În același timp, ieri, purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Ilia Ievlash, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor de la News.LIVE despre când vor ajunge aceste aeronave in Ucraina, a răspuns în primul rând "după Paști".
Cel mai probabil însă, aceasta a fost o remarcă ironică, care se referea la faptul că, în unele cazuri, momentul transferurilor de arme de la aliați se schimbă "spre dreapta" - se tot prelungeşte. La urma urmei, Ievlash a continuat să spună următoarele în comentariul său:
"Bineînțeles, nu speculăm cu privire la toate aceste date, pentru că este clar că... această dată s-a schimbat deja de mai multe ori, așa că așteptăm...Sarcina noastră este să lucrăm cu ceea ce ni se va da, nu suntem direct responsabili pentru livrare. Aceasta este o întrebare pentru conducerea noastră militară și politică. Când vor ajunge în Ucraina, vom discuta cu siguranță despre acest lucru".
Ulterior, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus următoarele "După Paște, este vorba de un termen destul de prelungit. Desigur, Forțele Aeriene, ca toți ucrainenii, ar dori să vadă avioanele de luptă multirol F-16 în spațiul aerian cât mai curând posibil, așa că le așteptăm cât mai curând posibil. De îndată ce se va ști că primele F-16 au ajuns în Ucraina, vom comunica acest aspect și îi vom informa oficial pe cetățenii noștri că avem aceste avioane de luptă multirol".
Ievlash a comentat, de asemenea, problema protecției acestor avioane de luptă în Ucraina: "După cum am spus, în mod normal, această procedură există deja în multe țări, cum ar fi Iranul, unde au tuneluri speciale săpate în stânci unde își pot ascunde avioanele. Situația noastră, bineînțeles, este complet diferită. Nu avem stânci, nu avem timp și posibilități de a săpa buncăre speciale care să servească drept un astfel de adăpost pentru aeronave".
Prin urmare, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ucraina este acum forțată să caute alte opțiuni, modalități și mijloace de a proteja aeronavele și de a le dispersa, astfel încât F-16 să poată îndeplini în mod eficient misiuni de protecție a spațiului aerian împotriva rachetelor rusești și a dronelor de atac, precum și lovituri asupra țintelor militare rusești din teritoriile ocupate temporar de Ucraina.
În același timp, întrebat dacă avioanele F-16 ucrainene vor avea baza în Ucraina sau dacă alte țări iau în considerare posibilitatea de a pune la dispoziție locațiile acestora, Evlash a precizat că "nu discutăm aceste informații pe calea aerului".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News