Ce ar putea însemna pentru Ucraina un "nu" cu privire la avioanele de luptă F-16 ? Oficial polonez: Avem nevoie de un consens la nivelul NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Ucraina solicită de la lună la lună sisteme arme tot mai avansate pentru a putea respinge agresiune militară rusă. Acum este vorba de avioane de luptă, cel mai recent element de pe lista de dorințe a Ucrainei sunt avioanele F-16. Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă. Cu toate acestea, într-o singură săptămână au apărut destul de multe declaraţii contradictorii cu privire la disponibilitatea statelor occidentale de a furniza Ucrainei avioane de luptă.

La începutul acestei săptămâni, ministrul adjunct al Apărării de la Varşovia, Wojciech Skurkiewicz, a declarat marţi că eventualul transfer de avioane de luptă F-16 ale forţelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei "discuţii oficiale". Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că nu sunt dispuse să sprijine Ucraina cu avioane de luptă F-16.

Dar, din câte se pare, Polonia ar fi dispusă să trimită avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în cazul unui consens în cadrul NATO, a afirmat miercuri premierul polonez, Mateusz Morawiecki, citat de AFP.

"Dacă ar exista o decizie a tuturor statelor membre ale NATO, aş fi favorabil trimiterii acestor avioane de vânătoare", a declarat Morawiecki într-un interviu pentru cotidianul german Bild.

"Evaluarea mea depinde de ceea ce decid împreună ţările membre ale NATO", a adăugat el, subliniind necesitatea unei "reflecţii strategice a tuturor membrilor NATO" pentru o astfel de decizie.

Oficialii de la Casa Albă au respins anterior apelurile ucrainene pentru avioane de luptă moderne, precum F-16, de teamă că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi direct teritoriul Federaţiei Ruse. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările sau transferurile către țări terțe de avioane de luptă de producție americană, ceea ce înseamnă că țările europene ar avea nevoie de sprijin politic din partea administrației Biden.

Săptămâna trecută, Occidentul a depăşit un prag în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, când Germania şi Statele Unite au anunţat în cele din urmă trimiterea de tancuri grele.

Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, reclamă un ajutor mai consistent, inclusiv prin livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Luni, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei, dar alţi aliaţi s-au declarat dispuşi să facă acest lucru, printre care Slovacia care dispune de avioane Mig-29 sovietice ori Ţările de Jos care au început să-şi înlocuiască flota F-16 cu F-35.

Trimiterea de tancuri americane şi germane are loc doar după lungi amânări şi negocieri între aliaţi.

"Germania are posibilitatea de a oferi mult mai mult sprijin decât a făcut până în prezent; are putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, are bani pentru Ucraina, are influenţă diplomatică", a estimat prim-ministrul polonez legat de acest punct. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel