Potrivit lui Andrzej Duda, Ucraina a primit deja patru avioane MiG-29, patru sunt în curs de livrare, iar alte șase vor fi livrate în lunile următoare.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 5, 2023
Poland’s President Andrzej Duda just revealed that Poland sent its first 4 MiG-29 fighter jets to Ukraine “several months ago” in secret.
Another 4 were sent very recently.
6 more will be sent soon.
???????????????? pic.twitter.com/GmYM1EKEqV
Altfel spus, un total de 14 avioane MiG-29 au fost livrate, sunt în curs de livrare și sunt programate să fie livrate în cel mai scurt timp către Forțele Aeriene Ucrainene.
Publicaţia ucraineană DefenceExpress precizează că acest număr este aproape egal cu numărul de avioane MiG-29 operaționale din cadrul Forțelor Aeriene Poloneze - 13 aeronave alocate Baza 22 Aeriană din Malbork. Trebuie remarcat faptul că o bază aeriană din cadrul Forțelor Aeriene poloneze este o unitate de aviație, nu doar un aerodrom. Împreună cu Baza 21 Aeriană - unde sunt desfăşurate avioanele Su-22 - și Baza 23 Aeriană, acestea formează prima escadrilă aeriană tactică din cele două disponibile în Polonia.
Luna trecută, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că "în zilele următoare" Polonia va livra Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 și că "alte (avioane) sunt în curs de pregătire și probabil vor fi livrate în curând".
O zi mai târziu, Slovacia a anunțat, de asemenea, decizia de a livra 13 dintre aceste avioane de fabricație sovietică, deși experții estimează că, din cauza stării lor, unele dintre aceste aparate vor fi folosite pentru piese de schimb.
Este important de menționat că MiG-29 care sunt transferate în Ucraina au fost achiziţionate de Polonia în anii 1990 și 2000 de la Republica Cehă și Germania. Iar acestea nu au suferit nicio modernizare semnificativă, cu excepția modernizării sistemului de comunicații și a sistemului "friend-or-foe".
În același timp, numărul de avioane MiG-29 nemodernizate este de 17, dintre care unele nu sunt în stare tehnică prea bună. Adevărul este că 12 dintre ele au fost primite din Germania și au avut deja o durată de viață scurtă. Iar la începutul anilor 2010, Varșovia chiar a vrut să le arunce la fier vechi. Prin urmare, este posibil ca unele dintre ele să fi fost deja transferate în Ucraina că piese de schimb.
În ceea ce privește cele 15 avioane MiG-29 modernizate de care dispun Forțele Aeriene Poloneze, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că transferul acestora trebuie să fie aprobate de Statele Unite, deoarece modernizarea lor a fost realizată cu echipamente americane. Dar, chiar dacă transferul va fi acordat, Varșovia nu va fi pregătită să le ofere imediat Ucrainei, deoarece aceste avioane sunt folosite pentru misiuni de poliţie aeriană. Polonia va putea transfera aceste avioane MiG-29 doar după ce Forțele Aeriene Poloneze ar urma să primească un număr minim de avioane FA-50 și F-35.
În timp ce Polonia intenționează să înlocuiască avioanele livrate Ucrainei cu recenta achiziție a 48 de FA-50 sud-coreene și 32 de F-35A Lightning II de producție americană, Slovacia va primi 12 elicoptere de atac AH-1Z Viper și 600 de rachete Hellfire II de la compania americană Lockheed Martin prin intermediul unui program de achiziții
Primele F-35 ar trebui să fie livrate Poloniei în 2024, cu excepția cazului în care se va produce o modificarea a termenelor de livrare. Contractul pentru 32 de avioane în valoare de 4,6 miliarde de dolari a fost semnat la începutul anului 2020.
Situația cu FA-50 este puțin mai bună: contractul pentru primele 12 aeronave de luptă/antrenament în versiunea FA-50 Block 10 a fost semnat pentru 700 de milioane de dolari în septembrie anul trecut, iar primele două sunt așteptate să sosească în august 2023. Dar aceste termene trebuie să includă și timpul necesar pentru a atinge gradul de pregătire operațională.
Și, în orice caz, chiar și avioanele MiG-29 modernizate nu pot utiliza pe deplin armele occidentale, inclusiv rachetele aer-aer AIM-120. De aceea, este extrem de important ca Ucraina să primească avioane de luptă occidentale de generația a 4-a+, susţine publicaţia DefenceExpress.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News