Ce ar însemna căderea oraşului Vuhledar în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina: Încercuirea forțelor ucrainene de către trupele ruse este inevitabilă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un bloc bombardat în Vuhledar, 2023. Fotografie ilustrativă: OK „Sever”.
Un bloc bombardat în Vuhledar, 2023. Fotografie ilustrativă: OK „Sever”.

Oraşul Vuhledar, crucial pentru apărarea ucraineană în sudul regiunii Donețk, se confruntă cu riscul iminent de a fi încercuit și se pare că este „ras de pe fața pământului”, după cum se afirmă în rapoartele publicate pe 24 septembrie. Vuhledar, care se află la 50 de kilometri sud de importanta intersecție de drumuri de la Pokrovsk, este adesea numit de militari „fortăreață”. Acum, orașul se află în centrul unei ofensive rusești care durează de luni de zile.

Căderea Vuhledar ar pune în pericol Pokrovsk, un alt oraș pentru care Ucraina luptă să îl păstreze în fața atacurilor constante ale Rusiei, pe flancul său sudic.

Conform informațiilor furnizate de bloggeri militari ruși care participă la conflict și de experți care monitorizează informațiile din surse deschise, încercuirea forțelor ucrainene de către Rusia este inevitabilă, având în vedere creșterea bruscă a activității armatei ruse în ultimele zile.

„Unitățile rusești au intrat în Vuhledar - asaltul orașului a început”, a declarat bloggerul militar pro-rus de origine ucraineană Yuri Podolyaka într-o postare pe Telegram la 23 septembrie.

Într-o actualizare din 24 septembrie, site-ul de ucrainean de monitorizare a situaţie de pe front DeepState a afirmat că forțele ruse „pur și simplu distrug Vuhledar” cu artilerie și bombe ghidate. O înregistrare video care însoțește postarea ar fi arătat mai multe explozii într-o parte neidentificată a orașului.

Cea mai recentă hartă prezentata de DeepState arată că forțele ruse atacă orașul direct, precum și pe ambele flancuri ale acestuia.

Statul Major al Ucrainei, în raportul sa din dimineața zilei din 24 septembrie, a declarat că au existat mai multe încercări din partea forţelor ruse de a prelua pozițiile trupelor ucrainene în acea zonă.

The Kyiv Independent a contactat armata ucraineană pentru a obține informații cu privire la situația din Vuhledar, dar aceasta a refuzat să răspundă.

„Aș fi surprins dacă bătălia va mai dura mult timp”, a declarat Emil Kastehelmi, analist la Black Bird Group, cu sediul în Finlanda, pentru Kyiv Independent.

„Cred că asistăm la sfârșitul orasului Vuhledar în timp ce vorbim”.

Conform statisticilor guvernului ucrainean, în Vuhledar locuiau 14 000 de persoane în ajunul invaziei rusești. În februarie 2024, în Vuhledar mai trăiau aproximativ 100 de persoane, majoritatea pensionari care locuiau în subsoluri. Orașul este acum practic depopulat și distrus.

În ciuda acestui fapt, pierderea Vuhledar, un oraș care a rezistat ani de zile ocupației ruse, ar fi o lovitură serioasă pentru moralul ucrainenilor.

„Eventual, pierderea sa ar putea amenința securitatea întregii porțiuni de sud-vest a regiunii Donețk care nu a fost încă ocupată”, a declarat Federico Borsari, membru al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), pentru Kyiv Independent la începutul lunii septembrie.

Vuhledar este situat la nord de o intersecție cheie care leagă drumul O-0532 spre Vodiane și Kostiantinivka, un mic drum pavat spre Kurakhove și autostrada T-0509 parțial ocupată spre Velika Novosilka.

„Este, prin urmare, un punct logistic cheie pentru forțele ucrainene care apără flancul sudic al Kurakhovei”, a declarat Borsari.

Având în vedere avansul semnificativ al Rusiei spre Pokrovsk dinspre est în ultimele săptămâni, forțele ucrainene trebuie să evite o evoluție similară dinspre sud pentru a evita riscul de încercuire, a adăugat Borsari.

Vuhledar este, de asemenea, ultimul oraș fortificat înaintea satului Velika Novosilka și a întregii părți de sud a regiunii Donețk pe care Ucraina o controlează. Secțiunea ocupată a autostrăzii T-0509, care trece la sud de Vuhledar, este esențială pentru forțele ruse care încearcă să avanseze spre vest.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel