Cu o săptămână înainte de alegerile locale și prezidențiale, liderii politici par să evite subiectul livrării unui sistem Patriot către Ucraina, livrare care trebuie să aibă atât acordul Parlamentului, cât și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism pe care președintele Klaus Iohannis nu pare prea grăbit să îl convoace.
Tot președintele e cel care a făcut primele valuri cu livrarea unui sistem Patriot românesc către Ucraina, după ce la începutul lunii trecute, prezent în vizită oficială Statele Unite ale Americii, președintele Klaus Iohannis a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.
E vorba de un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operaționalizat nu va fi trimis Ucrainei.
Amintim că România a achiziționat 7 sisteme Patriot. Din acestea, 4 au fost livrate iar 3 urmează. Toate sistemele livrate sunt operaționale, însă doar primul a fost deja operaționalizat, celelalte trei fiind în curs de operaționalizare. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României, până la semnarea contractului de F-35.
Ulterior declarațiilor președintelui, premierul Marcel Ciolacu a afirmat public că „Ministerul Apărării are rețineri” în ceea ce privește trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Două întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei
I. Prima întrebare e ce punem în locul Patriot? Președintele a precizat cât se poate de clar că sistemul Patriot care va fi trimis Ucrainei nu este cel operațional iar sistemul va fi trimis doar în contextul în care Armata va acoperi „golul” lăsat.
Generalul (r.) Dan Grecu, în ediția de săptămâna trecută a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic a punctat și el că „Pui la dispoziție un asemenea sistem în situația în care îți asiguri ceva suplimentar. Același tip de sistem sau în mod normal altceva, tehnică la care nu ai fi avut acces”.
II. O a doua întrebare e cum va fi livrat sistemul românesc Patriot către Ucraina? Cu titlu de donație, chirie, împrumut, vânzare?
E o întrebare la care, cel mai probabil, un număr extrem de restrâns de oficiali români ar putea da câteva indicii, nici măcar un răspuns concret.
Generalul (r.) Dan Grecu spune că dacă se va da undă verde trimiterii sistemului, indiferent sub ce formă va fi trimis, transferul e obligatoriu să se facă pe direcția relației dintre România și SUA, fapt ce ar da un răspuns primei întrebări.
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
„Nu știu care e sistemul, nu știu cum va intenționa Guvernul României să ofere acest sistem, dacă o va face. Cu titlu de împrumut, donație, ajutor în contrapartidă. Am văzut recent că Suedia și Spania au anunțat pachete de peste 1.2 miliarde de euro fiecare, ajutor militar Ucrainei. Germania a ajuns deja la peste 17 miliarde de euro. Există așadar toate formele de ajutorare pentru Ucraina, dar în imensul pachet oferit sunt și echipamente în chirie, cu formă de împrumut sau ca vânzare cu termen de rambursare ulterior, după conflict. Nu pot să știu cum gândește Guvernul României.
Dar în opinia mea acțiunea de ajutorare a Ucrainei trebuie rezolvată direct pe relația România - SUA. Da, donăm un sistem, dar în același timp să primim și să fie dislocat aici un sistem similar american. Oricum Statele Unite sunt azi într-un stres de producție în industria de apărare pentru necesarul sprijinului pentru Ucraina. Sisteme Patriot, lansatoare HIMARS, proiectile de 155 mm și alte capabilități se produc la ritmul democratic al Occidentului”, a conchis acesta.
Subiectul „Uite Patriot, nu e Patriot” a fost dezvăluit și în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat săptămânal de DefenseRomania, ediție în care invitatul a fost generalul-maior (r.) Dan Grecu. Podcastul complet poate fi urmărit integral mai jos:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News