Ce fac cehii în programul F-35 - alegerea făcută și de România. Cehia a început deja să-și negocieze cooperarea industrială pentru F-35

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin

În perioada 3-6 aprilie 2023 au avut loc noi runde de negocieri privind condițiile în care Cehia ar putea achiziționa aeronave F-35 din Statele Unite. Negocierile, conduse de directorul principal al secției economice a Ministerului Apărării al Republicii Cehe,  Blanka Cupáková, au acoperit toate aspectele potențialei achiziții și au avut loc în SUA atât la Washington, unde au sediul agențiile guvernamentale interesate (inclusiv Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării - DSCA și Joint Program Office - JPO), cât și la sediul Lockheed Martin (LM) din Fort Worth, Texas. 

În prima parte a vizitei de lucru, reprezentanții Ministerului Apărării și ai Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă au discutat cu reprezentanții companiei Lockheed Martin (LM) propunerile de proiecte de cooperare industrială pe care compania americană le-a prezentat Cehiei în urma câtorva luni de negocieri intense.

În timp ce LM a apreciat calitatea industriei cehe și, în unele cazuri, capacitățile sale unice de producție, echipa cehă a subliniat în mod repetat că proiectele de cooperare industrială de înaltă calitate, care vizează asigurarea intereselor esențiale de securitate ale statului, pot sprijini decizia Republicii Cehe de a cumpăra aeronave.

La Fort Worth a avut loc o deplasare a unui grup de piloți cehi conduși de generalul de brigadă Jaroslav Mka. În cadrul acesteia, a fost discutată importanța aeronavelor de generația a cincea, de la sarcina strategică de a descuraja adversarul la utilizarea operațională a acestora în operații multi-domeniu și la rolul individual în scenarii specifice.

 

Piloții cehi se familiarizează deja cu avioane F-35

 

2. Pilot brit... (marea-britanie-f-35-pilot-britanic_55026200.jpg)

Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy

O parte a programului vizitei a constat într-o prezentare a producției de F-35, a programelor de antrenament și a unei demonstrații practice de utilizare a echipamentului pilotului. La final, piloții cehi au încercat câteva dintre scenariile analizate pe simulatorul de la sol.

„Sunt încântat că negocierile cu agențiile guvernamentale americane sunt detaliate și direcționate. Reușim să obținem informațiile specifice de care avem nevoie pentru o percepție cuprinzătoare a proiectului și pentru procesarea materialului pentru guvern”, a declarat directorul Blanka Cupáková.

„Intenționez să prezint ministrului o propunere pentru un set de proiecte de cooperare industrială de înaltă calitate și specifice între producătorul de avioane Lockheed Martin și companiile cehe. Sunt conștient că amploarea și calitatea cooperării industriale oferite Republicii Cehe va fi, de asemenea, unul dintre criteriile pe baza cărora guvernul va decide cu privire la posibila achiziție a avioanelor de generația a cincea”, a mai declarat Blanka Cupáková.

La Washington, Cupáková s-a întâlnit cu șeful biroului de programe (JPO) pentru aeronavele F-35, generalul Michael J. Schmidt. Subiectul întrevederii a fost legat de aspectele pregătirii informațiilor necesare guvernului Republicii Cehe. Ulterior, a avut loc o întâlnire comună a echipei de lucru cehe și a reprezentanților americani ai DSCA și JPO pentru o evaluare a îndeplinirii sarcinilor parțiale și stabilirea următoarei etape. 

Pe lângă stabilirea mai în detaliu a posibilului profil de finanțare, discuția a cuprins inclusiv cerințele de pregătire a personalului, infrastructura necesară, întâlnirea planificată a experților pe probleme de securitate și calendarul activităților. 

Guvernul ceh a decis să înceapă negocierile cu SUA privind posibila achiziție a avioanelor de generația a cincea în iulie anul trecut, ca răspuns la înrăutățirea mediului de securitate, în special la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Până la 1 octombrie 2023, ministrul apărării, Jana Černochová, va informa guvernul despre rezultatele acestor negocieri.

 

F-35 .... și pentru România

 

3. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

Avion de luptă american de generația a 5-a, F-35 Lightning II. Foto: Lockheed Martin

Pe data de 11 aprilie anul curent Administrația Prezidențială a anunțat că în cadrul Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat planul incipient de achiziție a F-35.

Nu s-a precizat nimic privind numărul de avioane care vor fi achiziționate, dar nici un orizont de timp.

Până la achiziția de F-35, România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Practic, țara noastră va avea trei escadrile de F-16. 

Doar că resursa celor 32 de F-uri norvegiene e pe final, media fiind de 10 ani. Tocmai din acest motiv, achiziția de F-16 second hand a fost decisă în vederea efectuării tranziției către F-35 Lightning II.

CITEȘTE ȘI: Generalul Daniel Petrescu a comentat subiectul momentului: F-35 pentru România. Șeful Armatei oferă un orizont de timp

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel