Câte sisteme HIMARS și Patriot deține România. Generalul Mîndrescu: Avem încă lipsuri mari privind înzestrarea

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme HIMARS dislocate în România
Sisteme HIMARS dislocate în România

Azi, cu ocazia Zilei Armatei Române, unul din punctele discutate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a fost dotarea Armatei României. 

Cei peste 10 ani de subfinanțare masivă au lăsat urme adânci în ceea ce privește înzestrarea Armatei noastre.

În pofida faptului că România a demarat ulterior programe de înzestrare cu tehnică modernă, aici putem amintit contractele pentru Piranha V, sisteme antiaeriene Patriot ori lansatoare multiple de rachete HIMARS, dar și parafarea înzestrării cu baterii de coastă NSM, decalajul dintre tehnica modernă și cea veche e încă mare.

Generalul Mircea Mîndrescu, întrebat în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN despre procesul de înzestrare cu tehnică de luptă de ultimă generație, a atras și el atenția asupra faptului că încă România mai are de recuperat în ceea ce privește dotarea.

Sigur, exemplele de succes sunt programele HIMARS și Patriot, în pofida faptului că încă o baterie a sistemului antiaerian cu rază lungă de acțiune Patriot ar fi trebuit livrată anul acesta.

 

„România deține sisteme Patriot și HIMARS de ultimă generație, dar e loc de mai bine”. Din cele 54 de lansatoare HIMARS avem livrate 18

 

În ceea ce privește armamentul Armatei române, avem în unele situații tehnică de top, dar credeți-mă, e loc de mai bine”, a precizat Mircea Mîndrescu care a subliniat că nu tot armamentul ultramodern aflat în țara noastră e adus de aliații NATO, existând și tehnică de ultimă generație achiziționată.

„Sistemele HIMARS și Patriot se regăsesc în dotarea Armatei române, nu încă în cantitatea comandată. Din cele 3 sisteme HIMARS avem unul, asta înseamnă 18 instalații, iar din 7 sisteme Patriot avem unul funcțional”.

Amintim că România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

Principalele componente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care a intrat în dotarea Armatei României au sosit în țara noastră în 2021.

 

România a achiziționat șapte sisteme sol-aer Patriot. Armata română va fi prima care va deține cea mai modernă versiune a Patriot

 

În ceea ce privește sistemul de apărare antiaerian și anti-rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot,  România a recepționat primul sistem în 2020. 

România e prima țară care va deține cea mai modernă versiune a Patriot.

România este cea de-a 17-a ţară care deține în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO.

România a achiziționat șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel