Administrația americană a autorizat armata să folosească operațiuni cibernetice ofensive de amploare, ca parte a noii strategii de apărare virtuală. Decizia are ca scop nu numai apărarea infrastructurii critice cibernetice a SUA dar şi distrugerea programelor de viruși şi tehnologii capabile să fie folosite, ca arme, împotriva țintelor aflate pe teritoriul american.
Confruntate de ani buni cu o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice, în special intruziuni ilegale în bazele de date confidențiale şi structuri critice cum ar fi reţeaua de transport a gazelor sau electricităţii, SUA lui Trump a decis escaladarea răspunsului la nivel activ militar.
Astfel divizia cibernetică, brațul virtual al armatei americane are ordin să treacă de la nivelul defensiv (de apărare) la cel ofensiv (de atac) împotriva celor care acționează, în planul cibernetic, împotriva SUA. Deja bugetul militar de apărare prevede o mărirea substanțială a bugetelor cibernetice şi de cercetare, în vederea producerii unor produse noi şi competitive cu armatele de hackeri din întreaga lume.
Aceste armate, organizate şi bine finanțate, atât de actori statali cât şi de actori non statali, devin din ce în ce mai periculoase. Acțiunile lor sunt din ce în ce mai violente, având ca scop distrugerea influenței statale americane, interacțiunea cu date secrete şi confidențiale, furtul de tehnologie şi desigur aflarea secretelor de securitate. În baza unor adevărate ideologii de război şi planuri anti americane, acești războinici virtuali au demonstrat, în ultimii 10 ani, că sunt la fel de periculoși ca şi soldații adevărați.
Memorandumul Prezidenţial numărul 13 (NSPM 13) reduce linia de comandă şi eliberează celulele cibernetice de un întreg angrenaj birocratic, care întârzia enorm procesul de decizie cu privire la răspunsul la atacurile cibernetice detectate. În epoca vitezei luminii, vechea administrație Obama, adăugase nivele peste nivele de comandament şi decizie care întârziau atât timpul de reacţie cât şi puterea de foc virtuală a răspunsului.
De data aceasta SUA doresc lovituri rapide şi decisive care să fie coordonate în același timp cu puterea de foc fizică a dronelor şi care să ducă la distrugerea efectivă atât a centrelor de execuție a atacului, dar şi identificarea autorilor şi pedepsirea lor. Eliminarea inabilităţii factuale a armatei americane de a răspunde atacurilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate şi mai distrugătoare a fost astfel eliminată prin eliberarea deciziei la nivel de unitate de combatanți cibernetice.
În cadrul strategiei cibernetice a Departamentului American al Apărării (DoD), publicată săptămâna aceasta, specialiștii au identificat ca ținte China şi Rusia. Acești doi actori statali sunt definiți ca fiind cei mai activi sponsori ai atacurile sofisticate cibernetice, cu ținte directe în interiorul bazelor militare americane atât continentale cât şi cele aflate peste mări. Printre principalele ingrediente ale noii strategii aprobate se află agilitatea, abilitatea, identificare, imaginația, reactivitatea şi viteza de reacție.
SUA sunt decise, astfel, să nu mai accepte pasivitatea promovată în ultimii ani. Războiul cibernetic este în desfăşurare. Şi poate fi la fel de distrugător ca orice confruntare cu tancuri şi avioane din lumea reală.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News