Câte submarine poate mobiliza Rusia în Marea Neagră și ce mai știm de Rostov pe Don, „găurit” de ucraineni. O premieră după războiul mondial

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

În cei aproape doi ani și jumătate de război de mare intensitate între Rusia și Ucraina, ocupantul a înregistrat câteva înfrângeri majore în Marea Neagră. Asta în ciuda faptului că ucrainenii nu dispun de nicio navă modernă de luptă.

Și totuși, dacă pe „uscat” Rusia a ocupat 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea anexată ilegal în martie 2014, fortificând liniile defensive astfel încât în ultimul an și jumătate niciuna din părți nu a mai reușit avansuri majore, pe mare, unde superioritatea Flotei Ruse din Marea Neagră e de necontestat - cel puțin pe hârtie - rușii înregistrează pierderi majore. 

2. Flota rusă... (rusia-marea-neagra-flota_36274100.png)

Ucrainenii au reușit să folosească foarte inteligent sisteme de apărare coroborate cu drone maritime și informații satelitare primite din partea aliaților. Azi, la doi ani și jumătate de război, rușii și-au retras toate navele din zona „fierbinte” după ce Marina rusă a suferit câteva pierderi majore.

Iar despre o nouă tentativă de debarcare la Odessa, în contextul actual, nici nu se poate vorbi.

Cea mai cunoscută pierdere e crucișătorul Moskva, nava amiral a Florei Ruse din Marea Neagră, lovită de o rachetă antinavă ucraineană Neptun. Nava s-a scufundat ulterior.

Dar pe lângă Moskva și alte nave ruse au fost transformate de ucraineni în „submarine”. DefenseRomania a prezentat recent un material în care a fost prezentat bilanțul negru pentru Flora rusă, cu navele pierdute sau avariate în timpul războiului.

Pe lângă nave de suprafață ucrainenii au reușit să lovească și submarinul rus Rostov pe Don, chiar în portul din Sevastopol.

 

Câte submarine are Flota rusă din Marea Neagră? Rostov pe Don, „găurit” de ucraineni cu o rachetă Storm Shadow, e încă în reparații fiind primul submarin rus lovit într-un război după cel de-al Doilea Război Mondial

 

3. Submarinul... (rostov-pe-don_52724600.jpg)

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial Rusia a pierdut un submarin într-un război. Anul trecut în luna septembrie Rostov pe Don, submarin modern care a intrat în dotarea Marinei ruse abia în 2014, a fost lovit cu o precizie chirurgicală în portul din Sevastopol. 

În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra Portului Sevastopolul ocupat temporar de ruşi în Crimeea, la 13 septembrie 2023, au fost distruse nava de asalt amfibiu Minsk, dar și submarinul Rostov pe Don. A fost cu siguranță cea mai neagră zi pentru Marina rusă, depășind din punct de vedere al pierderilor scufundarea distrugătorului Moskva.

Rostov pe Don a fost lovit de o rachetă Storm Shadow.

În prezent, chiar dacă Flota rusă din Marea Neagră și-a retras navele din zonele fierbinți, ea are în componență 6 submarine. Inclusiv Rostov pe Don.

Submarinul a fost „găurit”, la propriu, de o rachetă Storm Shadow ucraineană. Însă rușii spun că privind repararea navei decurge favorabil.

4. Submarinul... (rostov-pe-don_81095800.jpg)

Agenția rusă Tass a anunțat recent că nava va fi recuperată. Potrivit rușilor submarinul a fost reparat pe doc ulterior a părăsit docul iar reparațiile continuă pe apă. 

„Cu ceva timp în urmă, submarinul a părăsit cu succes docul, iar reparațiile sale continuă pe apă”, susțin rușii.

Nu se precizează nimic despre momentul în care submarinul ar putea reintra în serviciu de luptă și nici despre locația sa.

De precizat că aceeași agenție a anunțat la începutul acestui an, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reparația submarinului Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră va fi finalizată în luna iunie 2024.

Din cele 6 submarine din dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, pe lângă Rostov pe Don, alte două submarine Novorossiysk și Krasnodar erau la începutul acestui an inactive, aflându-se în reparații programate la șantierele navale din zona Mării Baltice, după ce au îndeplinit misiuni în estul Mării Mediterane.

Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, au fost întrebuințate intens de partea rusă în conflictele din Siria și Ucraina, în prima fază a războiului, executând lovituri repetate asupra unor ținte terestre de pe teritoriile celor două țări.

CITEȘTE ȘI: În premieră un avion ucrainean a lovit cu o rachetă teritoriul Rusiei. Ținta a fost militară iar indiciile duc către Su-24 lansând un Storm Shadow

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel