Cazul dronei ruse care a survolat Polonia, încă un argument pentru dărâmarea mitului invulnerabilității umbrelei antiaeriene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.

Continuă căutările dronei rusești intrate luni în spațiul aerian polonez, un scenariu care se poate repeta oricând și în România.

În noaptea de duminică spre luni, Rusia a atacat 15 regiuni ale Ucrainei cu tiruri masive de rachete și drone. Exploziile s-au auzit în regiunea Lviv, vecină Polonia, și la Luțk, aflată la o oră distanță de granița cu Polonia.

Armata poloneză a confirmat că un obiect neidentificat a intrat luni dimineață pe teritoriul polonez și a dispărut de pe radar. Peste 100 de militari ai Forțelor Teritoriale de Apărare ale Armatei Poloniei sunt implicați în căutarea resturilor unei posibile drone rusești.

Avionul fără pilot a intrat probabil pe teritoriul polonez luni la ora 6.43 lângă orașul ucrainean Cervonogorod. „ Datele arată că obiectul nu este o rachetă de croazieră, nu este nici o rachetă hipersonică, nici balistică, nici o rachetă ghidată. Este, probabil, un obiect de tip vehicul aerian fără pilot”, declara Maciej Klisz, general în cadrul Forțelor Armate poloneze.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Filialelor Forțelor Armate (DORSZ), Lt. Col. Jacek Goryszewski, a declarat că căutarea a fost reluată marți . „Militarii vor fi implicați astăzi în căutare . Aceștia sunt în principal soldați din Brigada 19 de Apărare Teritorială Bug River și Brigada 2 de Apărare Teritorială Lublin”, a adăugat Lt. Col. Goryszewski.

 

Dacă astfel de situații se repetă și devin un fenomen obișnuit, va avea loc o reacție a NATO

 

Ministrul leton al Apărării Andris Spruds într-un interviu preluat de agenția Leta, a declarat că problema se află „pe ordinea de zi” a Alianței Nord-Atlantice, relatează presa poloneză.

„Trebuie amintit că granița Poloniei este și granița externă a NATO ”, a subliniat Spruds, adăugând că că există proceduri adaptate astfel de situații, dar a refuzat să ofere detalii.

Dacă astfel de situații se repetă și devin un fenomen obișnuit, NATO va avea o reacție în consecință, a mai adăugat oficialul leton.

Incidentul nu poate să nu ne ducă cu gândul la multiplele cazuri în care drone rusești atacă porturile ucrainene de la Dunăre, aflate la doar câteva sute de metri de granița cu România. Incidentele par parcă trase la indigo - dronele kamikaze rusești se folosesc de geografia zonei și atacă porturile ucrainene zburând foarte aproape de cursul Dunării.

 

O apărare 100% impenetrabilă nu e posibilă

Sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Mala Narew. Sursa Foto:MBDA.

Apărarea integrată aeriană și antirachetă este un subiect important în NATO, iar aliații fac eforturi pentru a obține un grad înalt de protecție antiaeriană. Cu toate acestea, nicio apărare antiaeriană din lume nu este 100% impenetrabilă.

O perspectivă interesantă privind funcționarea apărării aeriene a adus-o șeful Statului Major al Apărării Republicii Cehe, generalul Karel Rehka, într-un interviu pentru presa cehă.

Așa cum remarcă și generalul Rehka, apărarea antiaeriană trebuie adaptată constant noilor tipuri de amenințări, precum dronele ieftine Shahed. ”Dacă costul lor de producție este ceva de genul zece mii de dolari, atunci nu este sustenabil să le dobori cu rachete de două milioane de dolari, ceea ce se întâmplă uneori”.

”Chiar dacă ne dublăm capacitățile, ceva va trece întotdeauna (de apărarea antiaerian). Trebuie să înțelegem că nu există o apărare care să protejeze 100%”, a mai adăugat generalul care punctează că apărarea antiaeriană ține nu doar de echipamente și tehnica utilizată, ci și de modul în care întregul sistem poate absorbi asemenea lovituri. Practic, oficailul ceh vorbește despre reziliența la acțiunile militare ale inamicului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel