New York Times a dezvăluit săptămâna trecută cum Washingtonul a bătut la ușa Beijingului în ultimele săptămâni și i-a furnizat toate datele care indică decizia Rusiei de a lansa un război împotriva Ucrainei și a cerut liderilor chinezi să medieze cu conducerea de guvernământ de la Kremlin și să-l convingă pe președintele Vladimir Putin să evite războiul împotriva vecinului său din vest. Beijingul a furnizat toate datele Moscovei în loc să joace rolul de mediere și pace. Pe de altă parte, China nu a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-a abținut să condamne războiul în Consiliul de Securitate și apoi în votul din Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Nu a salutat sancțiunile economice pe care Occidentul încearcă să le impună Rusiei din cauza războiului.
Aceste date evidențiază modul în care China sprijină Rusia în politica sa actuală de război, în ciuda lipsei de sprijin public pentru războiul împotriva Ucrainei. În practică, China este considerată unul dintre învingătorii acestui război, în prezent și în viitor. Câștigurile strategice ale Chinei pot fi privite la mai multe niveluri, în special:
Războiul pentru securitate națională
Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie sub pretextul apărării securității naționale și limitând extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Acest război încalcă convențiile internaționale, în special legile Națiunilor Unite, deoarece este supus conceptului de război preventiv. Lipsa opoziției clare a Chinei față de război înseamnă o înțelegere a cerințelor de securitate națională ale Rusiei. În consecință, China s-ar putea găsi în aceeași situație în viitor, dacă este necesar, pentru a interveni în țările vecine pentru a-și apăra securitatea națională, adică pentru a implementa un război preventiv.
Justificare pentru preluarea Taiwanului
Printre manifestările războiului actual se numără insistența Rusiei asupra recunoașterii Crimeei de către președinția de la Kiev, adică refacerea pământurilor rusești care au fost anexate Ucrainei în anumite împrejurări istorice în anii cincizeci, deoarece Crimeea a fost considerată un pământ rusesc. de-a lungul istoriei. Aceasta este o justificare suficientă pentru ca China să restaureze Taiwanul în viitor în stâlpul patriei, dacă este necesar, să folosească forța. De la izbucnirea războiului, o serie de experți și analiști s-au ocupat de ipoteza posibilității de contagiune a Moscovei la Beijing în relațiile sale cu Taiwan, adică a duce un război revizionist. În unele ocazii, China amenință că va declanșa un război pentru a readuce insula în țarcul patriei, mai ales că comunitatea internațională nu recunoaște Taiwanul ca stat independent, cu excepția câtorva țări care nu au nicio greutate politică.
Reducerea hegemoniei Alianței Atlantice
China realizează că va fi o țintă pentru NATO în viitor, așa cum este cazul Rusiei în prezent.Toată literatura militară a acestei alianțe clasifică Moscova drept inamic. De aceea, alianța este extinsă în Spania, România și Polonia unde sunt instalate arme avansate precum scutul antirachetă pentru a intercepta rachetele balistice și nucleare rusești. Rapoartele făcute de institutele chineze de gândire strategică confirmă că alianța se poate extinde în regiunea asiatică dacă va găsi o oportunitate să facă acest lucru. Țări precum Japonia și Coreea sunt considerate membre indirecte ale alianței datorită găzduirii bazelor militare americane și a marii cooperări militare dintre Statele Unite și aceste țări. China este îngrijorată de desemnarea de către Washington a unui "parteneriat non-NATO" pentru Japonia și Coreea de Sud, iar apoi desemnarea mai mare a Indiei ca "partener major de apărare" începând cu 2016.
De la parteneriat la alianță
Există clasificări în relațiile internaționale pentru a exprima nivelul de prietenie, în general sunt trei prieteni, apoi trece la un statut avansat, care este parteneriatul și, în sfârșit, un statut foarte avansat, o alianță care înseamnă un destin comun în multe probleme. În ultimii douăzeci de ani, relațiile dintre Moscova și Beijing au fost martorii acestor trei niveluri, au fost abandonate conflictul și lipsa de încredere care au prevalat în epoca Uniunii Sovietice, iar câmpul a fost deschis prieteniei după dizolvarea acestei uniuni.
Relațiile au înregistrat o etapă avansată în primul deceniu al secolului XXI către un parteneriat solid și, în sfârșit, trecerea treptată la conceptul de "alianță" în ultimii zece ani, mai ales după ce China a stat alături de Rusia după sancțiunile impuse Moscovei în 2014 când a anexat Crimeea. Unul dintre semnele cele mai vizibile ale acestei alianțe este că președintele Putin și omologul său chinez Xi Jingping s-au întâlnit de 37 de ori în ultimii douăzeci de ani, un record în relațiile internaționale greu de găsit printre liderii altor țări. În același timp, cele două țări adoptă aceleași poziții în forurile internaționale, în special în Consiliul de Securitate, unde se bucură de drept de veto, întrucât acest Consiliu nu mai este martor la activitatea și coordonarea istoricului bilateral SUA-Marea Britanie, ci China și Rusia.
Pe de altă parte, Beijingul este conștient de pariul Moscovei de a reduce efectele sancțiunilor economice, fie că investesc sau absorb exporturi, în special energie. Occidentalii au oferit Chinei oportunitatea istorică de a aprofunda interesele economice cu cea mai mare țară cu resurse agricole și naturale, bogății minerale și energie din lume, mai ales în lumina lipsei de multe materii prime a Chinei și a nevoii urgente de ele. China se angajează să primească toate exporturile de energie, de petrol și gaze, pe care Rusia le exportă către Uniunea Europeană și Statele Unite. Iar anul 2021 a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu peste 35 la sută, până la 140 de miliarde de dolari. Se preconizează că aceste schimburi vor ajunge la 200 de miliarde de dolari în 2024, adică în doi ani, astfel încât China va deveni primul partener al Rusiei în locul Uniunii Europene în prezent. Având în vedere dimensiunea economiei chineze, care se ridică la aproximativ 15 miliarde de dolari în producția totală de țiței, o sută de miliarde de dolari în investiții și o creștere a importurilor din Rusia nu vor constitui o provocare pentru economia chineză, ci mai degrabă o oportunitate istorică.
Parteneriatul dintre două țări echivalează cu o adevărată alianță atunci când coordonarea militară este sporită prin manevre comune în zone care depășesc granițele comune și teritoriile celor două țări către alte regiuni ale lumii. În acest sens, China absoarbe o parte importantă din exporturile de arme ale Rusiei, iar cele două țări au început exerciții militare, fie în Marea Chinei, în apropiere de Siberia, fie în Marea Mediterană și în apropierea Golfului Persic.
La sfârșitul lunii noiembrie 2021, miniștrii apărării Serghei Șoigu și Wei Fengyi au aprobat o foaie de parcurs pentru consolidarea cooperării militare până în 2025, care va lua forma cooperării "aeriene, maritime și terestre". Foaia de parcurs vine la doar câteva zile după ce Rusia și China și-au efectuat a treia patrulă comună cu avioane strategice peste apele Mării Japoniei și Mării Chinei de Est. Ceea ce este incitant este acordul dintre cele două țări privind o alianță aproape strategică la mai puțin de trei luni înainte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Nu se poate spune că China nu este la curent cu planurile Moscovei în Ucraina, ceea ce confirmă sprijinul aproape direct pentru politica actuală a Moscovei cu privire la ceea ce consideră că îi protejează securitatea națională.
China este la curent cu planurile unei părți din Occident, vehiculate mai ales în timpul președinției lui Donald Trump, de a coopta Rusia și de a face din ea primul scut împotriva Chinei, dar după insistențele extinderii NATO față de Ucraina și reacția Moscovei, Vestul a făcut ca Beijingul să obțină cele mai mari câștiguri strategice, adică să atragă Rusia de partea ei militar și apoi să o lege economic în economia chineză.
În general, China realizează că este următorul inamic al Occidentului, în special al Statelor Unite, din cauza competiției pentru conducerea mondială, de aceea găsește în acest război actual oportunitatea istorică de a obține câștiguri strategice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News