Câte bombardiere B-2 Spirit mai au SUA și de ce acestea nu mai sunt o soluție pe termen lung deși sunt esențiale într-un viitor război

DefenseRomania Team |
Data publicării:
B-2 Spirit, photo source: U.S. Air Force
B-2 Spirit, photo source: U.S. Air Force

Bombardierele B-2 Spirit rămân în continuare printre cele mai avansate capabilități ale aviației militare SUA, dar numărul acestora scade de la an la an.

Flota de bombardiere a SUA se diminuează iar B-2 Spirit nu par să mai intre în planurile oficialilor americani, în ciuda capacităților acestor bombardiere stealth. 

B-2 Spirit a zburat pentru prima dată în 1989 și a intrat oficial în serviciul US Air Force în 1997.

B-2 e capabil să pătrundă adânc în spațiul aerian inamic. Americanii au utilizat bombardiere B-2 Spirit în Irak, Kosovo, Afganistan și Libia.

Bombardierele B-2 Spirit impresionează prin distanța mare pe care o poate parcurge - 11.000 de km (raza de acțiune de luptă 5.500 de km) fără realimentare și un maxim oficial de 18 tone (unele surse spun 23 de tone) de muniții.

Ele vor fi înlocuite cu B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a construit vreodată. 

 

Câte bombardiere B-2 Spirit au SUA și de ce americanii renunță la ele

 

2. B-2 Spirit... (b-2-spirit-sua_70421200.jpg)

B-2 Spirit, photo source: U.S. AIR FORCE / SENIOR AIRMAN NOAH D. COGER via Defense One

Potrivit datelor publice azi SUA mai operează 19 avioane B-2 Spirit. Până în mai anul acesta erau 20, dar s-a renunțat din motive financiare la repararea avionului care a suferit o defecțiune tehnică în 2022 și a luat foc după aterizare.

B-2 Spirit e retras treptat din cauza costurilor uriașe de mentenanță și reparație. 

Bombardierele B-2 necesită o întreținere extrem de intensivă. B-2 este cea mai scumpă structură de luptă care zboară din inventarul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

În prezent noul B-21 Raider de generația a 6-a e dezvoltat pentru a înlocui B-2 Spirit.

Cu toate acestea, atrage atenția o analiză a National Interest, B-21 Raider nu e încă pregătit să intre în serviciul de luptă ceea ce indică dependența aviației militare americane de B-2.

„Menținerea unei prezențe robuste a bombardierelor B-2 Spirit e crucială pe fondul tensiunilor în creștere cu China, asigurându-se astfel că capacitățile strategice rămân intacte”, arată sursa citată.

În final B-2 va fi înlocuit de noul B-21 Raider, primul bombardier de generația a 6-a construit vreodată. Anul acesta americanii au oferit în premieră imagini cu B-21 și testarea acestuia. Mai mult, la începutul anului producătorul Northrop Grumman a primit undă verde de la Departamentul de Apărare al SUA pentru a începe producția noilor bombardiere nucleare strategice B-21, deși testele acestora nu se încheiaseră încă.

3. Un prototi... (b-21-raider_25169600.jpeg)

Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman

B-21 este „așteptat să intre în serviciu la mijlocul anilor 2020, cu un obiectiv de producție de minim 100 de avioane, spun americanii. Raider va înlocui bombardierele strategice B-1, dar și bombardierele B-2 Spirit, care sunt și ele în categoria stealth, dar au cele mai mari costuri de operare.

Iar pe lângă B-2 Spirit, noile bombardiere B-21 Raider vor avea posibilitatea de a integra armament nuclear.

B-21 trebuie să aibă capacitatea de a transporta cel puțin trei arme specifice: bomba gravitațională nucleară B61-12, arma convențională de atac stand-in (SiAW) și racheta AGM-181 LRSO (Long-Range Stand-Off). 

CITEȘTE ȘI: B-21, o „jucărie” teribil de scumpă. Cât costă noul bombardier B-21 Raider al SUA, primul și singurul bombardier de generația a 6-a

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel