În contextul conferinței „Republic of Korea - Romania Defense Confrence”, care a avut loc la București săptămâna trecută, și la care DefenseRomania a fost partener, Sung Il, ministrul adjunct al Apărării de la Seul, a oferit în exclusivitate un interviu publicației noastre în care a subliniat că la început obuzierele K9 Thuneder „Tunetul” vor fi produse în Coreea, iar mai apoi producția va fi transferată în țara noastră prin realizarea unei linii de producție.
Când am putea avea obuziere K9 Tunetul „made in Romania”
„La început, vom livra sisteme K9 produse în Coreea. Unele dintre unitățile K9 vor fi livrate direct din Coreea în România. Dar în timp ce livrăm aceste elemente în România, vom începe să realizăm o linie de producție în România. Deci industria românească de apărare va produce restul sistemelor K9. Acest lucru va demara în curând, poate 2026 este anul țintă pentru producție”, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Coreea.
El a precizat că România ar putea beneficia de linii de producție, de asamblare și producție de subansable nu doar în ceea ce privește obuzierele K9 Tunetul, ci cooperarea industrială pe care coreenii o propun are o dimensiune mult mai mare. Ea implică, etapizat și în viitor, producția și a mașinilor de luptă ale infanteriei Redback sau a tancurilor K2 Panther în țara noastră.
Amintim că România a semnat deja în vara acestui an contractul pentru 54 de obuziere K9 Thunder „Tunetul”. Dar cei de la Hanwha Aerospace, producătorii obuzierelor, își doresc o cooperare pe termen lung și pe mai multe programe și au reiterat de mai multe ori intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Tunetul și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.
De ce e dispusă Coreea să realizeze linii de producție în România
Pentru industria de apărare din România, pentru că în mediul politic cuvântul de ordine când vine vorba de industrie e „revitalizare”, cooperarea cu partea coeeană poate fi o oportunitate majoră. Coreenii sunt dispuși să facă transfer de tehnologie și realizeze linii de producție aici iar, iar în cazul în care „se întâmplă” ceva în Europa sau Coreea, avantajul mai multor linii de producție intercontinentale ar putea fi decisiv. Desigur, acest transfer de tehnologie se face doar în țările de încredere și, spune ministrul Sung Il, România e azi una din aceste țări pentru Coreea.
„În primul rând, cred că obiectivul comun pentru ambele țări este să putem realiza un parteneriat de încredere între România și Coreea. Asta înseamnă că ne dorim două țări care să împărtășească reciproc tehnologiile și care să producă sistemele noastre de armament în România.
Iar mai apoi să lăsăm România să producă și apoi să împărtășim aceste sisteme de armament împreună. Dacă se întâmplă ceva pe continentul european și dacă se întâmplă ceva în Coreea, putem să împărtășim aceste elemente împreună, deoarece caracterul comun al sistemelor de arme este unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ținem cont atunci când achiziționăm sisteme de arme”, a precizat Sung Il.
„Coreea este deschisă transferului de tehnologii către un partener de încredere, pot spune că România este un adevărat partener strategic de încredere pentru Coreea. Nu există nici un motiv pentru care să fim reticenți sau să ezităm să transferăm aceste tehnologii.
Însă cum și apoi când sunt factori importanți, așa că atunci când avem un subiect și când avem un fel de contract, acesta este motivul pentru care trebuie să cooperăm. În acest moment pot spune doar că vă putem transfera tehnologii, dar trebuie să le arătăm oamenilor noștri că am încheiat un fel de acord sau contract din care rezultă că Coreea va furniza un anumit nivel de tehnologii României, apoi Coreea dorește să aibă un fel de cooperare reciprocă, apoi totul se va duce la un alt efect economic pentru Coreea și România.
Deci trebuie să fie benefic pentru ambele țări. Prin urmare, trebuie să arătăm acest tip de logică și de proces tuturor oamenilor. Acest lucru este foarte important. Este foarte ușor să spui oamenilor astfel de lucruri. Dar, în calitate de membru al Ministerului Apărării Naționale din Coreea, cuvântul meu este un fel de politică a Ministerului Apărării Naționale”, a conchis înaltul oficial coreean.
Urmărește integral inteviul în care Sung Il, ministrul adjunct al Apărării din Coreea, discută despre dezvoltarea cooperării industriale cu România și planurile părții coreene în țara noastră
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News