Nou proprietar este Hilton Romania, care l-a achiziționat la preţul de 260.000 de euro. Castelul ar urma să fie transformat într-un hotel de lux, informație confirmată de primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, informează Adevărul.
Valoarea de cumpărare este cu 35.000 de euro mai mică decât oferta iniţială. Compania hotelieră nu a confirmat efectuarea tranzacţiei. Clădirea a fost folosită în anii ’80 în celebrul film de război ”Noi, cei din linia întâi” regizat de Sergiu Nicolaescu, fiind grav deteriorat în timpul filmărilor, când o parte din încăperi au fost chiar incendiate. Ulterior au existat nemulţumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor.
Castelul a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp şi are o suprafaţă construită de 1.358 mp. Gigurtu a fost şi director general al societăţii ”Mica”, specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase, fiind folosit şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră. Statura şi elementele de compoziţie îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti.
Se află lângă drumul ce şerpuieşte pe lângă râul Ampoi (DN74) ce face legătura între Alba Iulia şi Abrud, într-o zonă turistică spectaculoasă. Spaţiile interioare sunt distruse în cea mai mare parte având nevoie de investiţii importante pentru a fi introdus în circuitul turistic. După naţionalizare, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societăţi miniere, iar din anii 50, ca sediu de şcoală pentru copiii din zonă şi ca tabără şcolară în timpul verii. La începutul anilor 80, clădirea a fost cedată unei unităţi militare, acesta fiind şi motivul principal pentru care a fost folosită în filmul regizat de Sergiu Nicolăescu.
Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafaţă construită de 1.358 mp, 19 camere şi un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. De altfel, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare care nu doar că asigură conservarea propice clădirii, dar va şi uşura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundaţiei, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperişului şi a şarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News