În ceea ce privește discuțiile privind avioane de luptă pentru Ucraina, cel mai vehiculat avion a fost F-16, în pofida faptului că în presă au apărut și discuții despre F-15, Rafale, Gripen, Mirage ori chiar Eurofighter.
Colin Kahl, secretarul adjunct al Apărării din SUA, în cadrul audierilor care au avut loc în Congresul american în cursul acestei săptămâni, citat de ucrainenii de la Defence Express care au urmărit audierea, a subliniat că deși Ucraina are nevoie de avioane de luptă, dar în acest moment avioanele nu fac parte din prioritățile pe care Ucraina ar trebui să le aibă. El a precizat că sistemele antiaeriene, artileria și vehiculele blindate sunt mai importante în actuala arhitectură a frontului.
F-16 pentru Ucraina? Cel mai fericit scenariu e și el îndepărtat
Oficialul american a precizat totodată că nu s-a luat nicio decizie încă privind pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă americane precizând că acest lucru ar fi prematur din cel puțin două motive: În primul rând nu bătut în cuie că dacă Ucraina va primi avioane de luptă acestea vor fi F-16 americane, iar pregătirea piloților durează aproximativ un an și jumătate, cam aceeași perioadă precum livrarea avioanelor.
Iar acesta e potrivit oficialului american cel mai optimist scenariu. În general livrarea avioanelor second hand poate dura până la 2 ani (între 18 și 24 de luni) iar a celor noi perioada de livrare este între 3 și 6 ani.
Așadar, fie și în cel mai optimist scenariu perspectiva privind avioane de luptă pentru Ucraina e îndepărtată.
Pentru Ucraina problema va fi și costul. Cât costă un F-16 - versiunea Block 30 sau Block 70 Viper cea mai modernă
Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
O altă problemă semnalată de Colin Kahl, secretarul adjunct al Apărării din SUA, e prețul și cantitatea de avioane. Oficialul american a confirmat că Ucraina a solicitat SUA oficial 128 de avioane de luptă, iar potrivit estimărilor americane, pe termen lung, ucrainenii vor avea nevoie între 50 și 80 de avioane.
Însă așa cum semnalează jurnaliștii ucraineni, până la urmă totul ține de preț. Ei arată că pentru versiunea F-16 Block 70/72 Viper - cea mai modernă versiune -, Ucraina va trebui să achite 10-11 miliarde de dolari. Luând exemplul Bulgariei care a ales F-16 Viper, prețul plătit per avion e unul imens, de aproximativ 162 de milioane de dolari.
Nici avioanele mai vechi nu sunt ieftine. Estimările oficialului american arată că 36 de avioane F-16 Block 30/32 ar costa Ucraina aproximativ 3 miliarde de dolari.
El consideră că acești bani ar putea fi cheltuiți pe armament mult mai important pentru ucraineni, precum muniție de 155 mm, sisteme antiaeriene Patriot, artilerie sau blindate de luptă.
În comparație România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor. F-urile românești sunt echivalentul a Block 40.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News