Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA

Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord
Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord

Coreea de Nord continuă să furnizeze Rusiei rachete balistice avansate cu rază scurtă de acțiune. În același timp, dictatorul nord-coreean a anunțat că își va dubla eforturile pentru a se asigura că arsenalul său nuclear este pe deplin pregătit să lupte cu Statele Unite și aliații săi.

Aceasta este cel puțin a doua livrare de rachete balistice nord-coreene, pentru că Phenianul, în ciuda sancțiunilor internaționale și cu sprijinul Rusiei, continuă să producă aceste rachete, să le transfere, iar apoi aceste rachete sunt folosite în Ucraina.

 

 

Kim vrea dublarea eforturilor privind producerea arsenalului nuclear 

 

Hwasong-11 joacă un rol important în arsenalul de rachete al Coreei de Nord, dar racheta are rază scurtă de acțiune, fiind folosită în principal pentru atacuri tactice asupra țintelor din apropiere.

Coreea de Nord a dezvoltat în ultimul deceniu o serie de rachete balistice din familia Hwasong care au capacitatea de a transporta încărcături nucleare pe distanțe mari.

Nimeni nu știe unde se află regimul nord-coreean când vine vorba de arme nucleare. Putem doar presupune. Analiștii se uită la indicii, interpretează semnalel și mesajele oficiale de propagandă și le corelează cu teste ale focoaselor și rachetelor balistice.

Estimările SIPRI arată Phenianul deține 50 de focoase nucleare, cu 30 de unități mai mult decât în 2023. În plus, potrivit lui Yang Uk, de la Asan Institute for Policy Study, "până în 2027, Coreea de Nord poate să conteze pe 200 de focoase nucleare şi pe circa 300 până în 2030". 

Ultima declarație a lui Kim Jong Un ne aduce aminte de sloganurile din perioada Epocii de aur, dar de data asta subiectul dă fiori reci, pentru că dictatorul mult-iubit vrea dublarea eforturilor pentru a se asigura că forțele sale nucleare sunt pe deplin pregătite să lupte împotriva Statelor Unite și a aliaților săi.

El a subliniat că arsenalul nuclear se va dezvolta într-o manieră „accelerată și continuă” și că creșterea va fi „exponențială”.

 

ICBM-urile Coreei de Nord

Rachetele balistice intercontinentale Hwasong de generație mai nouă au pus Coreea de Nord în centrul atenției internaționale datorită capacității lor de a transporta focoase nucleare și de a lovi ținte la distanțe intercontinentale.

Acum, Phenianul a anunțat crearea unei noi platforme care probabil va putea lansa rachete balistice intercontinentale mai mari destinate să lovească orice țintă din SUA. 

Există speculații că Nordul ar putea dezvolta o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), mai mare decât actualul ICBM Hwasong-17, care este integrat pe un vehicul de lansare cu 11 axe.

Astfel, duminică, agenția de presă KCNA a publicat o fotografie în care îl arată pe Kim Jong Un inspectând zâmbitor un nou lansator TEL (Transporter-Erector-Launcher) cu 12 axe la o fabrică de arme. ”Va trebui să ne uităm mai atent la el pentru a stabili dacă este doar o demonstrație de forță sau o îmbunătățire reală a sistemului (Hwasong-17)”, a spus un oficial militar sud-coreean.

Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud a evaluat că Coreea de Nord poate folosi acest vehicul pentru a lansa o nouă rachetă ICBM, dar probabil că dictatorul nu are încă ICBM-uri care să poată parcurge 10.000 de kilometri. Totuși, rachete balistice cele care pot atinge ținte din Coreea de Sud sau Japonia (până la 1.000 de kilometri) probabil că le are.

Iată cele mai importante rachete balistice intercontinentale ICBM din seria Hwasong:

Hwasong-14 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu o rază de acțiune de aproximativ 10.000 km, capabilă să lovească părți ale Statelor Unite și să transporte ogive nucleare.

Hwasong-15 are o rază de acțiune de până la 13.000 km, putând atinge orice țintă din SUA, și este considerată mai avansată datorită capacității de a transporta ogive multiple și mai mari.

Hwasong-17 este cea mai mare rachetă ICBM din Coreea de Nord, cu o rază estimată la peste 15.000 km și posibilitatea de a transporta multiple ogive nucleare.

Hwasong-18 este cea mai recentă rachetă balistică intercontinentală a Coreei de Nord, dezvăluită în 2023. Aceasta este prima rachetă nord-coreeană cu combustibil solid, oferindu-i o capacitate de lansare mult mai rapidă și mai dificil de interceptat, având o rază de acțiune care acoperă întreaga suprafață a Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel