Cât de posibil e un război împotriva Chinei? „Nimeni nu își va asuma să trimită trei portavioane americane cu avioane de luptă și soldați care să moară în Asia”

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane de luptă americane F-18 zburând deasupra portavionului USS Eisenhower. Foto credit: Aviation Art Hangar
Avioane de luptă americane F-18 zburând deasupra portavionului USS Eisenhower. Foto credit: Aviation Art Hangar

Scenariul unui război de mare intensitate între SUA și China în Indo-Pacific dă fiori din perspectiva pierderilor uriașe pe care ambele părți le-ar putea înregistra. Azi America și China se află într-o competiție deschisă pentru supremație, dar această competiție nu a atins latura unei confruntări directe.

Iulia Joja, expertă în securitate și profesor la Georgetown University din Washington DC, în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, ediție ce a avut loc chiar înainte de alegerile din SUA, și-a arătat convingerea că Trump nu va alege calea unui conflict militar în Asia, chiar dacă el e un „China firster”.

Amintim că Donald Trump a câștigat alegerile împotriva Kamalei Harris și cu un mesaj privind reinstaurarea păcii în contextul războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Experta a explicat și de ce retorica izolaționistă e incompatibilă cu contracararea Chinei.

„Știu că sunt oameni în jurul lui Trump și Trump în sine care vorbesc despre pivotul către Asia. Ei sunt cumva numiți aici în State „China firsters”, adică cei care pun China înainte de toate. Dar e foarte multă retorică. De fapt când ne uităm la un posibil conflict în Asia, în raport cu Taiwan, e aproape exclus ca SUA, indiferent că ar fi sub administrația Trump sau Harris, să intre într-o confruntare militară directă cu China.

Nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea de a trimite trei portavioane pline de soldați americani care să moară într-un conflict cu China în raport cu Taiwanul. Nu putem vorbi fie de Europa, fie Asia. Există două variante aici: Fie SUA doresc să rămână cea mai mare putere mondială și atunci au nevoie de prezență militară și politică și de aliați în Europa, Asia și pe tot globul, fie vorbim de SUA care sunt izolaționiste cum s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial, și la asta face referire Trump cu sloganul MAGA. Dar atunci SUA nu vor avea prezență nici în Europa sau Asia.

Deci ce se discută azi în raport cu Asia ar fi doar retorică. (...) Chestiunea cu China e un conflict non-armat. Dacă s-ar pune problema de un conflict armat, nici Trump și nici altcineva probabil nu ar interveni”, a conchis Iulia Joja.

 

Generalul american Ben Hodges estima că un război între SUA și China e inevitabil în viitorul apropiat

 

2. Portavionu... (2_35423100.jpg)

Portavionul USS John C. Stennis (CVN 74) și crucișătorul USS Mobile Bay (CG 53), din față / Foto: Pentagon, flickr

În 2022 generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, apropiat de administrația democrată și fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a atras atenția că nu război între SUA și China e inevitabil. El estima un asemenea scenariu într-un orizont de 5 ani.

Generalul american Ben Hodges a declarat atunci că, potrivit estimărilor sale, SUA și China vor intra într-o confruntare militară în următorii 5 ani. Reputatul general american a adăugat că nu Washingtonul dorește confruntarea ci Beijingul și a dat exemplul modului uluitor în care China construiește nave de luptă. El a comparat viteza înarmării navale a Chinei cu cea a SUA din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda înarmării masive a Chinei, SUA rămân în continuare principala forță militară la nivel mondial. 

Un alt argument împotriva scenariului unei confruntări militare între cele două puteri este factorul economic, cele două țări fiind interconectate, iar China e mai dependentă de SUA decât invers.

Îngrijorătoare este însă declarația lui Xi Jinping, liderul Chinei, care a precizat anul trecut că „problema Taiwanului” trebuie rezolvată „în timpul vieții noastre”. Xi nu a exclus nici o rezolvare militară, dar aceasta ar fi, în opinia sa, ultima opțiune.

CITEȘTE ȘI: Chinezii râd de Su-57 (Foto / Video). Mândria aviației militare ruse, avionul de generația a cincea Su-57, ridiculizat de chinezi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel