Cât de eficientă e muniția „inteligentă” în Ucraina? Obuzele Excalibur și bombele JDAM ale aviației - cu plusuri, dar și cu minusuri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine grafică a unui MiG-29 ucrainean lansând o rachetă. Foto: Root Nation
Imagine grafică a unui MiG-29 ucrainean lansând o rachetă. Foto: Root Nation

Ucraina are conducătorii și moralul pentru a putea învinge Rusia, declara săptămâna trecută generalul Mark Milley, șeful Armatei SUA, la baza aeriană Ramstein, Germania, după cea de-a 11-a reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. 

Șeful armatei americane a evidențiat foarte bine cea de-a doua jumătate a formulei câștigătoare: Personalul. Într-adevăr, Armata fără oameni determinați nu poate birui, dar și victoria fără echipamente moderne este imposibilă, lucru demonstrat din plin în cele 14 luni de război.

Șeful armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a ținut să arate importanța echipamentelor moderne trimise de Aliați în Ucraina și a distribuit un videoclip care arată eficacitatea obuzelor M982 Excalibur furnizate de SUA împotriva forțelor ruse.

În videoclip, un soldat ucrainean laudă obuzele Excalibur ghidate prin GPS, spunând că sunt extrem de importante pentru lovirea cu precizie a echipamentelor forțelor ruse. În imagini par să fie distruse mai multe sisteme de arme rusești, inclusiv un tun autopropulsat 2S7 Pion și două sisteme antiaeriene S-300, scrie Businessinsider, care citează KyivPost.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Pentagon, SUA au trimis peste 7.000 de obuze de mare precizie, iar peste 3.000 dintre acestea se crede că au fost obuze ”Excalibur”.

Foto: Obuziere suedeze Archer

Obuzele Excalibur de 155 mm, ghidate de GPS, oferă o alternativă precisă la obuzele de artilerie convenționale, capabile să lovească ținta cu o precizie de 2 metri. BAE Systems spune că proiectilul are aceeași precizie, indiferent de distanța dintre obuzier și țintă, adăugând că are o „probabilitate de eroare circulară” de mai puțin de 10 metri.

Raza de acțiune poate ajunge la 40 - 50 de km, dacă se utilizează obuzierele Archer (Potrivit unui anunț din 16 martie pe site-ul guvernului suedez, Suedia va furniza Ucrainei opt sisteme de artilerie autopropulsate Archer).

Un dezavantaj al obuzelor este costul - fiecare proiectil Excalibur costă în jur de 68.000 de dolari, potrivit Breakingdefense, față de cele doar câteva sute de dolari pentru o muniție convențională, cum ar fi M795, obuzul standard neghidat de 155 mm al armatei americane.

 

JDAM - bombe clasice, transformate în arme ghidate

Un alt exemplu de muniții ”standard”, transformate în arme inteligente sunt munițiile ghidate de tip JDAM. Bombele ghidate pot fi lansate de o varietate de avioane, cum ar fi bombardiere și avioane de luptă, arată Politico.

Versiunea cu rază mai lungă care este trimisă în Ucraina e JDAM-Extended Range sau JDAM-ER.

 

JDAM, luate la „țintă” de sistemele de război electronic ale Rusiei

Bombe ghidate prin GPS-  JDAM / Sursa foto: US AFCENT

Totuși, spre deosebire de succesul altor arme trimise în Ucraina, se pare că JDAM sunt „victime” ale bruiajului și sistemelor de război electronic rusesc în Ucraina, ceea ce le face să-și rateze ținta, potrivit documentelor scurse și confirmate de un oficial al Departamentului Apărării.

În decembrie, Pentagonul a început să trimită la Kiev echipamente avansate care ar putea transforma munițiile lansate aerian și nedirijate în „bombe inteligente” ghidate prin GPS, care pot lovi țintele rusești cu un grad mai mare de precizie.

Dar unele dintre acestea și-au ratat țintele pe câmpul de luptă, mai arată publicația Politico, citând documente confirmate de un oficial american.

O problemă mare este că Rusia folosește bruiaj GPS pentru a interfera cu procesul de țintire a armelor. Oficialii americani cred că bruiajul rusesc face ca JDAM-urile și, uneori, alte arme americane, cum ar fi rachetele ghidate, poate chiar și obuzele Excalibur, să piardă semnalul.

„Cred că ar putea exista îngrijorare că rușii ar putea bruia semnalul folosit pentru a direcționa  muniția JDAM, ceea ce ar răspunde la întrebarea de ce aceste muniții nu funcționează așa cum ne-am aștepta și cum de altfel funcționează în alte zone de război”, a spus Mick Mulroy, un fost oficial al Pentagonului.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)    Android (Magazin Play)    

 

Ajutorul militar al SUA

Foto: Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense

De departe, cel mai consistent pachet de asistență militară pentru Ucraina vine din Statele Unite, administrația Biden furnizând sprijin militar în valoare totală de 36,1 miliarde de dolari, din care 35,4 miliarde, acordate de la începutul invaziei din 24 februarie.

Printre cele mai notabile repere de tehnică militară se numără:

• Peste 1.600 de sisteme antiaeriene MANPAD - Stinger;
• Peste 10.000 de sisteme anti-tanc Javelin;

38 de sisteme HIMARS
160 obuziere de 155 mm și peste 1.500.000 de proiectile de artilerie de 155 mm;
• 100.000 de proiectile de tanc de 125 mm;
• Peste 1.800.000 de cartușe de 25 mm;


O baterie și muniție de apărare aeriană Patriot;
Opt sisteme NASAMS;
• 10 sisteme mobile de rachete c-UAS ghidate cu laser - sisteme anti-dronă


• 20 de elicoptere Mi-17;


Blindate: 31 tancuri Abrams45 tancuri T-72B;  109 vehicule de luptă de infanterie Bradley; peste 2.000 de Humvee; 90 de transportoare blindate Stryker; 300 de transportoare blindate M113; 250 de vehicule blindate M1117; peste 500 de vehicule rezistente la mine (MRAP);

DroneSwitchbladePhoenix Ghost ; CyberLux K8 ; Altius-600 ; Jump-20 ; Puma; Scan Eagle

Radare: Peste 70 de radare de contra-baterie;  20 de radare multi-rol; 21 radare de supraveghere aeriană;

• Două sisteme de apărare de coastă Harpoon;

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel