Dog fight între drone: Ucraina vânează și doboară în premieră un Orlan-10 rus la mare altitudine. Imagini spectaculoase inclusiv cu momentul impactului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă de recunoaștere rusă Orlan, urmărită de o dronă FPV ucraineană. Mai 2024, frontul din Ucraina. Captură foto material video publicat de Serhii Sternenko pe Twitter/X.
Dronă de recunoaștere rusă Orlan, urmărită de o dronă FPV ucraineană. Mai 2024, frontul din Ucraina. Captură foto material video publicat de Serhii Sternenko pe Twitter/X.

Pentru prima dată ucrainenii au reușit să doboare o drona rusă de tip Orlan-10, la mare altitudine. Din imaginile video prezentate se poate observa cum cele două drone se duelează la mare înălțime. Orlan-10 e vânat de drona kamikaze ucraineană, care reușește să o lovească de deasupra cu mare putere.

Drona a fost doborâtă de Brigada a 3-a de Fier a Ucrainei care a dat și publicitățile imaginile, transmițând pe canalele de social media ale Brigăzii că doborârea unei drone ruse de tip Orlan-10 la o altitudine de peste 3.600 de metri este „o știre uluitoare”.

Potrivit Armatei Ucrainei este pentru prima dată când, într-un duel pe cer între drone, e doborâtă o dronă rusă la o asemenea altitudine.

Duelul a avut loc pe data de 7 septembrie în regiunea Harkov. Potrivit sursei citate, „de îndată ce UAV-ul inamic de tip Orlan-10 a fost detectat, grupul Voron al Diviziei de Rachete Antiaeriene și Artilerie a ajuns în zonă. În coordonare cu colegii de la Poliția de Frontieră au fost stabilite cursul și altitudinea țintei”.

Ucrainenii afirmă că vânătoarea a fost extrem de dificilă. „În primul rând din cauza înălțimii foarte mari iar în al doilea rând drona de recunoaștere Orlan-10 operată de ruși și-a schimbat constant direcția și altitudinea”. Doar că oricât au încercat rușii să câștige duelul și să scape de drona ucraineană rezultatul a fost nefericit pentru Orlan-10.

Drona de recunoaștere a fost „prinsă” la o altitudine de 3.620 de metri și distrusă. Videoclipul prezentat de ucraineni arată o parte din vânătoare, respectiv momentul final al atacului.

Youtube video image

Orlan-10 este o dronă extrem de periculoasă, amintește Armata Ucrainei.Din misiunile Orlan-10 se numără detectarea țintelor ucrainene și reglarea focul în coordonare cu artileria rusă. Totodată Orlan-10 interceptează comunicațiile radio, blochează comunicațiile mobile, „rupe” semnalul GPS, lansează muniție de la o altitudine joasă.

 

Despre drona rusă Orlan-10

 

 

Dezvoltată de Special Technology Center Ltd. din Sankt Petersburg, Orlan-10 face parte dintr-o familie de drone de dimensiuni medii și este folosită intensiv în conflicte moderne, inclusiv în Ucraina.

Are o autonomie de zbor de până la 16 ore, ceea ce îi permite să acopere distanțe mari. Raza de acțiune e de aproximativ 120-150 km, cu un control radio sau chiar până la 600 km în mod autonom. Drona poate atinge o altitudine de până la 5.000 de metri.

Orlan-10 este echipată cu camere de înaltă rezoluție pentru supraveghere, dar poate transporta și echipamente electronice pentru bruiaj sau transmisiuni de date. De asemenea, poate folosi senzori termici și camere în infraroșu, fiind capabilă să efectueze misiuni de recunoaștere în orice condiții meteo.

Drona Orlan-10 a fost folosită pe scară largă în conflictele din Siria și Ucraina, în special pentru supraveghere și corectarea focului artileriei. Un alt aspect important al utilizării sale militare este faptul că poate ajuta la determinarea pozițiilor inamice și la ghidarea atacurilor.

Deși Orlan-10 a demonstrat utilitate pe câmpul de luptă, a suferit și numeroase pierderi, fiind capturată sau doborâtă de mai multe ori de forțele inamice, inclusiv de armata ucraineană. Un alt aspect interesant este utilizarea componentelor comerciale disponibile pe piață (de exemplu, camere foto Canon modificate), ceea ce a atras critici privind standardele de fabricație.

Mare parte dintre dronele de recunoaștere rusești, pe care Federația Rusă le folosește pentru a corecta loviturile asupra țintelor ucrainene din spate, sunt asamblate din componente străine, amintea acum ceva tim analistul militar și politic Oleksandr Kovalenko.

Potrivit expertului, rușii folosesc cel mai adesea UAV-ul Orlan-10, printre componentele sale:

  • motor japonez SAITO,

  • generatorul de pornire PTN78020 și senzori de presiune de la Freescale Semiconductor de la American Texas Instruments Incorporated,

  • busolă HMC6352 de la Honeywell,

  • transmițător RF3110 de la germanul Municom,

  • receptor DP1205-C915 de la german AnyLink,

  • modul de transmisie de telemetrie - American ATxmega256A3 de la Microchip,

  • controlor de zbor franco-italian de la STMicroelectronics,

  • receptor GLONASS/GPS/QZSS de la compania elvețiana u-blox - LEA-6N.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel