Ce componente ale sistemelor Patriot produce de fapt România? Următorul pas major ar viza mentenanța sistemelor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Batalionul 5 Regimentul SUA de Artilerie Apărare Aeriană, patrulează perimetrul unui sistem „Patriot”, în timpul unui exercițiu in Romania, flickr, foto: Sgt. Brian Kimball
EXCLUSIV
Batalionul 5 Regimentul SUA de Artilerie Apărare Aeriană, patrulează perimetrul unui sistem „Patriot”, în timpul unui exercițiu in Romania, flickr, foto: Sgt. Brian Kimball

României i-au fost livrate 4 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot, urmând ca țara noastră să demareze procedurile pentru achiziția următoarelor 3 sisteme. Achiziția are și o componentă importantă în ceea ce privește industria de apărare.

Amintim că în 2019, în urmă cu patru ani, compania românească Romaero și gigantul american Raytheon  (NYSE: RTN) au semnat un „Memorandum de Înțelegere care va sta la baza colaborării industriale locale pentru programul Patriot. De asemenea, memorandumul deschide perspective pentru ROMAERO de a-și exporta producția către sisteme Patriot de pe tot globul”, preciza Romaero la vremea respectivă.

Cele două companii identificau posibilități de cooperare în fabricarea de părți componente și subansamble mecanice și asistență tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România.

 

Ce componente ale sistemelor Patriot se produc în România?

 

2. Radar al u... (patriot_38142900.jpg)

Radar al unui sistem de apărare ameircan cu rază lungă de acțiune de tip Patriot

La patru ani distanță de la semnarea acestui Memorandum, într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems al Raytheon, a fost întrebat și despre stadiul acestei cooperări.

Oficialul american ne-a precizat că în acest moment se produc în România componente ale radarului sistemului Patriot, iar Raytheon vizează extinderea cooperării industriale în țara noastră.

Romaero produce în acest moment componente ale radarului sistemului Patriot. Continuăm să lucrăm Ministerul Economiei din România și cu industria de apărare pentru a extinde cooperarea la noi proiecte, pentru a efectua transfer de tehnologie și a oferi stimulente economiei României care desigur vor produce locuri de muncă pentru cetățenii români.

Un al doilea aspect, care e mai important, Armata României va dispune de un grad mai mare de independență în ceea ce privește producerea unor părți din capabilitățile sale de apărare și de a susține acest proces”, ne-a precizat oficialul Raytheon care a adăugat că operațiuni de mentenanță a sistemelor în țara noastră ar fi următorul pas major care ar putea fi făcut în relația de cooperare dintre compania americană și industria de apărare din România.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Din acestea, 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3 sisteme.

Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cel mai scump program de înzestrare din istoria României.

În prezent, nu mai puțin de 18 state operează sisteme Patriot, inclusiv Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Veste mare pentru România: Ne vom produce propriile rachete pentru Patriot. Rachete Skyceptor, produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel