Cele mai mari alocări bugetare în 2023 aparțin Statelor Unite, Chinei și Rusiei, însă creșteri au fost înregistrate pe toate continentele, cele mai mari fiind observate în Europa și Asia (Asia -Oceania, Asia de Vest).
În mod evident, pacea și securitatea se deteriorează. Întrucât statele acordă prioritate cheltuielilor și forței militare, există riscul unui efect de spirală în fiecare regiune.
Rusia este împinsă la cheltuieli de continuarea războiului din Ucraina
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, la aproximativ 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere cu 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. Cheltuielile militare rusești în 2023 au reprezentat 16% din cheltuielile guvernamentale totale și 5,9% din PIB.
Cheltuielile militare și legate de război ale Rusiei vor crește brusc în 2024, în conformitate cu noile planuri bugetare federale pentru perioada 2024-2026, pe care președintele Vladimir Putin le-a semnat în noiembrie 2023.
Planurile sugerează că guvernul rus s-a angajat să continue războiul până la încheierea acestuia cu succes. Deși sunt anunțate alocări bugetare care să depășească 6% din PIB, economia rusă fiind deja trecută la starea de război, sunt analiști care pun la îndoială aceste ipotezele economice datorită poverii în creștere a datoriei Rusiei.
SUA au o creștere mică, dar sumele generale alocate sunt impresionante
Cheltuielile SUA pentru apărare în 2024 sunt de 842 de miliarde de dolari. Solicitarea președintelui Joe Biden pentru bugetul de apărare pentru anul fiscal 2025 a fost de 850 de miliarde de dolari, o creștere de doar un procent față de 2024 – cea mai mică creștere de peste un deceniu.
Aceasta probabil și pentru că administrația americană consideră că următorul “concurent”, China, are un bugetul de apărare pentru 2024 de 236 de miliarde de dolari, adică mai puțin de o treime din cifrele SUA. Așadar, doar pe cifre oficiale, chiar și cu o rată de creștere mult mai mare de 4-6% pe an, China ar avea nevoie de peste două decenii pentru a ajunge SUA din urmă.
Însă fluctuațiile creșterii bugetare și cheltuielile mari neprevăzute, cum ar fi cele din Ucraina, complică planificarea și cheltuielile producției industriale militare americane. Alte cheltuieli din afara zonei afectează, de asemenea, dezvoltarea capacității militare a SUA, în timp ce bugetul Chinei nu pare a fi tocmai cel făcut public oficial.
Cheltuielile reale ale Chinei
China este bine cunoscută pentru cheltuieli semnificative pentru apărare în afara bugetului de apărare anunțat oficial. Aceasta este o realitate dovedită de ritmul în care chinezii lansează sateliți, mențin cea mai numeroasă armată din lume, construiesc cea mai mare forță navală din lume, inclusiv portavioane, adăugă în fiecare an aproape 60 de avioane stealth J-20 la inventarul forțelor aeriene, vor avea în curând un bombardier stealth, au un program de avioane mari de transport în creștere rapidă. China avansează, de asemenea, în inteligența artificială legată de apărare, tehnologiile cuantice, platformele hipersonice și sistemele autonome.
Cheltuielile „oficiale” ale Chinei pentru apărare au crescut și reprezintă aproape o treime din bugetul SUA. Dar, în ultimul timp, agențiile de informații americane și mulți analiști au început să vorbească deschis despre cheltuielile ascunse ale Chinei pentru apărare și despre modul în care acestea sunt de fapt foarte aproape de bugetul de apărare al SUA.
China derulează multe programe în cadrul industriei civil-militare și are cheltuieli uriașe pentru trupele paramilitare și miliție. Același lucru este valabil și pentru cheltuielile de cercetare și dezvoltare din domeniul apărării.
Producția de apărare în China este mult mai ieftină decât în SUA și alte țări occidentale din cauza forței de muncă prost plătite. Chinezii produc mai mult cu bani mai puțini. Personalul militar primește salarii și avantaje mult mai mici în China față de SUA.
Astfel, analiștii au încercat o ajustare a bugetului de apărare ale Chinei prin raportare la puterea de cumpărare, rezultând un buget oficial pentru apărare în 2024 de 474 de miliarde de dolari, față de cel comunicat oficial de Partidul Comunist chinez, de 232 de miliarde de dolari.
Aplicând același principiu cheltuielilor legate de apărare ale altor ministere și instituții din China, cifra finală ajunge la aproape 711 miliarde de dolari. Astfel, s-ar putea considera că China se apropie destul de mult de cheltuielile pentru apărare ale SUA.
Există însă și opinii contrare, care consideră că dacă s-ar aplica același criteriu (al puterii de cumpărare) cheltuielilor SUA pentru 2024, acestea ar putea ajunge la 1,3 trilioane de dolari.
Cert este că bugetul militar chinez este făcut public într-un mod foarte sintetizat și puțin transparent, din acesta lipsind alocările pentru activitățile militare propriu-zise, sunt omise finanțările pentru organizațiile paramilitare, cercetare și dezvoltare militară și multe operații militare în desfășurare.
Garda de Coastă chineză, care întreprinde acțiuni militare semnificative pentru a apăra insulele din Marea Chinei de Sud, are un bugetul estimat la 2,1 miliarde de dolari, care nu face parte din bugetul de apărare raportat.
Poliția Armatei Populare face parte din Comisia Militară Centrală, dar bugetul acesteia de aproape 50 de miliarde de dolari nu face parte din cheltuielile pentru apărare raportate.
Unii observatori au indicat că aproximativ jumătate din cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale guvernului central chinez sunt pentru entități legate de armată și reprezintă cheltuieli ascunse care reprezintă aproape de 50 de miliarde de dolari.
Pentru programul spațial al Chinei, extrem de centrat pe domeniul militar, au fost raportate cheltuieli oficiale de 16 miliarde de dolari, dar în realitate acestea au fost de aproximativ 25 de miliarde de dolari.
Nu în ultimul rând sunt excluse de la informare proiectele de infrastructură militară, Miliția Maritimă a Forțelor Armate Populare, militarizarea transporturilor comerciale, hackerii cibernetici sponsorizați de stat din China, eforturile de implementare a inteligenței artificiale și tehnologiei 5G în domeniul militar samd. Adăugarea tuturor acestor cheltuieli ascunse aduc bugetul de apărare chinez aproape de cel al SUA.
Importanța stabilirii cât mai exacte a cheltuielilor militare chineze
Cheltuielile mult mai mari pentru apărare față de concurență fac întotdeauna ca publicul american să se simtă în siguranță. Supraestimarea cheltuielilor chineze pentru apărare ar putea crea o presiune puternică pentru ca Statele Unite să reacționeze și să cheltuiască în exces, în timp ce o subevaluare a acestora ar duce în foarte scurt timp la surclasarea SUA.
Dacă cheltuielile reale ale Chinei pentru apărare se apropie de cele ale SUA, acest lucru va determina foarte probabil Washingtonul să investească mai mult în propria sa armată, și cât mai rapid. Dacă nu ar proceda astfel, imaginea SUA s-ar eroda, puterile mai mici ar fi tentate să se îndepărteze sau să își revizuiască acordurile de securitate cu SUA, s-ar putea crea un nivel de panică în rândul publicului american și al politicienilor și, în final, ar scădea capacitatea țării de descurajarea globală și ar fi afectat major rolul pe care SUA îl joacă în echilibrul mondial.
Pentru ca SUA să îndeplinească prioritățile din Indo-Pacific, să descurajeze Iranul și Coreea de Nord, să contracareze Rusia și să sprijine NATO, e nevoie de o creșterea a finanțării militare, amânată probabil din considerente electorale. În mod alternativ, Washingtonul va ajunge să își reducă angajamentele globale și să cedeze spațiu Chinei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News