Întroducerea rachetei în dotarea Forțelor Navale este programată pentru anul 2022. Prima platformă purtătoare de rachete Zircon, fregata Amiral Istomin, va sosi la Flota rusă din Marea Neagră în anul 2023.
Prezentarea rachetei hipersonice Zircon
Pentru prima dată, racheta hipersonică Zircon a fost menționată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe 20 februarie 2019, în timpul unui discurs prezentat în fața Adunării Federale (Parlamentul rus). Acesta a precizat că noua rachetă cu bazare navală va atinge o viteză de aproximativ nouă Mach (un Mach = viteza sunetului) și va avea o bătaie de peste 1.000 de kilometri.
Deși datele cunoscute despre racheta hipersonică Zircon (3M22) sunt relativ puține, se știe că aceasta va face parte din complexul de rachete 3K22 Zircon (SS-N-33 în clasificare NATO). Acesta va întrebuința instalații universale de lansare de tip 3S14, folosite în prezent și de complexele de rachete Kalibr-NK, pentru lansarea rachetelor Onyks și Kalibr.
Primele platforme purtătoare de rachete Zircon vor fi fregatele Proiect 22350 și submarinele Proiect 885M. La acestea se vor adăuga portavionul Amiral Kuznetsov, crucișătorul Amiral Nakhimov, crucișătorul Petru cel Mare, distrugătoarele Proiect 23560 și submarinele Proiect 949A. În perspectivă, toate platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr vor putea întrebuința și noile rachete hipersonice Zircon.
Testarea rachetei Zircon
Potrivit reprezentanților ruși, testarea rachetei hipersonice Zircon cu bazare navală a început în anul 2015. Până la sfârșitul anului 2018, au fost executate peste 10 lansări ale rachetei, de pe o instalație de lansare de coastă.
Prima lansare a rachetei de pe o platformă navală a avut loc la începutul lunii ianuarie 2020, din Marea Barents, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord. Aceasta a lovit o țintă terestră, amplasată la o distanță de aproximativ 500 de kilometri. Racheta a atins o viteză de aproximativ opt Mach.
În perioada 2020-2021, de la bordul fregatei vor mai fi efectuate alte șapte sau opt lansări, din care trei sau patru până la sfârșitul acestui an. În anul 2021, se va alătura testelor rachetei hipersonice Zircon și submarinul multirol Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen. Prima lansare a rachetei va avea loc de la suprafața apei, iar a doua din imersiune. În total sunt planificate două sau trei lansări de la bordul submarinului.
Finalizarea testelor rachetei hipersonice Zircon este planificată pentru anul 2021, în așa fel încât aceasta să fie introdusă în înzestrare în 2022.
Achiziționarea rachetelor de acest tip pentru Forțele Navale ale Federației Ruse este inclusă în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2018-2027.
Primele rachete Zircon în Marea Neagră
Prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon din dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va deveni fregata Amiral Istomin, programată să fie introdusă în înzestrare în anul 2023.
Aceasta este a patra fregată Proiect 22350 și ultima dotată cu două instalații de lansare 3S14, cu opt celule, care poate lansa, la o salvă, 16 rachete Onyks, Kalibr sau Zircon. Începând cu fregata a cincea, navele vor dispune de trei instalații, cu opt celule, respectiv de 24 de rachete.
Construcția fregatei a început pe 14.11.2013, la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg. Lansarea la apă a navei este programată pentru anul 2022.
Inițial, fregata era destinată Flotei de Nord. Decizia de dotare a FRMN cu două fregate Proiect 22350 a fost luată în scopul compensării celor trei fregate Proiect 11356, care nu au mai fost construite, din cauza refuzului Ucrainei de a mai livra sistemele de propulsie pentru acestea.
A doua fregată Proiect 22350 care va sosi la FRMN va fi fregata Amiral Yumashev. Construcția acesteia a început pe 20.07.2020 și se estimează că va fi livrată în anul 2026. În dotarea navei se vor afla 24 de rachete Onyks, Kalibr sau Zircon.
Bineînțeles că, în perspectivă, vor putea întrebuința rachetele hipersonice Zircon toate platformele purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr ale FRMN. În prezent, în dotarea flotei se află 14 platforme de acest tip, între care șase submarine și opt nave de suprafață (trei fregate, două nave de patrulare și trei nave mici purtătoare de rachete).
Până în anul 2023, este planificată dublarea numărului acestor platforme, care va ajunge la 28. Acestea vor putea să lanseze, la o salvă, 212 rachete de croazieră de tip Kalibr (176 de rachete de tip 3M14T și 36 de rachete 3M14K).
În anul 2026, când FRMN va dispune și de două fregate Proiect 22350, numărul de rachete lansate la o salvă va crește la 252.
Concluzii
Pe termen mediu, în perspectiva anului 2026, Federația Rusă va controla autoritar zona Mării Negre, unde niciun alt stat riveran nu poate să susțină planuri de o asemenea anvergură.
Astfel, într-o perioadă de 10-12 ani de la preluarea Peninsulei Crimeea, statul rus va construi în Marea Neagră o flotă cu o putere de foc devastatoare, care va amenința, în primul rând, statele membre NATO din Regiunea Mării Negre, între care se află și România.
Între principalele ținte ce vor fi vizate de platformele rusești purtătoare de rachete de croazieră Onyks, Kalibr și Zircon pe teritoriul României vor fi facilitățile întrebuințate în comun cu militarii americani, respectiv scutul antirachetă de la Deveselu și Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News