmă au lansat deja din Marea Neagră câteva sute de rachete Kalibr asupra unor ținte terestre de pe teritoriul ucrainean.

Pe acest fond, se poate constata că impactul pierderii crucișătorului Moscova pentru FRMN este unul surmontabil.

Evident, avarierea acestuia reprezintă o lovitură cumplită pentru partea rusă, în special de imagine, și o nouă gură de oxigen pentru reprezentanții ucraineni. Dar, capacitatea de luptă a FRMN este intactă, în pofida unor pierderi inexplicabile, precum navele de desant lovite la Berdyansk sau crucișătorul Moscova, avariat cu numai câteva ore în urmă în Marea Neagră.

 

În loc de concluzii

 

În ultima perioadă, militarii ruși au realizat o nouă picanterie, care demonstrează faptul că planificatorii operației din Ucraina sunt cel puțin distrați. De pe navele de luptă ale FRMN au fost șterse însemnele de indentificare de pe exteriorul acestora, respectiv numerele de bordaj și denumirile navelor.

Acest lucru s-a întâmplat și cu crucișătorul Moscova, care poate fi văzut și din spațiu. Pe lângă faptul că este singura navă de acest tip din Marea Neagră, crucișătorul are o formă inconfundabilă. Instalațiile de lansare ale complexului Vulkan sunt amplasate câte opt pe fiecare parte a navei, la un unghi de 45 de grade.   

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel