Casa Albă confirmă că Ucrainei i-a fost permis să atace teritoriul Rusiei cu sisteme de arme americane: Ce impact are decizia luată de SUA şi ce condiţii sunt impuse?

Cristian Soare |
Data publicării:
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS

Casa Albă a confirmat că Ucraina i-a fost permis să folosească arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rusesc din regiunile ucrainene Harkov și Sumy, potrivit genției de știri Ukrinform, care îl citează pe Michael Carpenter, directorul pentru afaceri europene al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, în timpul unui briefing.

,,Am fost foarte clar că această permisiune de a folosi [arme furnizate de SUA - n.r.] le permite ucrainenilor să riposteze cu foc asupra pozițiilor rusești chiar dincolo de graniță, în regiunile Harkov și Sumy", a precizat oficialul american, potrivit Ukrinform.

Carpenter a subliniat că acest lucru ar împiedica Rusia să folosească partea sa de graniță ca un refugiu sigur pentru forțele sale care lansează atacuri pe teritoriul ucrainean.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, a declarat că ucrainenii au folosit permisiunea de a lovi teritoriul rusesc cu arme americane în apropierea graniței, iar ritmul operațiunii militare rusești din regiunea Harkov s-a împotmolit.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au estimat că această permisiune limitată de a lovi ținte din Rusia cu armele furnizate de SUA a redus ,,spațiul de siguranță'' al Rusiei cu 16%.

Sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Belgorod este distrus. 1-2 iunie 2024. Rusia. Sursa Foto: Twitter/Telegram.

Atunci când rachetele trase din Ucraina au distrus o baterie de apărare antiaeriană S-300/400 pe teritoriul rusesc în weekendul 1 și 2 iunie, au apărut imediat speculații că rachetele proveneau de la sisteme HIMARS. S-a presupus că acestea făceau parte din marele pachet de ajutor militar care a fost în cele din urmă aprobat de Washington la sfârșitul lunii aprilie.

 

Utilizarea armelor americane pentru lovirea teritoriului Rusiei, o decizie mult aşteptată

 

Motivul acestei presupuneri este că sistemele de rachete ucrainene nu au o rază de acțiune suficientă pentru a lovi acele ținte specifice, care erau situate pe un câmp din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Locația se afla la aproximativ 80 km de orașul ucrainean Harkov, care la rândul său a fost atacat în urma bombardamentelor intense efectuate de pe teritoriul Rusiei.

Întrebarea dacă unităților militare ucrainene li s-ar permite să folosească arme furnizate de Occident pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei a apărut de multe ori de când Putin și-a lansat invazia în februarie 2022. Timp de doi ani, furnizarea de arme din partea SUA și a celorlalți aliați occidentali ai Kievului a fost însoțită de o interdicție strictă de a ataca ținte din afara Ucrainei.

Acest lucru s-a datorat temerii foarte reale din Occident că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea folosi acest lucru ca scuză pentru a intensifica ostilitățile - în special împotriva statelor membre NATO cu care Rusia are graniță comună.

 

Întârzierea luării unei decizii de către SUA, avantaj strategic pentru Rusia

 

Dar întârzierea îndelungată, în timp ce unii republicani din Congres au tras de timp pentru a aproba pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari (50 de miliarde de lire sterline) al lui Joe Biden, a oferit Rusiei un mare avantaj pe câmpul de luptă.

Ofensiva de vară a Ucrainei din 2023 nu reușise să facă progrese semnificative, iar în timpul iernii care a urmat, Rusia a reușit să își folosească superioritatea numerică și avantajul artileriei pentru a împinge forțele armate ucrainene înapoi în mai multe zone de pe linia frontului.

Ucraina a încercat să țină Rusia în șah pentru a folosi diverse mijloace proprii pentru a ataca unele ținte cheie de pe teritoriul rusesc. În special, Ucraina a lansat atacuri cu drone asupra unor ținte din Moscova și asupra unor rafinării de petrol ale acesteia. Kievul a avut, de asemenea, un oarecare succes în ceea ce privește vizarea instalațiilor navale din Crimeea.

Dar ofensiva rusească spre Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, care a fost supus unor bombardamente regulate de la începutul războiului, a evidențiat o altă problemă. Rusia a reușit să folosească bazele de pe partea sa de graniță pentru a lansa lovituri aeriene și bombe planate împotriva Harkovului și a trupelor ucrainene din regiune.

De asemenea, armata rusă a putut folosi bazele ca "sanctuar" în care unitățile se puteau regrupa, reînarma și reveni la luptă. Deoarece se aflau în mare parte în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, puteau face acest lucru în relativă siguranță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel