Ce avantaje oferă bomba americană AGM-154 JSOW pe F-16, pe care Ucraina o primeşte pentru a lovi forţele ruse?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombe AGM-154 Joint Standoff Weapons (JSOW) Sursa foto: Ioannis Lekkas/The War Zone.
Bombe AGM-154 Joint Standoff Weapons (JSOW) Sursa foto: Ioannis Lekkas/The War Zone.

Statele Unite au aprobat transferul de bombe Joint Standoff Weapon (JSOW) capabile să lovească ținte aflate la o distanță de 130 de kilometri. În cadrul unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 7,9 miliarde de dolari, Ucraina va primi pentru prima dată bombe ghidate cu precizie AGM-154 JSOW.

„Pentru a spori capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, am decis să furnizăm Ucrainei muniția cu rază lungă de acțiune Joint Standoff Weapon (JSOW)”, a declarat președintele Joe Biden.

Noua armă este transferată în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA) de la Forțele Armate ale SUA, astfel încât primele unități pot fi livrate într-un timp scurt.

Pe măsură ce conflictul cu Rusia se intensifică, AGM-154 JSOW se remarcă ca o completare puternică a arsenalului din care dispune Ucraina, oferind capacități de lovire cu precizie, cu rază lungă de acțiune, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă. Această bombă ghidată permite avioanelor ucrainene să lovească ținte puternic fortificate de la o distanță sigură, ceea ce schimbă radical strategia lor de apărare.

Noua muniție face parte din arsenalul avioanelor de luptă europene F-16 transferate Ucrainei, care au fost modernizate în cadrul programului MLU M5. În consecință, acestea pot fi utilizate fără modernizări și actualizări suplimentare.

AGM-154 este o bombă de 500 de kilograme, stealth, ghidată cu precizie. Este echipată cu un sistem de aripi pentru ajustarea și extinderea razei de acțiune.

Raza maximă de zbor a bombei este de 130 km, cu condiția ca bomba să fie lansată de la o altitudine de 8 km și o viteză de 960 km/h. În același timp, atunci când este lansată de la altitudini mici, raza de acțiune este limitată la 20-30 km.

Ghidarea rachetelor de bază AGM-154 este realizată de un sistem inerțial cu corecție prin semnal de satelit GPS. 

Bomba a fost produsă în mai multe versiuni care diferă în ceea ce privește focosul. Versiunea AGM-154A, care a fost furnizată numai armatei SUA, este echipată cu un focos cu dispersie cu 145 de submuniții de fragmentare BLU-97/B puternic explozive, cântărind 1,5 kg fiecare.

 

Ce beneficii aduce ucrainenilor utilizarea bombelor JSOW?

 

Pentru Ucraina, AGM-154 JSOW oferă un avantaj tehnologic crucial în apărarea sa împotriva armatei ruse, mai mare și mai bine echipată.

JSOW permite forțelor ucrainene să efectueze lovituri de precizie asupra resurselor critice ale rușilor, inclusiv asupra centrelor de comandă, depozitelor de aprovizionare și sistemelor de artilerie, toate de la o distanță sigură, în afara razei de acțiune a apărării aeriene ruse, cum ar fi sistemele S-300 și S-400.

Această capacitate reduce riscul pentru piloții ucraineni, permițându-le să stea departe de orice pericol, în timp ce țintesc în mod eficient poziții-cheie rusești.

În plus, capacitatea JSOW de a ataca o gamă largă de ținte, de la fortificații bine protejate la vehicule blindate, oferă Ucrainei o mai mare flexibilitate pe câmpul de luptă. Varianta cu rază de acțiune extinsă, JSOW-ER, oferă, de asemenea, posibilitatea de a lovi mai adânc în teritoriile ocupate, perturbând infrastructura rusească de logistică și comandă aflată mult în spatele liniilor frontului.

 

Impact strategic pe front

 

Introducerea AGM-154 JSOW în arsenalul Ucrainei reprezintă o îmbunătățire notabilă a capacităților sale de atac aer-sol. Pe măsură ce conflictul se prelungește, Ucraina are nevoie de arme care să poată contracara avantajul numeric și apărarea aeriană complexă a Rusiei. Raza de acțiune și precizia JSOW îl fac un instrument ideal pentru ca Ucraina să degradeze infrastructura militară a Rusiei, minimizând în același timp expunerea piloților săi.

În special, capacitatea de a lovi ținte aflate în interiorul regiunilor ocupate de Rusia sau pe rute cheie de aprovizionare ar putea încetini avansurile Rusiei, ar putea împiedica aprovizionarea cu armament și ar putea destabiliza ritmul lor operațional. Pentru Ucraina, aceasta înseamnă o mai mare libertate de mișcare la sol și în aer.

În plus, livrarea de armament american avansat precum JSOW transmite un mesaj clar: Sprijinul occidental pentru Ucraina rămâne ferm, nu numai în ceea ce privește ajutorul financiar, ci și prin transferul de tehnologie militară de ultimă oră. AGM-154 JSOW nu este doar o altă bombă în arsenalul Ucrainei; este un multiplicator de forță care ar putea înclina balanța în cadrul unor confruntări cheie viitoare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel