Care este semnificația activității navelor de luptă rusești în Marea Roșie?

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre

Nave ale Forțelor Navale ruse efectuează manevre comune cu Forțele Navale eritreene la intrarea în Marea Roșie, într-un moment de creștere a tensiunii în regiunea în care au loc operațiile navale americane și europene pentru "protecția navigației internaționale" pe fondul atacării navelor comerciale de către rebelii Al Houthi în zona Bab Al-Mandab și escaladării tensiunii dintre Rusia și Occident pe fondul războiului din Ucraina.

Observatorii consideră că manevrele "nu sunt lipsite de mesaje clare ale Rusiei către Occident", pe lângă o mișcare a Moscovei de a fi prezentă într-o regiune care a devenit o arenă pentru "competiția strategică" între multe puteri din întreaga lume, pe fondul eforturilor Rusiei de a găsi un punct de sprijin în această regiune vitală din punct de vedere strategic și economic.

Ambasadorul Rusiei în Eritreea, Igor Mozgo, a anunțat joia trecută că Rusia a trimis o navă militară pentru a participa la exerciții comune cu Eritreea pentru prima dată în 30 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări. Mozgo a spus că o serie de nave ruse care operează în cadrul Flotei Ruse din Pacific au sosit în portul Massawa din Eritreea și se preconizează să rămână acolo până pe 5 aprilie.

Reamintim că, pe 14 martie, Marina Rusă a încheiat exercițiile comune cu unități navale chineze și iraniene în Golful Oman.

 

O zonă pentru echilibru de putere

 

Expertul în afaceri africane cu sediul în Statele Unite, Ibrahim Idris, consideră că manevrele navale rusești întruchipează dezvoltarea relațiilor ruso-eritreene, mai ales în urma vizitelor repetate ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov în regiune, în special în Africa de Est, care include acorduri de dezvoltare, pe lângă "coordonarea politică în lumina reconstrucției noii ordini internaționale și a declinului influenței occidentale în Africa".

Idris a subliniat că regiunea Mării Roșii a devenit o regiune care atrage multe puteri internaționale influente, deoarece a devenit, în lumina evoluțiilor actuale, "o regiune a echilibrului de putere" și a început să fie martoră la o creștere a prezenței chineze și acum a Rusiei, pe lângă intensitatea prezenței militare a puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Regiunea Mării Roșii este în prezent plină de nave de luptă, în special americane, care participă la Operația "Prosperity Guardian", care a fost formată de Statele Unite în decembrie anul trecut, în urma escaladării atacurilor Houthi asupra navelor de marfă de la izbucnirea războiului în Fâșia Gaza în octombrie.

De la mijlocul lunii februarie, țările din Uniunea Europeană au început și o misiune pentru a ajuta la protejarea navigației internaționale în Marea Roșie, pe care țările occidentale o consideră o trecere strategică, deoarece 12% din comerțul global trece prin aceasta.

Expertul în afaceri africane consideră manevrele la care participă Marina Rusă "un indiciu al rolului Rusiei care ar putea escalada în etapa următoare" în asigurarea navigației în Marea Roșie, subliniind că Rusia "nu este străină de regiune" și are relații strânse cu țări esențiale din zonă, precum Arabia Saudită, Egipt, Etiopia, Eritreea și Sudan.

Prin urmare, Idris nu exclude "acceptarea" unui rol rusesc în lumina actualelor alianțe regionale care urmăresc echilibrarea puterii în regiune, dar, în același timp, subliniază că acest rol "nu va fi bine văzut de Occident" în contextul escaladării tensiunii dintre cele două părți. Astfel se poate considera că relația dintre cele două părți a intrat în stadiul "începuturilor unei ciocniri, și nu a ciocnirii în sine".

Este de remarcat faptul că volumul exporturilor de petrol rusești se ridică la aproximativ 24% din totalul mișcării de petrol care se îndreaptă spre sud, spre Marea Roșie, trecând prin Canalul Suez și strâmtoarea Bab al-Mandab. Rusia este, de asemenea, cel mai important furnizor de arme pentru multe țări africane, deoarece 13% din armele rusești sunt vândute țărilor de pe continent, potrivit raportului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm pentru anul 2023.

 

Mesaje rusești către Occident

 

La rândul său, directorul executiv al Consiliului Egiptean pentru Afaceri Externe, fostul ambasador egiptean în Rusia, Ezzat Saad, consideră că manevrele navale rusești vin în contextul difuzării unui număr de mesaje rusești către țările occidentale, printre acestea numărându-se și confirmarea faptului că Rusia nu este izolată și că are mulți aliați în întreaga lume, pe lângă faptul că acționează ca o superputere și are libertatea de a se mișca și de a participa la activități și manevre în întreaga lume.

Saad a adăugat că Rusia are o prezență militară de lungă durată și relații cu țările din Cornul Africii, în special cu Etiopia și Eritreea, cu care a semnat un acord militar anul trecut și, prin urmare, Rusia se mișcă într-o regiune în care simte că are "influență tradițională".

Fostul ambasador egiptean în Rusia a exclus posibilitatea ca Moscova să aibă vreo intenție de a escalada ciocnirea cu Occidentul, în lumina prezenței navale a multor țări occidentale în regiune, dar, în același timp, dorește să transmită un mesaj că nu va sta cu brațele încrucișate în fața prezenței tot mai mari a Statelor Unite și a Chinei în regiunea strategică a Mării Roșii, care s-a transformat până acum într-o regiune de "concurență strategică controlată" și, prin urmare, este dificil pentru Rusia să rămână departe de o regiune de această importanță.

Este de remarcat faptul că, la 10 ianuarie 2023, Eritreea a semnat un memorandum de înțelegere cu Rusia care prevede legarea orașului de coastă eritreean Massawa de baza navală Sevastopol din Marea Neagră. Acordul permite Moscovei să exploateze portul eritreean Massawa în pregătirea înființării unei noi baze militare rusești în Marea Roșie, lângă strâmtoarea Bab al-Mandab, un pas pe care guvernul rus l-a căutat activ în ultimii ani cu scopul de a găsi un punct de sprijin în regiune, pentru a-și atinge obiectivele geopolitice acolo.

Pe de altă parte, mai multe țări, printre care Statele Unite, Franța, Marea Britanie, China și Japonia, au baze militare în Djibouti, care se învecinează cu Eritreea, în timp ce puteri regionale precum Turcia și Israelul au o prezență navală în regiune, iar Etiopia caută să dețină o bază navală și un port în regiunea separatistă Somaliland, ceea ce exacerbează tensiunea în regiunea Cornului Africii, care suferă de o situație economică și de securitate fragilă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel