Când ar putea primi Ucraina MiG-29 poloneze. Guvernul e gata să le predea, dar totul depinde de programul F-35 al Poloniei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Chiar dacă speră să primească cât mai rapid F-16, aeronavele occidentale nu vor acoperi necesarul de zbor al Forțelor Aeriene ucrainene, care vor fi nevoite să opereze în continuare avioane sovietice MiG-29. 

Acordul de securitate semnat de Volodimir Zelenski și prim-ministrul Donald Tusk la Varșovia pe 8 iulie 2024, de Ucraina și Polonia prevede că autoritățile poloneze vor oferi Kievului mai multe pachete de ajutor militar semnificativ și vor continua să ofere sprijin semnificativ în următorul deceniu.

În completarea primelor 10 aeronave poloneze MiG-29, livrate Kievului în primăvara lui 2023, Polonia va „lua în considerare varianta transferului unei escadrile de MiG-29, fără a afecta securitatea Poloniei și capacitățile operaționale ale forțelor aeriene poloneze”.

Transferul avioanelor MiG-29 poloneze reprezintă o contribuție importantă a Varșoviei la sprijinul militar oferit Forțelor ucrainene. În acest context, DefenseRomania a scris și de ce România, care, în anii '90, avea în dotarea Forțelor Aeriene aproximativ 20 de avioane MiG-29, nu a putut să facă un gest asemănător Poloniei.

 

Transferul MiG-29, legat de programul F-35 al Poloniei

Deși oficialii polonezi nu au dezvăluit momentul în care ar putea fi predate MiG-urile, fostul ministru al Apărării Naționale al Poloniei, Janusz Onyszkiewicz, crede că furnizarea de MiG-uri 29 depinde de momentul în care partea poloneză va începe să primească avioanele americane de generația a cincea F-35.

În opinia fostului oficial polonez, avioanele MiG-29 ar putea fi predate ucrainenilor peste aproximativ șase luni. Momentul coincide cu recepționarea primelor avioane F-35.

„Transferul în Ucraina a MiG-29 poloneze rămase va depinde de programul de livrare a aeronavelor F-35 în Polonia... Cred că ar putea dura aproximativ jumătate de an”, a spus fostul oficial, într-un interviu pentru Ukrinform.

Este dificil de spus care va fi momentul în care Polonia va primi efectiv primele avioane F-35.

Amintim că, la sfârșitul lui aprilie, DefenseRomania a putut vedea primul avion F-35 polonez, AZ-01, aflat pe linia de asamblare de la fabrica din Fort Worth, Texas.

Cu toate acestea, primele F-35 poloneze ar putea ajunge efectiv în Polonia, abia în 2026, însă Varșovia încearcă să accelereze aceste date de livrare.

În ceea ce privește România, la începutul lunii august 2023, Ministerul Apărării a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35. Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel