În total, Ucraina are nevoie de cel puțin 128 de avioane de luptă occidentale pentru a-și moderniza flota existentă de aeronave sovietice, a declarat președintele Volodimir Zelenski în iulie. Diverse surse raportează că Danemarca, Belgia, Țările de Jos și Norvegia vor furniza Forțelor Aeriene Ucrainene aproximativ 60-80 de astfel de avioane de luptă în lunile și anii următori.
Casa Albă a declarat că, până la sfârșitul verii, avioanele F-16 vor fi gata de zbor în Ucraina. În același timp, sursele Voice of America din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat că procesul de predare a F-16 către Kiev decurge "conform planului", dar au refuzat să facă alte comentarii din motive de securitate.
Tocmai din cauza provocărilor de securitate pe timp de război, subiectul prezenţei avioanelor F-16 în Ucraina ar trebui discutate "cu prudență", a declarat Jeffrey Fisher, un pilot și colonel american în rezerva al Forțelor Aeriene ale SUA, care a zburat în șapte misiuni în Irak, Afganistan și Balcani în timpul carierei sale sale de peste 30 de ani și a ocupat funcții de conducere la Pentagon, în misiunile diplomatice ale SUA în Europa și la sediul NATO.
Într-un interviu cu Maria Prus de la VOA, Fisher a mai spus că lipsa de piloți ucraineni instruiți din cauza lipsei de viziune a planului aliaților a fost un obstacol în calea superiorității aeriene rapide a Ucrainei, dar că piloții Forțelor Aeriene Ucrainene înșiși, în opinia lui Fisher, "s-au dovedit excepționali în acest război".
De ce nu exista nicio confirmare oficială din partea autorităților americane sau ucrainene ca avioanele F-16 au ajuns la Kiev?
Jeffrey Fisher, colonel în rezervă al Forțelor Aeriene ale SUA, susţine că ,,administrația Biden a încercat probabil, din motive foarte întemeiate, să păstreze secret cât mai mult posibil momentul sosirii avioanelor F-16, unde se duc, pe ce mizează, care sunt numele piloților instruiți. Acesta este un război, nu-i așa? Securitatea operațională este un lucru foarte important''.
,,În ceea ce privește întârzierea în livrare. Cred că o parte din ea a fost politică. Cred că administrația Biden a avut unele ezitări cu privire la oferirea de F-16 Ucrainei. În cele din urmă, au ajuns la acest lucru. Nu aș spune că noi, Statele Unite, le-am dat un set complet de F-16. Cred că trebuie să fim foarte atenți și precauți'', a precizat Fisher.
Va exista un impact imediat pe linia frontului după sosirea avioanelor F-16 în Ucraina?
,,În acest moment, nu știm ce reguli de utilizare au stabilit Statele Unite pentru F-16. Sunt sigur că ele există. Ar fi o prostie să credem că nu există reguli. La urma urmei, Statele Unite au impus de fapt unele restricții semnificative privind utilizarea ATACMS și a altor sisteme de arme. Așadar, cred că ar fi un pic stupid să credem că nu există un anumit nivel de reguli de angajare'', a răspuns fostul pilot american pentru Voice of America.
,,F-16 aduce cu sine capabilități sporite, deoarece este un avion de luptă multirol, atât aer-aer, cât și aer-sol. Piloții ucraineni care au fost instruiți sau care vor fi instruiți sunt antrenați în stil american sau occidental. Deci vor fi instruiți în toate acestea'', a precizata acesta.
Cum percepe Rusia prezenta avioanelor F-16 în Ucraina?
Jeffrey Fisher nu crede că în acest moment avioanele F-16 ,,vor schimba totul'' pe linia frontului. ,,Cred că comandantul USAFE (UŞ Air Force Europe), generalul James Hecker, a descris această situaţie de fapt cel mai bine. El a spus că F-16 nu vor schimba jocul, dar vor fi un upgrade (pentru Forțele Aeriene Ucrainene)'', a argumentat Fisher.
,,Dacă vorbim despre doar unul sau două F-16 acum, probabil că nu va fi o amenințare, dar când vor fi 12, 24, 36 de avioane de luptă, atunci va deveni cu adevărat o provocare. Pentru că atunci îți poți îndeplini misiunea pe care cred că Ucraina dorește să o atingă, și anume superioritatea aeriană, să poți controla aerul deasupra propriului teritoriu și apoi să proiectezi puterea aeriană asupra forțelor ruse, oferind protecție forțelor ucrainene de la sol pentru a putea opera, pentru a asigura logistica și toate lucrurile de care au nevoie fără teama atacurilor aeriene rusești'', a punctat fostul pilot american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News