Răspunzând unei întrebări adresate de corespondentul Serviciului ucrainean al Vocii Americii, Iulia Yarmolenko, cu privire la posibilitatea că politica SUA privind efectuarea de către Ucraina a unor atacuri în adâncimea teritoriului Rusiei să se schimbe în lumina ultimelor atacuri efectuare de trupele ruse, în special asupra orașelor Poltava și Lviv, unde au fost uciși civili, Kirby a declarat că „nu există niciun anunț cu privire la vreo schimbare”.
El a adăugat că Rusia și-a mutat deja avioanele mult mai în interiorul teritoriului, iar armata ucraineană nu ar putea să le lovească aceste baze cu arme cu rază lungă de acțiune.
„Nu s-a schimbat nimic în politica noastră privind efectuarea de atacuri în interiorul Rusiei și pe teritoriul rus. De asemenea, cred că este important să subliniez, dacă îmi permiteți, că 90% dintre aeronavele pe care Rusia le utilizează pentru lansarea de bombe și rachete ghidate - am calculat acest lucru - 90% dintre acestea sunt situate la mai mult de 300 de kilometri de granița ucraineană, în interiorul Rusiei. Așadar, ideea că le vom da (ucrainenilor - n.r.) ATACMS și vom spune: „Bine!” Iar ei vor fi capabili să lovească majoritatea avioanelor rusești de la bazele aeriene de unde se efectuează loviturile asupra Ucrainei, nu este adevărată. Este un argument fals”, a spus Kirby.
În același timp, consilierul pe comunicare pentru securitate națională al Casei Albe a menționat că Statele Unite continuă să lucreze la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei:
„Ceea ce face Putin este să lovească în infrastructura civilă, încercând, mai ales în preajma iernii, să perturbe rețelele energetice. Acest lucru este dezgustător. Din păcate, aceasta este metoda să. Nu este ceva nou ce nu a mai făcut înainte. Nu s-a schimbat nimic în poziția noastră conform căreia Ucraina ar trebui să fie capabilă să folosească instrumentele de care dispune pentru a se apăra. Și de aceea apărarea aeriană continuă să fie un subiect important în aceste pachete de securitate pe care le oferim, astfel încât să poată ajuta la apărarea lor (ucrainenilor - n.r.) împotriva acestor atacuri asupra infrastructurii lor energetice.”
După cum a scris Voice of America, observatorii internaționali au condamnat atacurile Rusiei asupra orașului Lviv, unde șapte persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, precum și asupra altor orașe ucrainene.
În special, Michael McFaul, profesor la Universitatea Stanford și fost ambasador al SUA în Rusia, a scris pe rețeaua X: „Pur și simplu terorism. Liderii din lumea liberă trebuie să facă mai mult pentru a le permite ucrainenilor să se apere”.
Cuvintele nu sunt suficiente - iată cum a comentat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis recentele atacuri rusești. El a făcut apel la toți liderii să „permită pe deplin ucrainenilor să se apere împotriva acestor atacuri oribile, cu demnitate și suveranitate, prin orice mijloace legale”. „Îi datorăm mai mult poporului ucrainean”, a spus Landsbergis.
Statele Unite au comunicat anterior că nu și-au schimbat politica privind atacurile pe care Ucraina ar putea să le efectueze în interiorul teritoriului rus cu ajutorul armelor furnizate de americani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News