Câte obuziere franceze Caesar a primit Ucraina și câte au distrus rușii. Procentul distrugerilor Caesar de către „a doua armată a lumii” e de doar 6%

Darius Muresan |
Data publicării:
Obuzier Caesar de 155 mm, distrus de ruși în Ucraina. Photo: Open sources Telegram
Obuzier Caesar de 155 mm, distrus de ruși în Ucraina. Photo: Open sources Telegram

Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.

Francezii au promis 154 de obuziere de 155 mm Ucrainei. Dintre acestea au ajuns în dotarea ucrainenilor 67 de astfel de obuziere.

Trebuie menționat că obuzierele au fost livrate rapid, imediat după începutul invaziei. Mai cu seamă după prima etapă în care Ucraina a reușit să reziste.

Așadar, obuzierele Caesar sunt pe frontul din Ucraina încă din 2022. Se pot însă lăuda cu un procentaj excelent în ceea ce privește rata de supraviețuire.

 

Câte obuziere Caesar a distrus „a doua armată a lumii”. Procentajul e de doar 6%

 

2. Obuzier au... (1_50125900.jpg)

Obuzier autopropulsat Caesar / Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia, considerată încă de unii drept a „doua armată a lumii”, luptă intens în Ucraina de aproape trei ani, timp în care a înregistrat numeroase pierderi de vieți omenești și de tehnică. 

La aproape trei ani de război intens rușii controlează aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv cu Crimeea ocupată ilegeal în 2014. 

Rusia rămâne însă în continuare o forță militară puternică din perspectiva numărului mare de armament și de soldați pe care îi poate mobiliza, dar și din perspectiva celui mai mare stoc nuclear din lume.

Dar revenind la obuzierele Caesar, spaniolii de la Infodefensa, citând portalul Oryx, care înregistrează pierderile de tehnică a ambelor părți, în baza fotografiilor și materialelor video de pe front, arată că din cele 67 de obuziere Caesar, primite în mare parte de la francezi, dar și de la danezi, ucrainenii au pierdut doar 4. 

La un simplu calcul matematic acest procentaj arată că Ucraina a pierdut aproximativ 6% din obuzierele Caesar donate. Alte trei au fost lovite și avariate, dar nu distruse.

 

Mobilitatea obuzierelor Caesar, un posibil răspuns

 

3. Obuziere a... (caesar_09301900.jpg)

Obuziere autopropulsate franceze CAESAR

Potrivit producătorului francez Nexter, Caesar e cel mai ușor obuzier autopropulsat de 155 mm cu o masă de aproximativ 18 tone, fapt ce îl face și mobil. 

Caesar poate lansa șase obuze în decurs de un minut și să părăsească ulterior rapid locul unde a efectuat tragerea, scurtând timpul de detectare și de evitare al contrabateriei inamicului. O tactică care pare a fi un bun sistem de protecție.

Astfel, potrivit companiei franceze, mobilitatea e mai importantă decât raza de acțiune. Francezii amintesc că una din cele mai mari amenințări pentru obuzierele autopropulsate pe frontul ucrainean sunt dronele kamikaze și cele de recunoaștere care se apropie la o distanță mică de obuziere facilitând focul de contrabaterie, iar în acest context capacitatea de a părăsi imediat poziția în mai puțin de un minut devine un atu major.

CITEȘTE ȘI: Pentagonul vorbește despre pierderile istorice ale Rusiei: Cei 600.000 de militari reprezintă dublul forțelor mobilizate la începutul invadării Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel