Depozitele de muniție ale Armatei Ucrainei sunt aproape goale, iar acest lucru se vede în pierderile teritoriale suferite de ucraineni.
Republica Cehă a declarat la sfârșitul lunii februarie că are sprijin internațional, inclusiv din Canada și Danemarca, pentru a finanța achiziția rapidă din țări terțe a sute de mii de proiectile de artilerie pentru Ucraina.
În cadrul acestei inițiative, țările participă la achiziționarea și transferul comun de muniție către Ucraina, identificând potențiale stocuri de muniție sau surse de producție rapidă pentru achiziție. Inițiativa ar trebui să genereze livrări cel puțin 700.00 de obuze în următoarele două luni, scrie Forbes. În cel mai nefavorabil scenariu, primul lot ar ajunge peste 4 luni, arată și colonelul Simon Wouda, șeful grupului operativ pentru Ucraina din Țările de Jos, citat de Reuters.
Chiar și așa, nu este suficientă muniție de artilerie, comparativ cu producția Rusiei de muniție din fabricile proprii și, mai important, din Coreea de Nord. Dar este suficientă muniție pentru ca forțele armate ucrainene cel puțin să țină linia împotriva forțelor armate mult mai mari ale Rusiei, care se pare că plănuiește o nouă ofensivă.
Cehia s-a transformat într-un uriaș hub logistic în materie de armament de artilerie
Sute de cehi lucrează non-stop în estul Republicii Cehe pentru a transforma o serie de facilități ce datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un centru pentru furnizarea de arme și muniție Ucrainei.
Guvernul ceh a jucat un rol central în încercarea de a strânge fonduri în rândul partenerilor și în încheierea de acorduri cu industria de apărare cehă.
Companiile cehe (în special ”Excalibur Army”, care este parte din consorțiul ”Czechoslovak Group” - CSG) acționează ca producători și centru de compensare a munițiilor - producând sisteme de apărare aeriană şi vehicule, aducând tancuri, artilerie şi obuze din întreaga lume şi recondiţionându-le pentru Ucraina.
Europa alocă industriei de apărare doar un sfert din sumele investite de SUA
Foto: Rheinmetall, US Army, Armata ucraineană.
Succesul Cehiei este unul de etapă. Cererea este uriașă, iar UE trebuie să accelereze dezvoltarea industriei de apărare. Producătorii occidentali au crescut producția pentru a face față creșterii neașteptate a cererii, iar Comisia Europeană, executivul UE, se așteaptă ca producția anuală la nivelul UE să ajungă la 1,4 milioane de proiectile până la sfârșitul anului 2024, de la aproximativ 500.000 în urmă cu un an.
Totuși, Europa trebuie să facă un efort uriaș. Așa cum declara Josep Borrell, citat de Politico, în 2022, ”investițiile europene în industria de apărare însumau 58 de miliarde - împărțite la cele 27 de state membre. În SUA, într-o singură țară, Pentagonul a investit 215 miliarde - de patru ori mai mult”.
Reuters, care citează două surse din industrie, atrage atenția că cererea din războiul din Ucraina a crescut prețurile la 2.800-3.200 de dolari pe unitate, de la 700-1.200 de dolari în prealabil.
Nevoile Ucrainei se extind însă dincolo de muniţia de artilerie. Kievul vrea să îşi consolideze apărarea antiaeriană şi are nevoie de mai mult armament greu de-a lungul liniei de front pentru a face faţă resurselor superioare ale Rusiei. Coreea de Sud şi Turcia se numără printre ţările furnizoare pentru Ucraina până acum.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News