Caracatița spionilor ruși în Europa de Est (Video). Spionul rus expulzat din România se număra printre aceştia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

La început acestei săptămâni, autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev, având în vedere că "activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. 

Joi, au apărut imagini cu cetățeanul rus expulzat din România pentru acuzații de spionaj militar. Alexey Grishaev apare într-un material video cu titlul „Caracatița spionilor ruși în Europa de Est”, acesta fiind prezentat în mai multe fotografii alături de ambasadorul Valeri Kuzmin. În fotografii ar fi și persoane despre care se susține că ar fi contactele românești ale spionului, respectiv cetățeni români de la care ar fi încercat să obțină informații.

Asupra lui Alexey Grishaev există bănuiala că este agent GRU, serviciul de informații al Armatei Federației Ruse, și ar fi urmărit să obțină de la persoane din România informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României, notează Digi 24.

 

Expulzarea lui Alexey Grishaev nu a fost deloc bine primită la Moscova

Ca reacţie la această decizie, reprezentanții ambasadei ruse la București au declarat pentru site-ul de propagandă RIA Novosti că decizia de a expulza un diplomat rus reprezintă un gest inamical, iar partea rusă își rezervă dreptul să răspundă.

,,Astăzi, la sediul MAE al României a fost invitat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valeri Ivanovici Kuzmin, unde i-a fost înmânată o notă. În aceasta se anunța că în conformitate cu prevederile convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, adjunctul atașatului militar, Aleksei Grișaev, este declarat persona non-grata. Calificăm această decizie a autorităților române drept un act inamical, care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a declarat luni, 26 aprilie, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru site-ul de propagandă RIA Novosti. 

“Presupunem că în baza principiilor de reciprocitate în relațiile diplomatice ale convenției de la Viena, partea rusă va recurge la măsuri de răspuns”, a adăugat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin.

O prima reactie a veni si din partea purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte foarte bine procedura măsurilor de răspuns la expulzarea angajaților misiunii diplomatice. „Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura privind măsurile de răspuns ale Federației Ruse” – a declarat Zaharova, insinuând astfel că Moscova va răspunde cu aceeași monedă.

Săptămâna trecută, Valeri Kuzmin a transmis o ameninţare voalată, insinuând că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO.

Ambasadorul Valeri Kuzmin la un eveniment oficial împreună cu fostul adjunct al ataşatului militar rus la Bucureşti FOTO Facebook

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a răspuns ambasadorului rus că „orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO”.

„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mişcările de trupe ruse la graniţele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3.

 

Cehia a expulzat diplomați ruși după ce a formulat acuzații de spionaj rusesc

 

Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate în plănuirea unui atac cu bombă la un depozit de armament ceh din 2014, iar în urma acestui conflict diplomatic s-a ajuns la expulzări succesive de diplomați de ambele părți ale conflictului. Kremlinul a negat acuzațiile pe care le-a calificat drept „absurde”. Inclusiv Bulgaria a expulzat diplomați ruși în solidaritate cu Cehia.

Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.

În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.

Bulgaria a anunțat joi, din nou, expulzarea unui diplomat rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel