Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei

Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.

Și totuși, așa cum vom vedea, F-urile noastre au o carte de vizită care nu lasă loc de interpretări. De precizat că din cele 32 de avioane achiziționate din Norvegia au ajuns deja în țară 15 avioane.

Ele au aterizat la Câmpia Turzii unde vor forma Escadrila 48 Vânătoare iar ultimele trei avioane au aterizat în Ardeal acum câteva zile. Toate cele 32 de avioane vor ajunge în România până la finalul anului viitor.

Ele au fost achiziționate la un preț excelent de 354 de milioane de euro. Avioanele, chiar dacă sunt la finalul ciclului de viață, mai au o resursă de zbor disponibilă de aproximativ 10 ani, astfel încât vor asigura tranziția către F-35, contract semnat luna trecută pentru 32 de F-35 Lightning II. Noi nouțe cum ar spune românul.

 

Carte de vizită pentru F-16 ale României. Criticate de „experți”, dar misiuni în următorii trei ani în cele mai  fierbinți regiuni ale Europei

 

2. F-16 Fight... (f-16-romania-steag_43163400.png)

F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Au existat multe critici aduse fără însă un fundament real avioanelor F-16. Mai ales pentru că nu au fost cumpărate noi ci s-a optat pentru avioane în uz.

Decizia însă a fost una bună dacă ne uităm la raportul calitate preț și la faptul că avioanele au fost modernizate iar resursa de viață încă e una capabilă să asigure tranziția către generația a 5-a. Bulgaria spre exemplu care a ales achiziția de F-16 Block 70 Viper noi - F-16 în cea mai modernă versiune - se confruntă cu probleme mari din cauza întârzierilor și a faptului că resursa avioanelor MiG-29 e epuizată.

Iar atât de criticatele avioane F-16 ale României execută cu succes misiuni în cele mai fierbinți puncte ale Europei.

E vorba de misiuni de Poliție Aeriană, atât în spațiul aerian din regiunea Mării Negre, cât și în cel din regiunea Mării Baltice. Două din cele mai fierbinți puncte europene în contextul războiului rus de agresiune.

Trebuie subliniat că piloții români de F-16 au asigurat în perioada aprilie - iulie 2023 cu succes Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania, în Baza Aeriană Siauliai. Detașamentul român a fost format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon. 

Mai mult, aceste misiuni vor continua de anul viitor. Acest lucru a fost reconfirmat de oficialii Ministerului Apărării Naționale, într-un briefing cu presa la care a participat și DefenseRomania.

„România urmează să participe, în anii următori (2025, 2026, 2027) la misiuni eAP (n.r. - poliție aeriană) în Lituania, respectiv Bulgaria”, arată oficialii români. Așadar, F-urile noastre vor asigura din nou protecția spațiului aerian al statelor baltice, dar și al României și vecinilor noștri de la sud de Dunăre. De subliniat și faptul că în timpul misiunii din Lituania din acest an piloții români au avut numeroase misiuni de interceptare a avioanelor rusești care testează continuu reacția Alianței.

3. Avion de l... (f-16-romania-avion_69589300.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

Mai trebuie spus că cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene cumpărate de noi sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Primele 17 sunt tot AM/BM trecute prin programul MLI, dar în configurație M5.2R. Ele vor fi modernizate la configurația M6.6.

În ceea ce privește misiunea de poliție aeriană actuală din România, de la începutul anului 2024 s-au desfășurat aproximativ 80 de misiuni cu ridicare de la sol.

Din luna august Spania participă alături de F-16 ale României la misiunea de poliție aeriană extinsă din România, până în luna martie 2025. Detaşamentul spaniol este format din aproximativ 150 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi opt aeronave F-18 Hornet. 

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România, dar avioane noi și în cea mai modernă versiune. Piloții noștri vor zbura pe F-35 Block 4, versiune încă în dezvoltare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel