Când serviciile ruse de informaţii fac diplomaţie. SVR agită apele în relaţiile dintre SUA şi Georgia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ceea ce poate fi descris ca o situaţie ciudată, Serviciul de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse a trimis printr-un comunicat public, pe 9 martie, un mesaj clar către Statele Unite pentru a ’’păstra distanța’’ atunci când vine vorba de aspectele politice interne ale Georgiei.

În diplomaţie este ceva obişnuit ca statele între ele să se atenţioneze reciproc cu privire la amestecul politic în chestiunile interne ale unor state aflate în sfera lor de influenţa, dar în cazul de faţă nu vorbim de o astfel de situaţie. 

Ceea ce face ca acest demers să pară neobişnuit este ca atenţionarea a venit din partea unui serviciu de informaţii, în cazul de fata SVR, nu de la Ministerul Afacerilor Externe sau de la Kremlin. 

Christopher Burgess, expert în studii de securitate, precizează că acest lucru s-a mai întâmplat o singură dată, în anul 2020, iar SVR-ul s-a adresat Republicii Moldova.

La momentul respectiv, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a acuzat SUA, prin intermediul unui comunicat oficial de presă, că vrea să influențeze alegerile prezidențiale din Republica Moldova și că ar pregăti o ”revoluție colorată” la Chișinău.

Potrivit lui Borgess, mesajul SVR vine în contextul în care secretarul american de stat Antony Blinken are o viziune mult diferită față interesele Rusiei, una fundamentată pe propriile sale experiențe profesionale. Blinken a declarat public, la începutul acestui an, că Rusia continuă să fie agresivă față de țările care nu se află sub umbrelă de securitate a NATO și dacă o țară precum Georgia este capabilă să îndeplinească cerințele de aderare la Alianţă și dacă poate contribui la securitatea acesteia, ușa ar trebui să rămână deschisă pentru acesta ţară.

Dar adevărul motiv pentru care SVR a decis să arunce această ’’bombă informaţională'' asupra diplomaţiei SUA - aşa cum titrează cotidianul The Moscow Times – este actuală situaţie poliţia din Georgia.

Mai concret, SVR a susținut că Statele Unite sunt nemulțumite de partidul aflat la guvernare în Georgia pentru că nu a îndeplinit ’’ordinele’’ Washingtonului,  iar Casa Alba se pregătește să fac presiuni politice asupra Tbilisi.

 

Rușii țintesc Georgia în războiul informațional pe care îl poartă impotriva Occidentului

 

„La Washington, nemulțumirea crește în legătură cu acțiunile partidului de guvernare  Visul georgian, care refuză să îndeplinească cu supunere cerinţele americane”, se arată într-un comunicat din 9 martie, atribuită lui Serghei Narîșkin, șeful SVR.

Narîșkin susţine că pentru a restabili ordinea în Georgia, Statele Unite intenționează să pună bazele unui sistem care să susțină opoziția și, în același timp, să submineze poziția partidului guvernare Visul Georgian.

Punctele cheie pe care directorul SVR le atinge sau mai bine zis le exploatează în comunicatul de presă sunt următoarele: că relația specială a SUA cu Georgia datează din vremurile lui Saakashvili; că Statele Unite gestionează procesele politice din Georgia; SUA vrea să ofere sprijin opoziției care se opune partidului aflat la guvernare; apropierea elitelor politice georgiene de Washington va duce la pierderea suveranității Georgiei.

Nu este clar ce vrea Moscova să obţine prin aceste declarării, dar ele se înscriu pe linia războiului informaţional pe care serviciile de informaţii ruseşti îl poartă împotriva statelor occidentale, dar mai ales împotriva SUA. Comunicatul de presă emis directorului SVR poate fin considerat cu lejeritate definită expresiei din latină „Divide et impera’’. Cu alte cuvinte, SVR-ul, ca parte a strategiei sale în războiul informaţional antioccidental, vrea să agite apele în relaţia dintre Statele Unite şi Georgia.

SVR face în mod regulat acest tip de declarații prin care acuză Statele Unite de interferență în afacerile interne ale Rusiei, dar este rar întâlnită situaţia emiterii unui comunicat de presă în care Washingtonul este acuzat că intervine în poliţia internă a altor state. Această retorică propagandistică este de obicei lăsată în sarcina oficialilor de la Kremlin și a mass-mediei controlate de stat.

Deputatul Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei pentru Relații Externe este de părere că SVR-ul încerca să distrugă și să semene tensiune în relațiile diplomatice dintre SUA-Georgia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel