Su-57 sau mașini Lada? Armistițiul din Ucraina ar putea lovi economia de război a Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Cel de-al doilea Su-57 pe linia de producție de la Uzina de Aviație Komsomolsk-on-Amur., Ministerul Rus al Apărării
Cel de-al doilea Su-57 pe linia de producție de la Uzina de Aviație Komsomolsk-on-Amur., Ministerul Rus al Apărării

Strategii de la Moscova au dus Rusia în punctul în care creșterea economică a țării depinde de continuarea războiului.

 

Pe tot parcursul războiului din Ucraina, cheltuielile uriașe ale statului pentru nevoi militare au susținut producția rusă și au atenuat impactul sancțiunilor occidentale.

Ca urmare, economia rusă a devenit dependentă de război pentru locuri de muncă, salarii și creștere. Deci, abandonarea acestui impuls militar în urma unui acord de pace prezintă un risc economic semnificativ pentru Kremlin, mai ales dacă Europa va păstra sancțiunile impuse Rusiei.

Până acum, cheltuielile în domeniul militar, combinate cu un flux constant de venituri din exporturile de petrol, au contribuit la prevenirea prăbușirii economiei ruse după invazia Rusiei în Ucraina, arată o analiză The Wall Street Journal.

La începtul conflictului, majoritatea economiștilor preconiza o recesiune economică  profundă în Rusia, dar în schimb PIB-ul țării a scăzut cu doar 1,4% în acel an și a crescut cu 4,1% în 2023 și 2024, potrivit statisticilor oficiale.

Adevărul e că Rusia are o economie de război turată la maxim în ultimii trei ani. Creșterea economică bazată pe o producție de război este una mincinoasă, întrucât la sfârșitul conflictului o parte din facilitățile de producție trebuie închise. Producția de război este o direcție pe care statele europene au încercat să o evite până acum. Reprofilarea fabricilor auto nu este cel mai fericit scenariu de relansare economică, dar atitudinea agresivă a Rusiei obligă Europa să se militarizeze.  

 

Rusia e interesată de pace?

Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.

Pe tot parcursul războiului din Ucraina, cheltuielile uriașe ale statului pentru nevoi militare au susținut producția rusă și au atenuat impactul sancțiunilor occidentale. Ca urmare, economia rusă a devenit dependentă de război pentru locuri de muncă, salarii și creștere.

Dacă pacea este încheiată, abandonarea acestui impuls militar prezintă un risc economic semnificativ pentru Kremlin, scrie The Wall Street Journal .

Astfel, conform estimărilor lui Heli Simola, economist senior la Institutul pentru Economii Emergente, Banca Finlandei, cel puțin 40% din creșterea economică a Rusiei de anul trecut s-a datorat direct producției legate de război, fără a include efectul secundar al creșterii consumului cauzat de creșterea salariilor și a beneficiilor legate de război.

Totuși, Rusia va trebui să investească în continuare în sectorul său de apărare pentru a restabili capacitatea de luptă după pierderi semnificative în Ucraina. Acest lucru, cred unii analiști, ar putea asigura o „aterizare moale” economică după orice încheiere a războiului.

Putin „va trebui să reînnoiască arsenalele, ceea ce înseamnă că cheltuielile militare vor rămâne ridicate câțiva ani după război”, spune fostul oficial al băncii centrale ruse Alexandra Prokopenko. „Tratatul de pace va fi un alt șoc pentru economie, dar un șoc gestionabil”.

Cu toate acestea, menținerea nivelului actual al cheltuielilor militare în timp de pace nu va fi ușoară. În acest an, bugetul federal alocă 13,5 trilioane de ruble, sau aproximativ 160 de miliarde de dolari, sau mai mult de 6% din PIB, pentru apărare, ceea ce este comparabil cu cifrele de vârf ale erei sovietice.

Rusia a avut deficit bugetar pe tot parcursul războiului, iar două treimi din activele lichide ale Fondului său național de bunăstare au fost cheltuite după invazia Ucrainei. Afacerile care au cheltuit timp și bani în tranziția către o economie de război au, de asemenea, nevoie de timp pentru a se reorganiza la una pașnică.

După cum se precizează într-o notă analitică a Capital Economics, reducerea nivelurilor de cheltuieli militare ar putea duce la o încetinire a creșterii sau chiar la o recesiune în Rusia pe termen scurt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel