Cauza exploziei din Portul Beirut ar fi mii de tone de nitrat de amoniu confiscate de pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Explozia care a zguduit ieri Portul Beirut din Liban ar fi fost produsă de mii de tone de nirat de amoniu. Marfa ar fi fost confiscată de pe o navă sub pavilion Republica Moldova care efectua un transport din Batumi-Georgia către Biera-Mozambic. 

Presa libaneză, scrie că la baza exploziilor din zona portuară a orașului Beirut, ar fi stat 2750 de tone de nitrat de amoniu confiscate anterior de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul R.Moldova. Faptul că principala cauză a deflagrațiilor din Beirut au fost cele 2750 tone de nitrat de amoniu, care ar fi fost depozitate în zona portuară de mai bine de șase ani, a fost confirmat de către președintele Libanului, dar și de premier, transmite deshide.md.

Sursa citată, scrie că în timpul unor lucrări de sudare pentru sigilarea găurilor prin care intrușii ar putea comite furturi, ar fi avut loc o detonare a încărcăturii depozitate într-un depozit din port cu 2.700 tone de azotat de amoniu. Canalul TV face trimitere la constatările preliminare ale forțelor de securitate. Corespondentul TASS la Beirut, Dmitri Zelenin, susține că marfa explozibilă ar fi fost confiscată în 2013 de pe o navă cargo care naviga cu echipaj ucrainean sub pavilionul R.Moldova.

2. -imagine fara descriere- (nava_rhosus_r_moldova_46044200.png)

 

Nitrat de amoniu depozitat în condiții nesigure

 

Se presupune că ar fi vorba despre nava RHOSUS sub pavilionul R.Moldova, care după ce s-a confruntat cu anumite probleme tehnice, a fost nevoită să acosteze în portul Beirut, unde i s-a interzis continuarea deplasării din cauză că ar fi încălcat regulile de exploatare. Echipajul a fost repatriat, iar nava a rămas în portul Beirut, încărcătura ei fiind plasată în depozitele portuare. Nava transporta 2750 tone de nitrat de amoniu, iar încărcătura urma să ajungă în Mozambic.

Despre cele 2750 de tone de nitrat de amoniu a scris și preşedintele libanez Michel Aoun pe contul său de twitter. "Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate", a denunţat Aoun.

La rândul său, premierul libanez Hassan Diab, a scris pe contul său de twitter că o cauză preliminară a deflgrațiilor ar fi 2750 de tone de nitrat de amoniu care se păstrau în port din anul 2014. Hassan Diab a mai declarat că responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să răspundă. "Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat şeful Guvernului.

Totodată, este de menționat că anterior, Directorul Siguranţei Generale din Beirut, citat de AFP, a declarat că exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani". „Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă.

Potrivit SV News, ar fi explodat 50 de tone de materiale explozibile, confiscate în urmă cu 9 ani.

 

Explozia a fost înregistrată de seismografe și s-a resimțit la peste 200 de kilometri distanță

 

Ambasada SUA la Beirut, a emis o alertă de securitate  precum că există informații despre faptul că ar fi fost eliberat gaz toxic în urma exploziei.

Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt suprasolicitate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare. Bilanţul încă provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3.700 de răniţi.

Explozia din Portul Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, și a fost înregistrat de Observatorul Seismologic din Iordania, potrivit Al Jazeera. Bubuitura cât și unda de șoc au fost resimțite și în Cipru, la o distanță de peste 200 de km.

Citește și: Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în portul Beirut - Video

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel