Cât de puternică e Armata României? Comparație cu vecinii noștri: Ungaria ne suflă în ceafă; un alt stat vecin s-a prăbușit complet până la coada clasamentului

F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Cunoscutul portal de specialitate Global Firepower a efectuat și anul acesta celebrul clasament al celor mai puternice armate la nivel mondial.

Armata României se află pe poziția 47 în topul celor mai puternice forțe militare din lume. În 2022 România ocupa poziția 38. 

De precizat însă că în 2022 raportul Global Firepower număra 140 de state. În raportul publicat la începutul lui 2023 sunt analizate 145 de țări.

Dacă în 2019 Armata română se afla pe poziția 40 în clasament, în 2020 România ocupă poziția 39 iar în 2021 poziția 41, pentru ca anul trecut să ocupăm poziția 38.

Fără tehnică nouă care să fi venit în cursul acestui an, și cu doar două contracte majore semnate pe final de an (pentru cele 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia și sistemele de drone Wathkeeper X), raportul Global FirePower ne plasează cu indicele „în scădere”.

Însă poziționarea din anii precedenți arată scăderi chiar și în contextul în care s-au derulat proiecte strategice de înzestrare precum F-16, Patriot, HIMARS sau Piranha V.

Modul de calcul al raportului e unul foarte complex, și, desigur, multele scrisori de intenție semnate de oficialii români privind achiziția de tehnică nu sunt luate în calcul.

Pentru a realiza acest clasament, Global Firepower folosește peste 50 de factori cu ajutorul cărora determină indexul de putere (PowerIndex - PwrIndx) al unei țări. Prin factorii respectivi se evaluează diverse categorii cum ar fi înzestrarea cu tehnică militară (forțe aeriene, terestre, navale), puterea financiară, produsul intern brut, capacitatea logistică, geografia, rețeaua de drumuri, rezervele de combustibili etc. O țară este considerată cu atât mai puternică din punct de vedere militar, cu cât indexul de putere se apropie de 0,0000.

România are un index de 0.7735. 

 

Chiar și cu indice „în scădere”, stăm bine față de vecinii noștri. Ungaria recuperează mult și ne „suflă în ceafă”, în timp ce Republica Moldova s-a prăbușit pe o poziție rușinoasă

 

2. Foto: MApN... (tancuri-romania_96118000.jpg)

Foto: MApN

De pe poziția 47, suntem în fața tuturor vecinilor noștri, cu excepția Ucrainei (locul 15) - stat aflat într-un război total cu agresorul rus ca urmare a invaziei militare fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, la care Rusia a recurs pe 24 februarie 2022.

Exceptând astfel Ucraina care e un caz aparte, România își depășește toți vecinii în raportul Global FirePower. E drept, distanța devine tot mai mică de la an la an.

Ungaria se află însă pe poziția 54, foarte aproape de România. Ungurii și-au menținut bine poziția, în timp ce noi am căzut câteva locuri. Ungaria e cotată totodată cu indicele „în creștere”.

Serbia stă și ea bine, pe poziția 58, tot cu indicele „în creștere”.

„În creștere” este și Bulgaria care se situează pe poziția 59. Pentru bulgari e o performanță notabilă după ce în 2020 s-au prăbușit în clasament și au coborât nu mai puțin de 13 poziții până pe 62.

Republica Moldova în schimb ocupă un foarte rușinos loc 143 din 145 de state! Frații noștri de peste Prut sunt întrecuți doar de Benin și Buthan ca putere militară.

Topul e dominat fără nicio surpriză de SUA, care ocupă prima poziție. Ele sunt urmate de Rusia, China, India  și Marea Britanie.

Franța e pe 9, Turcia pe 11, Israelul pe 18, iar Polonia a reușit performanța uriașă să depășească Germania. Forțele armate poloneze ocupă poziția 20, în timp ce Bundeswehr-ul poziția 25.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel